Είναι μια από τις σπάνιες φορές που επνεκλεγεται για δεύτερη συνεχόμενη θητεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γαλλία της Πέμπτης Δημοκρατιας (Ο πρώτος που κερδισε 2 συνεχόμενες εκλογές ήταν ο Φ.Μιττεραν-1981,1988-και ακολούθησε ο Ζ.Σιρακ-1995,2002
-.Η τελευταια φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 2002, όταν τότε επανεξελέγη ο Ζ.Σιρακ με το θηριώδες 82% έναντι 18% του Ζ.Μ.Λεπεν )
Ο Μακρόν λοιπόν, επανεκλέγεται με 58%,όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις.Επανεκλεγεται, χάνοντας 8% συγκριτικά με το 2017, ενώ αντίθετα η Λεπέν κερδίζει περίπου 8%,αγγίζοντας το 42%.Τιποτα όμως δεν έχει τελειώσει, καθώς εντός του Ιουνίου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές .Θα είναι ο ,κατά τον Μελανσον, τρίτος γύρος; Πολύ σύντομα θα λάβουμε την απάντηση.
Αυτο που σίγουρα μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι μετά από την νίκη Μακρόν η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να ελπίζει, καθώς παίρνει μια βαθιά ανάσα. Μονο όμως μια βαθιά ανάσα, διότι ο εθνολαικισμος βελτίωσε τις θέσεις του μέσα στο γαλλικό κομματικό σύστημα. Ηδη,το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε η «δημοκρατική αλληλεγγύη» έτσι όπως συνέβη το 2002, είναι μια νικη του εθνολαικισμου.Τοτε,η ακροδεξιά στον β γύρο απομονώθηκε πλήρως καθώς ο Λεπέν συγκέντρωσε το ίδιο ποσοστό με τον α γυρο (18%).
Το 2022 όμως αυτά πλέον δεν υπάρχουν. Η αποδαιμονοποιημενη Λεπέν συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκέντρωσε ποτέ ακροδεξιός υποψήφιος. Αυτο είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που πρέπει να λάβουν υπ'οψιν τους οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Αυτη η αυξανόμενη ,χρονο με το χρονο διάβρωση από την ακροδεξιά των θεμελίων της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας ίσως σταθεί μοιραία σε κάποια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση. Παραλληλα, η εμφάνιση του Ζεμουρ στον ακροδεξιό χώρο, αναδιατασσει το σκηνικό. Ηδη ο Ζεμουρ στις πρώτες δηλώσεις του μετά τα πρώτα αποτελέσματα του β γύρου, αποδοκίμασε την Λεπέν λέγοντας ότι ο χώρος (ενν.η ακροδεξιά) χάνει για 8η συνεχή φορά με αρχηγό καποιον που έχει το επώνυμο Λεπέν, υπολογιζοντας και τις ηττες που είχε υποστεί ο χώρος ήδη από τα χρόνια του Ζ.Μ. Λεπέν. Υπενθυμιζουμε πάντως ότι οι 3 Γάλλοι ακροδεξιοί υποψήφιοι συγκέντρωσαν στον α γύρο περίπου 32%.