Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, στηλιτεύει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση του πλούτου γίνεται σε βάρος πάνω απ? όλα των γυναικών, «στην πρώτη γραμμή» των ανισοτήτων.
«Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών» είναι ένα ζήτημα που «δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μελετημένες πολιτικές εναντίον των ανισοτήτων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εγγυηθούν ότι οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι θα πληρώνουν με δίκαιο τρόπο τους φόρους που τους αναλογούν», ανέφερε ο Αμιτάμπ Μπιχάρ, διευθύνων σύμβουλος της Όξφαμ στην Ινδία, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη ΜΚΟ φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η ετήσια έκθεση της Όξφαμ για τις ανισότητες παγκοσμίως δόθηκε στη δημοσιότητα - όπως άλλωστε συνηθίζει η ΜΚΟ - πριν από την έναρξη, αύριο Τρίτη, του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας. Πρόκειται για το ραντεβού της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ, το οποίο καταγράφεται έπειτα από μια χρονιά ξεσηκωμών, μεγάλων κινημάτων κοινωνικών διεκδικήσεων, από τη Χιλή ως τη Μέση Ανατολή και τη Γαλλία.
«Οι χυδαίες ανισότητες βρίσκονται στην καρδιά των ρήξεων και των κοινωνικών συγκρούσεων σε παντού στον κόσμο (...) Δεν είναι ατύχημα, (αλλά) είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών (...) οι οποίες μειώνουν τη συμμετοχή των πιο πλούσιων στην κοινωνική αλληλεγγύη μέσω της φορολογίας και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά η Πολίν Λεκλέρ, εκπρόσωπος του γαλλικού παραρτήματος της Όξφαμ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ, η μεθοδολογία της οποίας βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύονται στο οικονομικό περιοδικό Forbes και δημοσιοποιούνται από την τράπεζα Crédit Suisse - ορισμένοι οικονομολόγοι την αμφισβητούν - 2.153 πρόσωπα έχουν πλέον στα χέρια τους περισσότερα χρήματα από ό,τι οι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη.
Σύμφωνα με την έκθεση:
• Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι είναι πλουσιότεροι από 4.6 δισεκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο
• Οι 22 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περισσότερο πλούτο από όλες τις γυναίκες στην Αφρική. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι γυναίκες αυτές είναι 326 εκατομμύρια ηλικίας άνω των 20 ετών.
• Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων έχουν περισσότερο πλούτο από 6,9 δισεκατομμύρια ανθρώπων.
• Η αξία της απλήρωτης δουλειάς για φροντίδα από γυναίκες ηλικίας άνω των 15 ετών είναι 10.8 τρισεκατομμύρια τον χρόνο.
• Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Η φετινή έκθεση επικεντρώνεται στις πολιτικές που επιτρέπουν στους άνδρες να επικρατούν στις υψηλές βαθμίδες επιχειρήσεων και κυβερνήσεων. Η οικονομική ανισότητα σύμφωνα με την έκθεση είναι βασισμένη στην ανισότητα των φύλων.
«Οι γυναίκες στηρίζουν την οικονομία της αγοράς με φθηνή και απλήρωτη εργασία και στηρίζουν επίσης το κράτος παρέχοντας φροντίδα που θα έπρεπε να παρέχει ο κρατικός τομέας» λέει η έκθεση. «Αυτή η απλήρωτη εργασία τροφοδοτεί ένα σεξιστικό οικονομικό σύστημα που παίρνει από τους πολλούς και βάζει χρήματα στις τσέπες των λίγων».
Η Oxfam προειδοποιεί ότι η γήρανση των πληθυσμών και οι περικοπές των δημόσιων υπηρεσιών απειλούν να αυξήσουν το βάρος στους φροντιστές και ανατροφοδοτούν περαιτέρω ανισότητες.
Η οργάνωση προτείνει στις κυβερνήσεις να εργαστούν για την οικοδόμηση εθνικών συστημάτων φροντίδας, την προμήθεια δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών και αύξηση της φορολογίας των πλουσίων. Επίσης προτείνει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την επιρροή των εταιριών και των υπερ-πλούσιων.