Από 300 ευρώ πρόστιμο πλήρωσαν οι δύο Ελληνοκαναδοί που χάθηκαν στο φαράγγι της Σαμαριάς και σώθηκαν μετά απο κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
Το εν λόγω πρόστιμο αφορά την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2022 παρ.4, σχετικά με τις παραβάσεις των απαγορεύσεων διέλευσης σε φαράγγια, δάση κλπ, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το πρόστιμο μοιάζει χάδι. Ιδίως αν σκεφτούμε ότι το κόστος της κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολλαπλάσιο καθώς για τη διάσωσή τους στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων και της ΕΜΑΚ Κρήτης
Ίσως όμως το ισχνό πρόστιμο δείχνει μια αλλαγή κατεύθυνσης απο πλευράς πολιτείας Το ελπίζω δηλαδή.
Επιτέλους ας αρχίσουμε να χρεώνουμε το κόστος της ξεροκεφαλιάς η της άμυαλης συμπεριφοράς ελλήνων αλλά και ξένων ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού.
Τι θέλω να πω; Επί παραδείγματι αυτοί που παραβιάζουν το απαγορευτικό απόπλου που έχει βγάλει το λιμεναρχείο με το έτσι θέλω να πληρώνουν το κόστος της κινητοποίησης προσωπικού, πτητικών και πλωτών μέσων που κινητοποιήθηκαν για την σωτηρία τους.
Κατά τον ίδιο όμως τρόπο και ο μελισσοκόμος που εν μέσω αντιπυρικής περιόδου καπνίζει τα μελίσσια ή ο αγρότης που καίει τα χόρτα αντί να τα κόψει με χλωοκοπτικό επιμένουν να χρησιμοποιούν φωτιά με τραγικές συνέπειες να χρεώνονται για το κόστος της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού ή έστω ας πληρώνουν ένα κολοσσιαίο πρόστιμο. Δεν μας νοιάζει αν είναι ένας συμπαθής υπερήλικας η ένας απρόσεκτος οικογενειάρχης που ψήνει ή κάτι άλλο.
Η ζημιά έχει γίνει είτε από αμέλεια είτε από συνειδητή παραβίαση των απαγορεύσεων. Φυσικά υπάρχει και η εγκληματική ενέργεια που δεν περιλαμβάνεται σε αυτά που συζητάμε και που από μόνη της είναι μια ειδική κατηγορία που χρειάζεται σκληρή αντιμετώπιση και άλλη διερεύνηση.
Εδώ όμως μιλάμε για την ευθύνη του απλού πολίτη που από ξεροκεφαλιά προκαλεί τεράστια ζημιά.
Μας αφορά πάνω από όλα το κόστος σε έμψυχο δυναμικό. Οι θάνατοι ή οι τραυματισμοί δασοπυροσβεστών είναι κάτι πέρα από χρηματικό κόστος. Ο θάνατος των δυο πιλότων μας των Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη μας έχει συγκλονίσει.
Όμως το υλικό κόστος έχει κι αυτό συνέπειες αφού ροκανίζει από τα αποθέματα. Στερεί πόρους από το συνολικότερο σύστημα πολιτικής προστασίας
Εν τέλει όλα αυτά είναι ζημιά από το κοινό ταμείο που έχουμε χτίσει με τους φόρους μας.
Αλήθεια έχουμε μάθει τι απέγινε ο ηλικιωμένος που έβαλε φωτια στην Πεντέλη και κάηκε το Μάτι; Δικάστηκε; Τι ποινή επιβλήθηκε;
Γι αυτό νομίζω ότι εκτός από τον ποινικό κολασμό πιο αποτελεσματικός είναι ο καταλογισμός του οικονομικού κόστους έστω και με τη μορφή προστίμου.
Βέβαια κι εδώ πάλι η βραδυκίνητη ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να βάλει το χεράκι της.
Πάντως αν ξέρεις ότι κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου μια οφειλή πολλών εκατοντάδωνω ή χιλιάδων ευρώ για επιβάρυνση του δημοσίου ίσως αυτό να αποτελέσει ένα καλό πρόκριμα για να προσέχουν οι επόμενοι.
Εν κατακλείδι , θεωρώ ότι η ανάληψη του κόστους που προκάλεσες στο δημόσιο θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή.
Αν αρκεστούμε στον ποινικό κολασμό που συνήθως είναι αργόσυρτος και στο τέλος γίνεται χάδι δεν νομίζω ότι θα γίνουμε ποτέ ευνομούμενο κράτος.
Ακούστηκε στην εκπομπή «Καθρέφτης» του Α΄Προγράμματος της ΕΡΤ με τον Χρήστο Μιχαηλίδη