Αδυνατώ να κατανοήσω την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, πλην αυτής για το κόμμα του Κασιδιάρη. Ο λόγος που προβάλλει είναι η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να διενεργήσει πρόωρες εκλογές, δηλαδή να παραβιάσει το Σύνταγμα , όπως δυστυχώς γίνεται συχνά στην χώρα μας, βαφτίζοντας υποκριτικά «εθνικά ζητήματα» συνηθισμένες καταστάσεις στην πολιτική μας ζωή, τις οποίες ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχεται επίσης υποκριτικά .Από το 2007 μέχρι το 2015 τρεις φορές διενεργήθηκαν πρόωρες εκλογές με την καταχρηστική επίκληση του Συντάγματος. (Εξαιρώ τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι οποίες προέκυψαν μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , για εσωκομματικούς λόγους, και της άρνησης του κ. Τσίπρα συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση).
Το 2007 ο Κώστας Καραμανλής διενήργησε πρόωρες εκλογές επικαλούμενος τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την οικονομία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008 (!). Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το πρόσχημα στον Κώστα Καραμανλή να διενεργήσει πάλι πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2009, ώστε να «δραπετεύσει» από τις ευθύνες του για την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση, μια και το Σύνταγμα δεν του επέτρεπε να επικαλεσθεί για δεύτερη φορά την Οικονομία. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προαναγγείλει από το καλοκαίρι του 2009 την άρνησή του να υπερψηφίσει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια τον ερχόμενο Μάρτιο του 2010. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι θα τον ψήφιζε μόνο μετά τις εθνικές εκλογές που θα προκαλούσε η αδυναμία εκλογής του ΠτΔ.Έτσι ο Καραμανλής έθεσε εκτός των άλλων και το ζήτημα της επιζήμιας μακράς προεκλογικής περιόδου και διενήργησε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2009, τις οποίες κέρδισε ο Παπανδρέου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε τους προηγούμενους . Καταψήφισε τον υποψήφιο Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.
Σημειωτέον ότι στις δυο τελευταίες περιπτώσεις την πρώτη την πλήρωσε ο Παπανδρέου, παραλαμβάνοντας από τον Καραμανλή την «βόμβα» της πτώχευσης, τη δε δεύτερη την πλήρωσε ακριβά η ίδια η χώρα με ένα επί πλέον μνημόνιο 90 δις και με επικίνδυνους πειραματισμούς, διότι διακόπηκε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την τρόικα, η οποία πλησίαζε σε σύγκλιση. Η διαφορά ήταν μόνο της τάξης του ενός δις στα οικονομικά μέτρα που έπρεπε να επιβάλλει η Κυβέρνηση .
Νομίζω λοιπόν ότι σήμερα ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο: Να επιμένει στην τήρηση του Συντάγματος και να καταγγείλει τις πρόωρες εκλογές , προσφεύγοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προειδοποιώντας για την αποχή του από αυτές.
Ποιος όμως έχει το θάρρος και την πολιτική ευθύτητα για τέτοιες αυτονόητες κινήσεις , ακόμη και αν έλεγε κάποτε ότι «θα είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος»;