Ελευθερία ή θάνατος

Γιάννης Μεϊμάρογλου 04 Ιαν 2021


Ο εορτασμός της Επανάστασης του 1821 είναι μια καλή ευκαιρία να προβληθεί ο ευρωπαϊκός, φιλειρηνικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή


Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το σύνθημα της Επανάστασης του 1821, «Ελευθερία ή θάνατος», θα ερχόταν στην επικαιρότητα με τόσο οδυνηρό τρόπο στην επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξή της. Χαμένοι μέσα στην αγωνία για την διάδοση της πανδημίας και την ελπίδα από τον ερχομό του εμβολίου ξαφνιαστήκαμε, σχεδόν, από το «πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα» της Γιάννας Αγγελοπούλου που μας παρουσίασε τις προγραμματισμένες επετειακές εκδηλώσεις. Αν η ελευθερία που κερδίσαμε τότε αφορούσε την ανεξαρτησία και την εθνική μας υπόσταση, η ελευθερία που διεκδικούμε σήμερα αφορά την προστασία της υγείας και της ζωής μας.


Η αποτίμηση των δύο πρώτων αιώνων της ύπαρξης του ελληνικού κράτους θα αποκτήσει πραγματική αξία μόνον εάν κοιταχτούμε στον καθρέφτη της ιστορίας με ψύχραιμη και αυτοκριτική ματιά. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από έναν ακόμα επετειακό πανηγυρικό λόγο που θα επιβεβαιώσει αυτάρεσκα τους εθνικούς θριάμβους και τα ακαταμάχητα πλεονεκτήματα του «ανάδελφου» λαού. Αντίθετα, χρειάζεται να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από μια διαδρομή γεμάτη επώδυνες αντιφάσεις. Εθνικοαπελευθερωτικοί και δημοκρατικοί αγώνες συνοδεύτηκαν από εμφύλιες τραγωδίες, μεγάλες ιδέες κατέληξαν σε καταστροφές, διπλωματικές επιτυχίες και διεθνείς διοργανώσεις έμειναν αναξιοποίητες ή γύρισαν μπούμεραγκ, τολμηρά πολιτικά εγχειρήματα υπονομεύτηκαν.


Διαβάστε τη συνέχεια στην athensvoice.gr