ΕΕ: Σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη με συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν

23 Μαρ 2021

Την επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ για την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι αναφορικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα εξεταστεί ενόψει της συνάντησής των ηγετών τον Ιούνιο, η ενίσχυση της δέσμευσής της ΕΕ με την Τουρκία «με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο». Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στη συμμετοχή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ενώ υπογραμμίζει ότι θα εξεταστούν «τα πιστοποιητικά για την COVID και η διεθνής διάσταση». Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει:


«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στα κράτη μέλη, θα πραγματοποιήσουμε τη συνάντησή μας μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με όλους εσάς, θα συζητήσουμε για την COVID, τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και την οικονομική και ψηφιακή μας ατζέντα.

Χαίρομαι επίσης που θα μπορέσουμε ουσιαστικά να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν το απόγευμα της Πέμπτης, ο οποίος θα μοιραστεί τις απόψεις του για τη μελλοντική μας συνεργασία.

Όσον αφορά στην COVID, κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε τις εκστρατείες εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεχιζόμενη εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων, την αύξηση των χορηγήσεων εμβολίων και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και προβλεψιμότητας των προμηθειών. Επιπλέον, θα εξετάσουμε τα πιστοποιητικά για την COVID και τη διεθνή διάσταση.


Σε διεθνή θέματα, θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να συμβάλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος. Η ενότητά μας είναι προϋπόθεση για την άσκηση της επιρροής μας. Όσον αφορά τη Ρωσία, προτείνω να έχω ένα σημείο πληροφόρησης και θα μοιραστώ μαζί σας το αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών μου με τον Πρόεδρο Πούτιν πριν από μια πιο στρατηγική συζήτηση επί του θέματος στην επόμενη φυσική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, θα εξετάσουμε, ενόψει της συνάντησής μας τον Ιούνιο, την ενίσχυση της δέσμευσής μας με την Τουρκία με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο.


Η πανδημία COVID-19 έκανε την υπόθεση για την ψηφιακή μετάβασή μας ακόμη ισχυρότερη και την ανάγκη για μια ανθεκτική ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο έντονη. Μας έδειξε επίσης, για άλλη μια φορά, πόσο σημαντική είναι η ενιαία αγορά για τις οικονομίες μας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω την προσέγγισή μας σε αυτά τα θέματα σε συνέχεια των συζητήσεών μας το περασμένο φθινόπωρο. Ψηφιακά θέλουμε να ενισχύσουμε τη φιλοδοξία μας. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της οικοδόμησης της ψηφιακής μας κυριαρχίας και της διατήρησης μιας ανοικτής οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.


Όσον αφορά τις πρακτικές διαδικασίες, η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. την Πέμπτη με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από έκθεση του Πρωθυπουργού Κόστα για το έργο στο Συμβούλιο, θα συζητήσουμε για την COVID-19 και τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία.


Την Παρασκευή, θα ξεκινήσουμε την τηλεδιάσκεψη στις 9:30 π.μ. και θα συζητήσουμε την οικονομική και ψηφιακή ατζέντα. Στην τηλεδιάσκεψη σε μορφή Συνόδου Κορυφής Ευρωζώνης, θα έχουμε συμμετοχή των Προέδρων της ΕΚΤ και του Eurogroup για να συζητήσουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Ανυπομονώ να σας δω όλους».

----------------------------


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είδαν με κατάπληξη τον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την πυρηνική συμφωνία (JPCOA) με το Ιράν, να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να αποκηρύττει διεθνείς οργανισμούς τους οποίους στήριζε για δεκαετίες η Ουάσινγκτον.

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον @POTUS στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα», έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, που προεδρεύει των συνόδων κορυφής. «Προσκάλεσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη συνάντησή μας ώστε να μοιραστεί τις απόψεις του για τη μελλοντική συνεργασία μας. Ώρα να οικοδομήσουμε ξανά τη διατλαντική συμμαχία μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου. Μπους συμμετείχε επίσης στη σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι στη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθούν το θέμα των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, τα θέματα της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς και η βιομηχανική πολιτική της Ένωσης. Ο Μπάιντεν αναμένεται να «συνδεθεί» με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 21.45 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους τη βούλησή του να αναζωογονηθούν οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, η συνεργασία των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και η εμβάθυνση της «μεγαλύτερης εμπορικής και επενδυτικής σχέσης στον κόσμο».


Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης τα θέματα της Κίνας και της Ρωσίας με τους 27 ηγέτες, οι οποίοι καλωσόρισαν την προεδρία του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να ενισχύσουν τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, η σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, η πίεση που ασκεί η Γερμανία για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα την συνδέσει με τη Ρωσία και η επιμονή των ΗΠΑ να δαπανούν περισσότερα οι Ευρωπαίοι για την άμυνά τους παραμένουν σημεία τριβής στις σχέσεις των δύο πλευρών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.