Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Κίνας προσελκύει επενδυτές

Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης 27 Οκτ 2021

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι στη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

  Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας κ. Wang Yi στην Αθήνα σηματοδοτεί τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας.

Η συνάντηση με τον κ. Δένδια, μετά τη συνάντησή του κ. Wang Yi με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδεται στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

  Ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε: «Εμείς προσβλέπουμε στην ενίσχυση των επαφών μας με τη Κίνα μετά το τέλος της πανδημίας.

Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι του χρόνου συμπληρώνονται 50 έτη από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων.

Συζητήσαμε για την ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών, για τις προοπτικές περαιτέρω επενδύσεων στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης συνολικής Στρατηγικής σχέσης Ελλάδος – Κίνας.»

Πριν από λίγες μέρες από τη Βουλή των Ελλήνων, κυρώθηκε η συμφωνία μεταβίβασης του 16% του Οργανισμού Λιμένων Πειραιώς στην COSCO Shipping.

Αυτή η επέκταση της συμφωνίας θα φέρει νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και επίσης στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να λειτουργήσει επωφελώς για την τοπική κοινωνία.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία προς την Ευρώπη, ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή, μάλιστα, και του νέου σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των διασυνδετήριων αγωγών», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Εξετάστηκε, μεταξύ των δυο υπουργών, η συνεργασία στον πολιτισμό και στον τουρισμό, υπό το φως της έναρξης του έτους πολιτισμού και τουρισμού Ελλάδας– Κίνας.

Πριν από λίγες μέρες έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Η οργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων θα φέρει τους λαούς πιο κοντά και θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

   Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κράτησε θετική στάση στα ζητήματα του Κυπριακού. Ιδιαίτερα για την προσήλωση της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, εντός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι σχέσεις με τη Κίνα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε πολλά επίπεδα. Η διπλωματία λύνει προβλήματα και φέρνει τις χώρες ακόμη πιο κοντά.

Η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί επιμονή και συνέπεια.

Τα μεγάλα επενδυτικά funds παρακολουθούν συστηματικά τη πρόοδο της πατρίδας μας και ενημερώνουν τους επενδυτές τους με κάθε λεπτομέρεια. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, αρκεί να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε μεταξύ μας.

Η Ελλάδα με σταθερά βήματα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και πετυχαίνει τους στόχους της. Συνέπεια και προσήλωση στο έργο, με την κατάλληλη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων.