Και να που πάλι, ένα χρόνο πριν από το τέλος της τετραετίας που προβλέπει το Σύνταγμα, όλοι μιλούμε για πρόωρες εκλογές. Καθημερινή πλέον ενασχόληση δημοσιογράφων, δημοσιογραφούντων και πολιτικολογούντων, να «μαντέψουν» την ημερομηνία των εκλογών. Και το παιχνίδι αυτό ξεκινά συχνά σχεδόν από την επομένη των εκλογών και του σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό συνέβη και τώρα. Ξεχνώντας ότι είχαν «προβλέψει» εκλογές την Άνοιξη που μας πέρασε, αλλά δεν προέκυψαν, τώρα στοιχηματίζουν για εκλογές το Φθινόπωρο. Κυκλοφορούν, μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Και ναι μεν η εκλογολογία είναι το αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων, αλλά οι κύριοι υπεύθυνοι, είναι τα πολιτικά κόμματα, καθώς το καθένα από αυτά, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς, με βάση όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά το δικό του στενά κομματικό συμφέρον.
‘Ετσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε εδώ και κάποιους μήνες να ζητά επίμονα εκλογές «για να σωθεί η χώρα από μια επικίνδυνη κυβέρνηση», (η οποία παρεμπιπτόντως εξελέγη με καθόλα δημοκρατικές εκλογές από τον Λαό) δηλώνοντας μάλιστα σίγουρος ότι το κόμμα του θα νικήσει και αυτός θα (ξανα)σώσει τη χώρα. Τώρα, από πού προκύπτει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, είναι άγνωστο καθώς ακόμη και δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν φιλικά προς αυτόν μέσα, κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο δείχνουν.
Η ευθύνη, είναι, όμως και του πρωθυπουργού, ο οποίος ενώ δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, στις τελευταίες δηλώσεις του «ανοίγει παράθυρα», ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της εκλογολογίας. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι σχεδιάζει και το εκλογικό του αφήγημα, ρίχνοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση που δημιουργεί «τοξικό κλίμα», προκαλώντας μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο το οποίο δεν το αντέχει η χώρα.
Πλειοδοτώντας ο κ. Τσίπρας, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει την συγκεκριμένη ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο και να ορίσει μάλιστα και… υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, παραπέμποντας σε άλλες εποχές από το παρελθόν.
Όλα αυτά συμβαίνουν, μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την Ευρώπη με την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και ακόμη με την μόνιμη και σαφή απειλή της Τουρκίας κατά της χώρας μας!!!
Έτσι όλο αυτό το παιχνίδι της εκλογολογίας λειτουργεί ως μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το επίμονο αίτημα για εκλογές, οι εκλογολογικές «αναλύσεις», οι «αποκλειστικές» πληροφορίες περί επικείμενων αιφνιδιαστικών εκλογών, η τροφοδότηση από διάφορους εντός και εκτός της κυβέρνησης, πληροφοριών περί σχεδιασμού για εκλογικό αιφνιδιασμό κλπ, δημιουργούν πράγματι ένα τοξικό κλίμα και μια αδικαιολόγητα μακρά προεκλογική περίοδο.
Το αποτέλεσμα είναι η παράλυση στο κράτος και τις υπηρεσίες του,- οι υπουργοί νοιάζονται περισσότερο για την επανεκλογή τους, παρά στο ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως οφείλουν- και όλα να κινούνται στο κλίμα και το πνεύμα των εκλογών… Έτσι αναπαράγεται η νεοελληνική παθογένεια με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και απαραίτητων αλλαγών για την πιο εύρυθμη λειτουργία του κράτους, που καλούνται στη συέχεια οι πολίτες να πληρώσουν.
Κυρίως, όμως προκαλεί δυσφορία και απαξίωση των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς. Αναπαράγει, παράλληλα την ρουσφετολογική νοοτροπία, καθώς οι ψηφοφόροι αναζητούν την «εξαγορά» τους από τους πολιτικούς, προκειμένου να τους ψηφίσουν. Έτσι ωθούν τους πολιτικούς και ιδιαίτερα στους λαϊκιστές να υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» που ποτέ δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν, ανακυκλώνοντας και ενισχύοντας την αναξιοπιστία τους.
Θα πρέπει, επιτέλους, οι πολιτικές δυνάμεις να σοβαρευτούν. Θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές στο Σύνταγμα που να αποτρέπουν τις πρόωρες εκλογές.
Στη Σουηδία πχ και αν ακόμη η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη πλειοψηφία, η Βουλή δεν διαλύεται όσο μπορεί να προκύψει μια πλειοψηφία που θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση. Και εάν δεν προκύψει μια τέτοια πλειοψηφία και υποχρεωθεί η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές, η θητεία της Βουλής που θα προκύψει λήγει την ημέρα που θα έληγε η κανονική θητεία της προηγούμενης Βουλής. Έτσι, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση που κυβερνά στη χώρα αυτή διαθέτει μόνον τις 120 από τους 349 έδρες!!! Οι εκλογές στη χώρα θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, με την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της Σουηδικής βουλής. Ένα καλό μοντέλο που αξίζει να αντιγράψουμε.