ΕΕ: Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

07 Δεκ 2020

Το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο εξετάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πολιτικής συζήτησης και των ενδεχόμενων αποφάσεων που θα λάβουν στο τέλος της εβδομάδας οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, όλες οι χώρες συμφωνούν ότι η Άγκυρα δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά που της έγινε τον περασμένο Οκτώβριο για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρούσε σε αποκλιμάκωση των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προσέρχονταν σε διάλογο με την Ελλάδα.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, παρότι αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε και δέχονται να καταγραφεί αυτό, εμφανίζονται στις μέχρι τώρα εσωτερικές συζητήσεις στο Συμβούλιο επιφυλακτικές στη λήψη προχωρημένων τομεακών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.


«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.Χάικο Μάας πριν συνεδριάσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

«Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλησεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ ευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε. «Γι αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε -- ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.


Αντίθετα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αυστρία και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην θετική ατζέντα, τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου,  για χρήση όλων των μέσων και επιλογών που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ με βάση το άρθρο 29 της Συνθήκης που κάνει λόγω για επιβολή κυρώσεων σε τρίτες χώρες.


Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «θα τεθεί -όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί- η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» και υπογράμμισε:

«Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων. Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης.

Την αλήθεια αυτή επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.