Το NFP την 23/7/24 μετά από αρκετές συζητήσεις, που πολλές φορές κατέληγαν σε μικρές εμφύλιες συγκρούσεις, κατέληξε τελικά στο πρόσωπο της Λυσί Καστέ, η οποία είναι ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης. Αυτή θα είναι η υποψήφια πρωθυπουργός του NFP.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα 4 συναποτελούντα κόμματα το NFP, κατέληξαν στο πρόσωπο της Καστέ ως υποψήφιας πρωθυπουργού, μετά τις βουλευτικές εκλογές! Δηλαδή, καθ’όλη την προεκλογική περίοδο, τα άλλα μεγάλα κόμματα είχαν παρουσιάσει στον γαλλικό λαό, τα πρόσωπα που θα ήταν υποψήφιοι πρωθυπουργοί, το ΝFP όμως όχι. Δηλαδή το NFP κατέβαινε στις εκλογές διεκδικώντας την κυβέρνηση, χωρίς όμως να λέει στον γαλλικό λαό ποιος θα ήταν ο αρχηγός αυτής της αριστερής κυβέρνησης σε περίπτωση νίκης του! Πρωτοφανές!
Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων που υποβάλλονταν στους ηγέτες του NFP προεκλογικά, για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αυτοί είτε απαντούσαν γενικόλογα και αόριστα, είτε δεν απαντούσαν. Η κωμικοτραγική αυτή κατάσταση συνεχίστηκε και μετά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών: Το βράδυ της 7/7/24,ο ΖΛ Μελανσόν ζήτησε από τον Μακρόν να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε αυτόν τον ίδιο, ως αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος του NFP, μια πρόταση η οποία απορρίφθηκε όχι μόνο από τον Μακρόν αλλά και από τους ίδιους τους συμμάχους του μέσα στο NFP. Ουδένα εκ των υπολοίπων κομμάτων, των συναποτελούντων το NFP, δεχόταν την αυτοπρόταση Μελανσόν.
Έτσι, πέρασαν άλλες δύο εβδομάδες με το ΝFP να μην προτείνει κάποιο πρόσωπο για υποψήφιο πρωθυπουργό, ζητώντας όμως πάντα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης! Η Αριστερά λοιπόν απέκτησε υποψήφια πρωθυπουργό και άρα τώρα πια ο Μακρόν δεν μπορεί να την προσπερνά αρνούμενος να της δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κατά την γνώμη της.
Μόνο που από 18/7/24 ή κατάσταση έχει πλέον αλλάξει ριζικά. Η εκλογή της Γιαέλ Μπρον Πιβέ -ΓΜΠ- στο αξίωμα της Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δεν αποτελεί μόνο πρόκριμα για τον σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης, όπως παραδοσιακά συμβαίνει με την εκλογή του επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας κατά την διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η εκλογή Προέδρου Εθνοσυνέλευσης αποτυπώνει με απόλυτη ακρίβεια την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων όπως αυτή προκύπτει από τις διεξαχθείσες βουλευτικές εκλογές.
Δεν έχουμε πια, για την κατανομή των εδρών, εκτιμήσεις δημοκοπικών εταιριών , δημοσιογραφικές πληροφορίες η προσεγγίσεις πολιτικών αναλυτών. Έχουμε πλέον ένα γεγονός τεράστιας πολιτικής σημασίας, που είναι η εκλογή Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Από αυτή την άποψη η κυβερνητική παράταξη κατέλαβε την πρώτη θέση και άρα έχει και τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Η εκλογή Προέδρου Εθνοσυνέλευσης ήταν μια εξαιρετικά πολιτικοποιημένη και πολωμένη αναμέτρηση αφού στον α’ γύρο της εκλογής ψήφισαν 570 βουλευτές, στον β’ 567 και στον γ’ 568, επί συνόλου 577. Θυμίζω ότι το 2022 στον α’ γύρο είχαν ψηφίσει 553 βουλευτές, ενώ στον β’ 462. Αυτό αποδεικνύει ότι μέχρι πρόσφατα ο αριθμός των ψηφισάντων βουλευτών έπεφτε από γύρο σε γύρο, πράγμα απολύτως φυσιολογικό, αφού οι υποστηρίζοντες βουλευτές κάποιον υποψήφιο, έχουν εκ των πραγμάτων μειωμένο ενδιαφέρον για την εκλογή άλλου υποψηφίου, όταν ο δικός τους αποκλειστεί από τον επόμενο γύρο. Το 2024 όμως τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Όπως θα παρατηρήσατε ανωτέρω, το σύνολο σχεδόν των βουλευτών συμμετείχαν στην εκλογή Προέδρου Εθνοσυνέλευσης, πράγμα πολύ σπάνιο στην γαλλική κοινοβουλευτική ιστορία, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η διεξαγωγή τριών γύρων δημιουργεί συνθήκες διαρκώς μειούμενης συμμετοχής στην διαδικασία.
Όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτά που ανέφερα παραπάνω, περί πολιτικοποιημένης και πολωμένης, ανάμεσα σε τρία μπλοκ, αναμέτρησης. Σε αυτή την αναμέτρηση λοιπόν, πρώτη έκοψε το νήμα, σχετικώς πλειοψηφούσα, η υποψήφια της κυβέρνησης. Από αυτή την άποψη μπορεί το κυβερνητικό κόμμα στις εκλογές να ήρθε τρίτο σε εκλογική δύναμη, όμως στην Εθνοσυνέλευση κατέλαβε την πρώτη θέση, συμμαχώντας με τους γκωλικούς και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές. Οι 220 ψήφοι που συγκέντρωσε η ΓΜΠ δεν είναι καθόλου τυχαίος αριθμός και πάντως υπερτερεί κατά 13 ψήφους του υποψηφίου της Αριστεράς, Σασέν.
Έτσι λοιπόν, η Αριστερά δεν νομιμοποιείται να ζητά να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού δεν είναι πρώτη. Πρώτη σε έδρες είναι η κυβερνητική παράταξη μαζί με τους συμμάχους της. Για τον λόγο αυτόν η υποψηφιότητα Καστέ, εκτός του ότι ήρθε πολύ αργά για το NFP, δεν έχει πλέον κανένα νόημα, αφού το NFP είναι δεύτερο. Όπως ορθά τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν σε συνέντευξη του λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Καστέ: "Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα. Το θέμα είναι ποια πλειοψηφία θα υπάρξει και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί", υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το NFP απέτυχε να εκλέξει τον υποψήφιο του, Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Οι συσχετισμοί στην Εθνοσυνέλευση είναι πλέον δεδομένοι.
Για τον λόγο αυτό αλλά και για πληρέστερη ενημέρωση του αναγνώστη παραθέτω την σύνθεση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έτσι όπως αυτή προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές και έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό της από 18/7/24 (ημερομηνία συγκρότησης σε σώμα της Εθνοσυνέλευσης, με την εκλογή του Προεδρείου της) και είναι ομόφωνα αποδεκτή από όλες ανεξαιρέτως τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους ανεξάρτητους βουλευτές:
1)RN(Λεπέν). 123+3 συνεργαζόμενοι=126
2)ENSEMBLE(Μακρόν). 87+12 συνεργαζόμενοι=99
3)LFI(Μελανσον). 71+1συνεργαζομενος=72
4)PS(Σοσιαλιστές). 62+4 συνεργαζόμενοι=66
5)DR(Γκωλικοί). 41+6 συνεργαζόμενοι=47
6)LE(Οικολόγοι). 38
7)LES DEMOCRATES(Δημοκράτες) 35+1συνεργαζομενος=36
8) HORIZONS (Ορίζοντες). 26+5 συνεργαζόμενοι=31
9)LIOT.(Ελευθερίες,Ανεξάρτητοι,Υπερπόντια,Εδάφη). 21
10)GDeR(Δημοκρατική Αριστερά -Κομμουνιστες). 17
11)Α DROITE(Eπι Δεξιά-Γκωλικοι που αποσχιστηκαν από το
DR και συνεργάστηκαν με το RN). 16
12)NI(Μη εγγεγραμμένοι ) 8
Το RN μαζί με το A Droite αθροίζουν 142 βουλευτές. To Ensemble μαζί με τους Les Democrates και τους Horizons συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό και αθροίζουν 166 βουλευτές. Το LFI, το PS, οι LE και το GDeR δηλαδή τα κόμματα που συγκροτούν το NPF, αθροίζουν 193 βουλευτές. Το DR έχει 47 βουλευτές. Το τοπικιστικό LIOT έχει 21 βουλευτές και οι μη εγγεγραμμένοι είναι 8.