Συζητήσαμε πολύ τελευταία ποιοί μας έφεραν τα μνημόνια/κρίση . Δεν συζητήσαμε καθόλου όμως ποιοί έφεραν την Ελλάδα έως εδώ- ισχυρή χώρα μέλος, στον πυρήνα της Ευρωπαικής Ένωσης σήμερα. Καθώς ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη και με αφορμή και την έκδοση του βιβλίου του Γ. Παπαντωνίου «Απέναντι στους Ανέμους» (εκδόσεις Παπαζήση), καλό είναι να διορθωθεί αυτή η παράλειψη . Χωρίς αμφιβολία η ένταξη υπήρξε το μέγιστο έργο του Κ. Καραμανλή (πρεσβύτερου). Και η ολοκλήρωση της κορυφαίο επίτευγμα του Κ. Σημίτη. Χωρίς τον π. Πρωθυπουργό η Ελλάδα δεν θα ήταν μέλος της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ), δηλαδή στον εσωτερικό πυρήνα της Ένωσης . Αλλά μετά την ένταξη η εδραίωση της συμμετοχής υπήρξε έργο μιας ομάδας πολιτικών προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών παρά τις δυσκολίες, κρίσεις και προβλήματα. Στην εμβληματική αυτή πολιτική ομάδα ανήκουν- εκτιμώ- οκτώ πολιτικές προσωπικοτήτες :
1. Θ. Πάγκαλος: ως αν. υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα στη δύσκολη δεκαετία του 1980 διεδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, καθώς ήταν η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση «απειλούσε» με αποχώρηση. Υπήρξε ο καλύτερος ίσως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τις ορισμένες εκρήξεις και φάλτσα του. Διαπραγματεύτηκε με μοναδική επιτυχία κρίσιμα θέματα όπως Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), διαρθρωτική πολιτική, διεύρυνση της Ένωσης στη δεκαετία του 1990, κ.α.
2. Γ. Κρανιδιώτης: ο ρόλος του πρόωρα χαμένου υπουργού υπήρξε καταλυτικός στην εξομάλυνση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ και πάνω απ’ όλα στην ένταξη της Κύπρου στην Ένωση
3. Γρ. Βάρφης: ως ο πρώτος υπουργός Ευρωπαικών υποθέσεων στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ( 1981) συνέβαλε αποφασιστικά στην φιλευρωπαική αλλαγή της κυβέρνητικής πολιτικής .
4. Γ. Παπαντωνίου: ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Α.Γ. Παπανδρέου στη δεκαετία του 1980 αλλά ιδιαίτερα ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας 1994-2001 υπήρξε αυτός που υλοποίησε την πολιτική ( με την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού προγράμματος σύγκλισης) και υπέγραψε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ
5. Κ. Μητσοτάκης: ο αείμνηστος πρωθυπουργός, εγνωσμένων φιλοευρωπαϊκών πεποιθήσεων, υπήρξε αυτός που στην περίοδο 1990-1993 διαπραγματεύτηκε τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Συνθήκη Μάαστριχτ. Στο πλαίσιο αυτό στήριξε ενεργά τη θέσπιση της ΟΝΕ αλλά και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης (ΚΕΠΠΑ), κ.α.
6. Λ. Παπαδήμος: και με τις τρεις ιδιότητές του, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Αντιπρόεδρος ΕΚΤ, πρωθυπουργός (2011-2012) συνέβαλε τα μέγιστα για την εδραίωση της χώρας στην Ένωση, με κρίσιμες αποφάσεις σε σειρά ζητημάτων (ένταξη ΟΝΕ, διαχείριση κρίσης το 2011, 2012, κ.α.).
7. Β. Βενιζέλος: ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας των κυβερνήσεων Γ.Α. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Αντ. Σαμαρά στην περίοδο 2011-2014 έπαιξε καθοριστικό ρόλο κυρίως για την αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ (Grexit), τη σημαντική μείωση (κούρεμα – PSI) του χρέους (2012) και διαχείριση της κρίσης.
8. Γ. Στουρνάρας: ο ρόλος του ως διοικητής της Τραπεζας της Ελλάδας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη δύσκολη περίοδο μετά το 2015 , διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη/ΟΝΕ υπήρξε κεντρικός.
Αυτές οι οκτώ προσωπικότητες βρέθηκαν ως decision-makers στην εξουσία σε κρίσιμες ιστορικες στιγμες και ανταποκρίθηκαν στον ιστορικό ρόλο τους. Όπως και μια άλλη μεγάλη ομάδα πολιτικών, τεχνοκρατών, διπλωματών, δημόσιων λειτουργών και παραγόντων της κοινωνίας.
------------------------
Το βιβλίο του Γ. Παπαντωνίου «Απέναντι στους Ανέμους» παρουσιάζεται την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στις 6μμ στο ξενοδοχείο Ολυμπιάς ( Αθηνάς 57) Ομιλητές Οι καθηγητές Π.Κ. Ιωακειμίδης και Π. Λιαρκόβας πρόεδρος του ΚΕΠΕ και ο Γ. Μειμάρογλου εκδότης της Μεταρρύθμισης.Συντονίζει η δημοσιογράφος Σ. Ροδοπούλου.
.