Η πρόκληση της νέας τετραετίας

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 26 Ιουν 2023

Οι πυλώνες της Δημοκρατίας είναι η Ηθική και η Δικαιοσύνη. Θεμέλια δε της Δημοκρατίας είναι η Παιδεία, όπως μας δίδαξε ο Αριστοτέλης, ενώ στα Ηθικά Νικομάχεια μας δίδαξε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να νέμονται και κατέχουν είτε άνισοι ίσα είτε ίσοι άνισα».

Οι Έλληνες πολίτες απέδειξαν (στην πλειοψηφία τους φυσικά) σε αυτές τις εκλογές ότι έχουν ως κριτήριο, κατά την άσκηση του υψίστου δημοκρατικού καθήκοντος, την επιβράβευση της αριστείας, της ικανότητας, της ειλικρίνειας και της παραδοχής των λαθών, προκειμένου να διορθωθούν. Έτσι λειτούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη θητεία του, ως πρωθυπουργός. Οραματίστηκε, προγραμμάτισε, τόλμησε, προέβη σε διορθωτικές κινήσεις, παραδεχόμενος λάθη και παραλείψεις, και έβαλε την Ελλάδα στις ράγες της διεθνούς αξιοπιστίας, της αξιοπρέπειας, της σταθερότητας και της κανονικότητας. Οι νέοι τον επιβράβευσαν, διότι θεώρησαν ότι το μέλλον τους διασφαλίζεται μέσω της ανάπτυξης της χώρας, της αποκατάστασης της κανονικότητας και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης.

Η εκλογές ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε σε ισχυρό κυβερνήτη για τα επόμενα (τουλάχιστον) τέσσερα χρόνια. Παρ’ όλο ότι αντιμετώπισε αναπάντεχες καταστροφές (τουρκική απειλή, πανδημία, πόλεμος με ενεργειακή κρίση, παγκόσμιος πληθωρισμός), κατάφερε να τις υπερβεί με σχετική έως πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το επικίνδυνο, βέβαια, είναι ότι θα κυβερνήσει χωρίς αντίπαλο, χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση. Το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ασκηθεί από ένα κόμμα, το οποίο απώλεσε το 50% της εκλογικής δύναμής του από το 2015 έως σήμερα και το οποίο θα υποχρεωθεί σε εσωστρέφεια, προκειμένου να διασώσει οτιδήποτε διασώζεται, αφαιρεί από την κυβέρνηση τον διορθωτικό γνώμονα της πορείας της. Διότι η πολύ καλή λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας απαιτεί την ύπαρξη ισχυρής κυβέρνησης και εξ ίσου ικανής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Και αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί πλέον να παίξει ο καταρρέων ΣΥΡΙΖΑ. Ας ευχηθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αφήσει πίσω του τα φαντάσματα, που ανακάλεσε από το μακρινό παρελθόν («Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και «θα στείλουμε την ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση»), και θα αντιληφθεί ότι η σύγχρονη πολιτική, ιδιαίτερα όταν έχεις απέναντί σου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει απαιτήσεις σύγχρονες και προσαρμοσμένες στις διακυβεύσεις του μέλλοντος.

Το επιτελείο, που σχημάτισε ο πρωθυπουργός είναι κατά κανόνα εξαιρετικό, με μικρές εξαιρέσεις. Προσωπικά, θεωρώ ότι κάποια πρόσωπα θα έπρεπε να μην είχαν συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ η απουσία ενός προσώπου, που τιμά την Ελλάδα διεθνώς αφαιρεί λίγους πόντους από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (αναφέρομαι στην απουσία της Άννας Διαμαντοπούλου).

Παρ’ όλα αυτά, η ζωή προχωρά και η κυβερνητική θητεία αρχίζει να μετρά αντίστροφα από την Τετάρτη το πρωί. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τις προτεραιότητες και τις δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει. Εκτός από τους τομείς της προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων, την μείωση της ανεργίας, την αύξηση των μισθών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αναμόρφωση του ΕΣΥ, την ασφάλεια της χώρας, διακρίνουμε τρία πεδία, τα οποία χρίζουν άμεσης διόρθωσης. Αυτά είναι

(α) ο Δημόσιος Τομέας με την κατάργηση χιλιάδων άχρηστων οργανισμών, την αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων και την ολοκλήρωση του έργου, που άρχισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

(β) Η διόρθωση του μισθολογίου γιατρών και υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, ώστε να προσελκυστούν οι ικανοί και οι άριστοι.

(γ) Η αναμόρφωση του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Η επιβολή της αξιολόγησης οριζοντίως σε όλο το φάσμα, η ενθάρρυνση της αξιοκρατίας και η επιβράβευση της αριστείας πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες πάνω στους οποίους οφείλει να χτίσει το Νέο Εκπαιδευτικό Σύστημα. Θα πρέπει να διατηρήσει τα σημαντικά επιτεύγματα, όπως είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Ελληνική PISA, το Ολοήμερο Σχολείο, αλλά ο νέος υπουργός οφείλει να προβεί σε ενέργειες άμεσης εφαρμογής της αξιολόγησης δομών αι προσωπικού, στην επαναφορά της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που για λόγους δημαγωγικούς κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, να προβεί σε αναμόρφωση του Χωροταξικού των πανεπιστημίων, να διορθώσεις τις ατέλειες του νόμου 4957/2022 για την λειτουργία των πανεπιστημίων και να αναθεωρήσει το άρθρο 16, προϊόν αναχρονισμού και δογματικής επιμονής της Αριστεράς και των λαϊκιστών.

Σε όλα αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την επιτυχία όλων αυτών των εγχειρημάτων θα εξαρτηθεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας της Ελλάδας και η παγίωση της σταθερότητας και κανονικότητας στην χώρα.