Η ΕΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και οργανώνει τη στρατηγική της για τις τρίτες χώρες.
Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» του κ. Πασινιάν συγκέντρωσε το 53,9% των ψήφων, πολύ μπροστά από το 21% του κόμματος του πρώην προέδρου της Αρμενίας κ. Ρόμπερτ Κοτσαριάν, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.
Ωστόσο πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και ταραχές, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία που πόλωσε την κοινωνία της Αρμενίας, λίγους μήνες μετά τη βαριά στρατιωτική ήττα της χώρας απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρώην δημοσιογράφος κ. Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας. Τώρα είναι αντιμέτωπος με τον τέως πρόεδρο κ. Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος τον κατηγορεί για ανικανότητα και εμφανίζεται ως έμπειρος ηγέτης.
Η υψηλή δημοτικότητα του κ. Πασινιάν έπεσε κατακόρυφα μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020.
Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.
Η ήττα αυτή, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αρμενία και ανάγκασε τον κ. Πασινιάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του.
Παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, πολλοί πρώην υποστηρικτές του κ. Πασινιάν τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στράφηκαν στους αντιπάλους του, αν και αυτοί συνδέονται με τις παλιές ελίτ που κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τη χώρα.
Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αρμόδιοι να εποπτεύσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, θα ανακοινώσουν άμεσα τα συμπεράσματά τους.
Η Ευρώπη καλείται να συνεργαστεί και να επιδιώξει ειρηνικές λύσεις σε όλα τα μέτωπα. Οι χώρες αυτές, όπως η Αρμενία, έχουν δικούς τους ρόλους και στόχους.
Τη σαφή και δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία θα επαναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, όπως ανέφερε προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Θα συζητήσουμε για τη Λευκορωσία και αναμένουμε ότι θα συμφωνηθεί η τέταρτη δέσμη κυρώσεων. Θα συζητήσουμε επίσης για το Ιράκ, το οποίο για εμάς έχει τεράστια σημασία, διότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη τις επόμενες ημέρες. Και επίσης, θα συζητήσουμε για την Τουρκία, για την οποία έχουμε μια πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη, την οποία πρόκειται να επαναλάβω.»
Οι εξελίξεις είναι πολλές και τα μέτωπα εναλλάσσονται. Απαιτούνται ταχύτατες αντιδράσεις στη λήψη των αποφάσεων από την ΕΕ.