protagon.gr
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η MRB για λογαριασμό του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (εδώ), μόνο ένας στους τρεις Ελληνες στηρίζει το ευρώ. Λίγοι εκείνοι που επιθυμούν αποχώρηση από την Ευρωζώνη, περισσότεροι όσοι διάκεινται εχθρικά έναντι του ευρώ και η πλειονότητα αισθάνεται ότι η χώρα είναι εγκλωβισμένη στο ενιαίο νόμισμα.
Αυτό περίπου είναι το εθνικό μας αφήγημα για το ευρώ: «Το ευρώ έχει σχεδιαστεί στα μέτρα της Γερμανίας και των άλλων Βορείων. Για τις χώρες της περιφέρειας είναι ένας αφιλόξενος πλανήτης. Η συμμετοχή μιας περιφερειακής χώρας στη νομισματική ένωση συνιστά διαβατήριο υπανάπτυξης. Ήταν εξαρχής λάθος που μπήκαμε στο ευρώ αλλά μένουμε, επειδή το κόστος της φυγής είναι τεράστιο».
Και είναι βολικό αφήγημα. Για την αποτυχία μας ευθύνεται ο κόσμος, το ευρώ.
Μόνο που δεν εξηγεί γιατί οι άλλοι, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από εμάς.
Η Ελλάδα ήταν τελευταία σε ανάπτυξη χώρα της ευρωζώνης την περίοδο 2000-2018. Όμως ήταν τελευταία σε ανάπτυξη χώρα της ΕΟΚ και την περίοδο 1981-1999. Αυτό θα έπρεπε να μας υποψιάζει ότι, ίσως, δεν φταίει το ευρώ για την υστέρησή μας.
Το παιχνίδι στο γήπεδο του Ευρώ δεν είναι a priori χαμένο. Εμείς, όμως, το χάνουμε.
Ευρώ και ανάπτυξη
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αναδείχθηκαν πολλές αδυναμίες του ευρώ. Η κριτική για την στρεβλή αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης σε πολλά σημεία ήταν σωστή. Όμως, εξαρχής, το εγχείρημα του ευρώ δεν ήταν αμιγώς οικονομικό, ήταν και πολιτικό. Και το μεγάλο ερώτημα ήταν και είναι το εξής: η Ευρώπη διαθέτει μηχανισμούς, ώστε να εξισορροπεί τις στρεβλώσεις και να αμβλύνει τις περιφερειακές ανισότητες, που η ατελής νομισματική ένωση έχει την εγγενή τάση να διευρύνει; Με άλλα λόγια, οι περιφερειακές χώρες ωφελούνται συμμετέχοντας στη νομισματική ένωση ή, αντιθέτως, το ευρώ εξυπηρετεί τους δυνατούς (Γερμανία) και λειτουργεί εις βάρος της περιφέρειας;
Και, συνήθως, αυτό το ερώτημα κρίνεται στο πεδίο των αναπτυξιακών επιδόσεων των κρατών μελών.
Εμείς εδώ, στον ελληνικό δημόσιο διάλογο θεωρούμε σχεδόν αυταπόδεικτο ότι η ελλιπής αρχιτεκτονική (έλλειψη δημοσιονομικής ένωσης) του ευρώ λειτουργεί αντιαναπτυξιακά για τις χώρες που υστερούν σε ανταγωνιστικότητα. Διότι, πράγματι, ήταν εντυπωσιακή η υποαπόδοση της Ελλάδας σε όρους ανάπτυξης, την περίοδο που είναι μέλος της Ευρωζώνης.
Αλλά τα ιστορικά δεδομένα δεν επαληθεύουν την αντιαναπτυξιακή λειτουργία του ευρώ.
Διαβάστε την συνέχεια στο protagon.gr