Η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη

09 Σεπ 2022

ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΨΗ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
του Ευριπίδη Κλεόπα
(Ανάρτηση στο Facebook)
Τον Ιούνιο του 1953, η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη και ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδος, αντιπροσώπευσαν τον ανιψιό τους βασιλιά της Ελλάδας Παύλο, στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, στο Λονδίνο. Δίπλα της καθ’ όλη την διάρκεια της τελετής, καθόταν ένας νεαρός Γάλλος. Για να διασκεδάσει την ανία από τη διάρκεια της τελετής, του πρότεινε μια σύντομη ψυχανάλυση, και αυτός αμέσως δέχτηκε. Και οι δυο τους παρακολούθησαν ελάχιστο μέρος της βαρετής στέψης, αφού βρήκαν τη συζήτηση και τις δραστηριότητές τους πολύ πιο ενδιαφέρουσες. Ο νεαρός, ήταν ο μελλοντικός Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν.
Η Μαρία Βοναπάρτη (1882-1962), μικρανιψιά του Μεγάλου Ναπολέοντα, παντρεύεται το 1907 τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας, και γίνεται πλέον γνωστή ως πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας. Το 1926, ίδρυσε το Γαλλικό Ίδρυμα Ψυχανάλυσης (Societe Psychoanalitique de Paris). Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τον ποιητή και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο και δημιούργησαν την πρώτη ομάδα ψυχαναλυτών στον τόπο μας. Υπήρξε μαθήτρια και προσωπική φίλη του Σίγκμουντ Φρόυντ. Σ’ αυτήν απευθυνόταν ο Φρόυντ όταν είπε: «Η μεγάλη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που δεν είμαι σε θέση ακόμα να απαντήσω, παρά τα τριάντα έτη έρευνάς μου στη θηλυκή ψυχή, είναι: «Τι θέλει μια γυναίκα;». Χάρη στη Μαρία Βοναπάρτη που πλήρωσε τα λύτρα στους ναζί, απελευθερώθηκε ο Φρόυντ από τη ναζιστική Γερμανία. Και χάρη σ’ αυτήν πάλι διασώθηκαν και συντηρήθηκαν οι επιστολές του. Η Μαρία Βοναπάρτη, άσκησε την ψυχανάλυση μέχρι το θάνατό της, στο Σαν Τροπέ το 1962.
Οι Έλληνες ψυχαναλυτές της απέδωσαν τιμή με το συλλογικό έργο: «Μαρία Βοναπάρτη, πρόσωπο της ιστορίας και της Ψυχανάλυσης» (Κέδρος, 2006). Επίσης στα ελληνικά κυκλοφορεί το έργο της: «Ταύτιση κόρης και πεθαμένης μητέρας» (Άγρα, 1984).
Ο Γάλλος σκηνοθέτης Benoit Jacquot το 2004, γύρισε ταινία τη ζωή της, με τίτλο Πριγκίπισσα Μαρία, με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ.
(Στη φωτογραφία, η Μαρία Βοναπάρτη με τον Φρόυντ, στο γραφείο του).