Σε μία πρώτη ματιά η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως βρίσκει ξανά τους ρυθμούς της. Οι εκλογές στη Βρετανία και στη Γαλλία ανέκοψαν την ανοδική πορεία των λαϊκιστών και αρκετά ακροδεξιά κόμματα έβγαλαν από το πρόγραμμα τους το επιτακτικό αίτημα για αποχώρηση από την Ένωση. Παράλληλα η οικονομία της ευρωζώνης όχι μόνο ανακάμπτει αλλά τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ξεπέρασε σε επιδόσεις την αμερικανική οικονομία.
Οι εκλογές στην Αυστρία όμως έδειξαν πως χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη για να μην κινδυνεύσει η ενότητα της ΕΕ.
Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα με τον υποψήφιο του , τον 31χρονο υπουργό εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς , αλλά και το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας είναι οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στην Αυστρία . Γεγονός που αποδεικνύει πως ο ευρωσκεπτικισμός καλά κρατεί ακόμα στην Ευρώπη.
Αν ο Κούρτς γίνει καγκελάριος σε μία δεξιά κυβέρνηση , αν δηλαδή αποφασίσει να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς ( δεν το έχει αποκλείσει ) και όχι με τους σοσιαλδημοκράτες τότε η στάση του απέναντι στην ΕΕ θα σκληρύνει και άλλο.
Ήδη τα δείγματα που έδωσε ως υπουργός των εξωτερικών μίας κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι αρνητικά μια που συνεχώς εξέφραζε τον σκεπτικισμό του απέναντι σε πάρα πολλές αποφάσεις της Ένωσης.
Όπως γράφει η Ουάσιγκτον Πόστ ο Σεμπάστιαν Κούρτς είναι πολύ πιθανό να βάλει την Αυστρία στο κλάμπ των Ευρωσκεπτικιστικών χωρών που αντιδρούν σκληρά στις αρχές και τους στόχους της ΕΕ.
Για αυτές τις χώρες οι Βρυξέλλες έχουν ακόμα και τώρα πολύ μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που θα έπρεπε.
Και το πιστεύουν αυτό την ώρα που οι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί σχεδιάζουν την επόμενη μέρα στοχεύοντας στην ακόμα μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία επειδή καταπατούν ανοιχτά τις αρχές και τους κανόνες της Ένωσης. Στην πραγματικότητα όμως η Ένωση έχει λίγα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν π.χ μία χώρα – μέλος καταλύει το κράτος δικαίου και προσπαθεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη ( αυτό έκανε με νομοθετικές ρυθμίσεις η Πολωνία).
Ο υπουργός των οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ αναφέρθηκε στους εκπροσώπους της Ένωσης χρησιμοποιώντας τη λέξη “ οι εχθροί” και δεν είναι ο μόνος σημαντικός ευρωπαίος πολιτικός που το κάνει αυτό ( λίγο αργότερα ο Χάμοντ ζήτησε συγγνώμη).
Και ακόμα και τώρα που πολλοί περιμένουν με χαρά να φύγει το 2019 η Βρετανία από την ΕΕ γιατί πιστεύουν πως το Μπρέξιτ αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να δοθούν περισσότερες εξουσίες , πολιτικές και οικονομικές , στις Βρυξέλλες υπάρχουν μικρές χώρες που θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη.
Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία κρατούν πολύ αρνητική στάση απέναντι στην ΕΕ και τώρα , μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα , είναι πιθανό και η Αυστρία να ταχθεί στο πλευρό τους.
Ο ευρωσκεπτικισμός στην ΕΕ γίνεται ιδιαίτερα προβληματικός όταν
χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις για να προωθήσουν τις εθνικές ατζέντες τους ή όταν σε αυτόν προστίθεται και η δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας αιματηρών συγκρούσεων του παρελθόντος.
Η Πολωνία δεν συγχωρεί τη Γερμανία για αυτά που έκανε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ισχυρίζεται πως στην ΕΕ κυριαρχεί η Γερμανία και το Βερολίνο έχει σκοπό να βλάψει την Πολωνία όπως και στο παρελθόν!
Η γερμανίδα καγκελάριος πάντως αναμένεται να ακολουθήσει στο θέμα αυτό τη γραμμή Μακρόν. Να παλέψει δηλαδή για να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη.
Γερμανοί αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα πως η φιλοευρωπαϊκή της στάση είναι αυτή που την έκανε να χάσει μέρος της δύναμης της στις γερμανικές εκλογές.
Το πρόβλημα με τις προτάσεις του γάλλου πρόεδρου είναι πως σχεδόν καμία δεν είναι καινούργια.
Οι χώρες της ΕΕ της ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σε πολλές από αυτές ενώ είναι πολύ εχθρικοί απέναντι σε άλλες.
Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων φαίνεται πως είναι πια πραγματικότητα . Αντί να προσπαθούν οι 28 να βρουν κοινό παρονομαστή , πολλοί από αυτούς καταφεύγουν σε συμμαχίες με κράτη με τα οποία εκτιμούν πως έχουν κοινούς στόχους.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα προειδοποίησε τον περασμένο μήνα τους Ευρωπαίους ότι αν η ΕΕ γίνει μία Ένωση διαφορετικών Ενώσεων τότε κινδυνεύει να μεταλλαχτεί σε μία ταξική κοινωνία όπου κάποιοι πολίτες θα είναι δεύτερης ίσως και τρίτης κατηγορίας.
Αν ο τρόπος που προσεγγίζει το θέμα ο Μακρόν σώσει ή καταστρέψει την ΕΕ μένει να το δούμε .
Σίγουρα όμως , γράφει η Ουάσιγκτον Πόστ , αν μία πρόταση κλειδί για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ της καταφέρει ένα θανατηφόρο χτύπημα στην Ένωση , αυτό θα μας δείξει πρώτα από όλα την πραγματική κατάσταση της Ευρώπης.