Το όνειρο για περισσότερη Ευρώπη εγκαταλείπουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Η Πολωνία απείλησε να βάλει βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αν εκλεγεί και πάλι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο (Πολωνός ) Ντόναλντ Τουσκ- ο οποίος τελικά επανεξελέγη- και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ξεκαθαρίζει ότι δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Βαρσοβίας για να επανεκλεγεί ο Τουσκ. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, από όπου κατάγεται ο Τουσκ, δεν θέλει την επανεκλογή του γιατί τον θεωρεί μεγάλο αντίπαλο της. Η Βαρσοβία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν εδώ και ένα χρόνο . Η Κομισιόν κατηγορεί την κυβέρνηση της Πολωνίας ότι καταργεί θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και αποδυναμώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο ολλανδός πρωθυπουργός φτάνοντας για τη Σύνοδο Κορυφής χαιρέτισε το τέλος των πιέσεων για μια ακόμα πιο ενωμένη Ευρώπη.
“Δεν ονειρευόμαστε πια την Ευρώπη αλλά συζητάμε για μία πιο αποδοτική Ευρώπη . Μια πιο συμπυκνωμένη και επικεντρωμένη Ευρώπη . Ευτυχώς δεν ονειρευόμαστε πια μια ομοσπονδιακή Ευρώπη η μια πιο στενή Ενωση . Αυτά είναι πολύ καλά νέα “ πρόσθεσε ο Ρούτε. Ας μην ξεχνάμε πως σε πέντε μέρες οι Ολλανδοί πάνε στις κάλπες και ο Ρούτε ξέρει καλά πως πρέπει να εμφανιστεί πιο σκληρός με την Ευρώπη αν θέλει να αντιμετωπίσει επιτυχημένα τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς που οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να έρχεται πρώτος.
Αυτό που ξαφνιάζει στην Ολλανδία είναι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 75%. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτό αποτελεί απρόβλεπτο παράγοντα που ίσως ευνοήσει το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς . Ενα κόμμα καθαρά ρατσιστικό και ξενοφοβικό , ένα κόμμα που είναι εναντίον του Ισλάμ και εναντίον της Ευρώπης. Ο 53χρονος Βίλντερς σχεδόν σε κάθε προεκλογική ομιλία του ζητά να απαγορευτεί το Κοράνι και να κλείσουν τα μουσουλμανικά τεμένη.
Μία νίκη του Βίλντερς δεν εμπνέει μεν ανησυχία γιατί κυβέρνηση θα σχηματίσουν τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου αφήνοντας τον ακροδεξιό ηγέτη στην αντιπολίτευση ( χρειάζονται τουλάχιστον 4 κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης) αλλά θα είναι ένα γερό χτύπημα στο πολιτικό σύστημα της Ολλανδίας και θα αποτελούσε βαριά υποθήκη για την επόμενη κυβέρνηση.
Στο χειρότερο σενάριο αν αυτό συνδυαστεί με νίκη της Μαρίν Λεπέν τότε θα πρέπει να υπολογίζουμε στη διάλυση της ΕΕ.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι και η ολλανδική κοινωνία είναι περισσότερο διαιρεμένη από ποτέ.
28 κόμματα διεκδικούν την είσοδο τους στη βουλή, κόμματα φιλοζωικά, κόμματα υπέρ των συνταξιούχων, υπέρ της χριστιανικής θρησκείας, υπέρ της μετανάστευσης ή υπέρ της επιχειρηματικότητας. Όπως γράφουν σήμερα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος είναι θυμωμένο με την ελίτ της Χάγης και για αυτό είναι φτερό στον άνεμο που θα αποφασίσει την ημέρα των εκλογών όταν θα φτάσει στην κάλπη ποιόν θα ψηφίσει.