Το θέμα της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, καθώς το πολιτικό συστημα βρίσκεται σε διαρκή κρίση. Οι δύο πόλοι που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία διετία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν ένα τεράστιο κενό. Πολλοί πολίτες που έχουν ως σημείο αναφοράς έναν τρίτο πόλο, αυτόν της Μεταρρυθμιστικής, Δημοκρατικής Κεντροαριστεράς, ανεξάρτητα από τον όρο που θα χρησιμοποιήσουμε, περιμένουν κάποιες κινήσεις. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όπου περίπου το 65% των πολιτών θεωρούν αναγκαία την δημιουργία ενός φορέα που θα εκφράζει τις δυνάμεις που βρίσκονται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, δεν θεωρούν επαρκή τα πολιτικά κόμματα που κινούνται σε αυτό το χώρο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) , καθώς με βάση τις ίδιες δημοσκοπήσεις, τα δύο αυτά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό που δεν ξεπερνά το 15-16%.
.
Η κοινωνία λοιπόν, «κραυγάζει» ότι κάτι πρέπει να γίνει στο χώρο αυτό και ζητά την ανασυγκρότησή του.
.
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό. Ο Προέδρός του, επανέφερε την πρόταση για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Ο Ευ. Βενιζέλος, είπε στη συνέντευξή του στο MEGA: « Εμείς λέμε να συζητήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, να συζητήσουμε με διάφορες κινήσεις, μικρές και μεγάλες, να στρατεύσουμε πρόσωπα, να θέσουμε ένα στόχο. Ο στόχος πρέπει να είναι η συγκρότηση αυτού του χώρου μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ… Άρα, το ΠΑΣΟΚ λέει το θέμα, λέει την πρόθεσή του και είναι έτοιμο να μετάσχει. Σεβόμαστε όλους τους άλλους, αλλά θέλουμε να μας σέβονται και οι άλλοι. Δηλαδή δεν θέλουμε ούτε ψευτοηθικολογίες, ούτε διδακτισμούς, ούτε να μας κουνάνε το δάχτυλο, κτλ. Επίσης, απευθυνόμαστε εμείς στην κοινωνική βάση.»
.
Προσωπικά, θα προτιμούσα, οι κινήσεις αυτές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες και πιο μεθοδικές. Ωστόσο, είναι μια ανοιχτή και σαφής πρόταση προς συζήτηση. Μια πρόταση με την οποία μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς, αλλά προβλέπει κάποιες διαδικασίες που έχουν αρχή, μέση και τέλος.
.
Τι απαντά η ΔΗΜΑΡ; Ο Πρόεδρος, Φ. Κουβέλης, στη συνέντευξή του στη Real News, απαντά: «Η Δημοκρατική Αριστερά είναι δύναμη ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού µε βάση τη φυσιογνωμία και τις πολιτικές θέσεις που αντιστοιχούν στην έννοια και το πολιτικό περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά κινήσεις κορυφής, αλλά έναν αστερισµό κινήσεων και προσώπων. Η ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί µε όλον αυτόν τον κόσμο. Θα ενισχύσει την παρουσία της ως δύναµη ανασυγκρότησης αυτού του χώρου και ως καταλύτης για ένα νέο πολιτικό σχέδιο. Στόχος µας είναι να δηµιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση µιας συµµαχίας ευρύτερων δυνάµεων της δηµοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και δυνάµεων της σοσιαλδηµοκρατίας, που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες µας οδήγησαν στην κρίση.»
.
Σύμφωνοι! Τι σημαίνει όμως αυτό; Ποιες είναι οι κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Δημοκρατική Αριστερά; Σε ποιους απευθύνεται και με ποιες διαδικασίες; Ποιους αποκλείει; Ομολογώ πως η φράση του Προέδρου Φ. Κουβέλη: «δυνάµεων της σοσιαλδηµοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες µας οδήγησαν στην κρίση», που θέτει μία μη πολιτική, αλλά ηθικολογική προσέγγιση, προκαλεί έντονο προβληματισμό, ενώ ανάλογη έκφραση χρησιμοποιείται και σε προγενέστερη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Κατά μία ερμηνεία (η οποία εύχομαι να είναι λανθασμένη), υποκρύπτει τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, με το ΠΑΣΟΚ. Μια κάθετη αρνητική απάντηση στην πρόταση Βενιζέλου.
.
Εννοεί, λοιπόν, μια συζήτηση για ανασυγκρότηση του χώρου αυτού, χωρίς τη συμμετοχή του άλλου πόλου; Είναι πράγματι η ΔΗΜΑΡ διατεθειμένη να εργαστεί «για τη συγκρότηση µιας συµµαχίας ευρύτερων δυνάµεων της δηµοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και δυνάµεων της σοσιαλδηµοκρατίας», ή απλώς προτιμά να «κλειστεί στο μικρό της διαμέρισμα», μη τολμώντας να κοιτάξει ούτε έξω από το παράθυρο; Ή μήπως στραβοκοιτάζει στα «αριστερά» της, προς αναζήτηση άλλων, πιο βολικών εταίρων; Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό θα σημαίνει πως το μεγάλο βήμα που έκανε προς μια κυβερνώσα Αριστερά, θα μείνει μετέωρο…
.
Ο χώρος που αναζητά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό σοσιαλιστικό- δημοκρατικό κόμμα, είναι πολύ πιο μεγάλος απ’ ό,τι μπορούν να καλύψουν με τα σημερινά δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ χωριστά. Δεν μπορεί όμως να συγκροτηθεί χωρίς τη συμμετοχή και των δύο αυτών φορέων, σε ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς, που θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό της κοινωνίας της κρίσης, σε κοινωνία ανάπτυξης με ανθρώπινο πρόσωπο.