Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Εργαλείο καθορισμού της Ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας

Χρήστος Μπεζιρτζόγλου 16 Ιαν 2025

Περίληψη

Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Το 2024 ήταν ένα έντονα πολιτικό έτος με σημαντικές προκλήσεις, όπως οι εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2025 θα είναι καθοριστικό για την μελλοντική κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού σχεδίου όσον αφορά την ενδυνάμωση των πολιτών και την συμμετοχική δημοκρατία.

Οι πολίτες είναι στην καρδιά όλων ερωτημάτων και αποφάσεων και εμπλέκονται πια ενεργά σε πρωτοβουλίες διαβουλεύσεων για τα δικαιώματα τους αλλά και το προς τα που & πως θα ήθελαν να δουν την Ευρώπη στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή ανάθεσης καθηκόντων του Επιτρόπου Προϋπολογισμού, Καταπολέμησης της Απάτης και Δημόσιας Διοίκησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται ρητά να ξεκινήσει μια νέα εποχή διαλόγου με τους πολίτες, καθώς και να διοργανώσει ετήσιους διαλόγους για την πολιτική με τη νεολαία, ώστε οι νέοι όχι μόνο να ακουστούν αλλά και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση του έργου της. Ενέργειες που θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι των εργασιών προετοιμασίας πολιτικής της.

Η ενεργή υποστήριξη Ευρωπαϊκών Πρωτοβουλιών Πολιτών από πολίτες, αλλά και από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, μπορεί να γίνει η πεμπτουσία της προώθησης του κοινωνικού διαλόγου και μέσω αυτού η ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία ευρύτερα ή ειδικότερα τμήματα αυτής. Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου, στις προϋποθέσεις άσκησης βάσιμης πολιτικής κριτικής και τελικά στη βελτίωση των πολιτικών που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται στην Ευρώπη και κατά επέκταση και στην Ελλάδα.

Εισαγωγή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χρειάζεται μεταρρύθμιση. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών κατέδειξαν ότι οι πολίτες μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη πίσω από πολύπλοκες αλλαγές που πρέπει να υποστεί η ΕΕ, π.χ. για την προώθηση αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Παρόλη αυτή τη δυναμική, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ φαίνεται να διστάζουν να αξιοποιήσουν πλήρως τη συμμετοχή των πολιτών. Η συμμετοχική δημοκρατία στην ΕΕ χτυπά ένα αόρατο ανώτατο όριο που μπορεί να σπάσει μόνο εάν οι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό αναγνωρίσουν και αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια που εμποδίζουν την ανάπτυξη της.

Τα πρώτα ψήγματα διάθεσης αλλαγών εμφανίζονται γραπτώς στην επιστολή ανάθεσης καθηκόντων του Επιτρόπου Προϋπολογισμού, Καταπολέμησης της Απάτης και Δημόσιας Διοίκησης Piotr Serafin, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται ρητά να ξεκινήσει μια νέα εποχή διαλόγου με τους πολίτες. Ένα από τα εργαλεία που υπάρχουν για την πραγματοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών (ΕΠΠ), ένα εργαλείο που υπάρχει από το 2012 και έχει ήδη αποδείξει την αξία του επιτρέποντας σε απλούς πολίτες να διαμορφώσουν την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Πολίτες της Ένωσης, εφόσον συγκεντρωθεί αριθμός τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου, υπήκοοι σημαντικού αριθμού κρατών μελών, μπορούν να λαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να υποβάλλει κατάλληλες προτάσεις επί θεμάτων στα οποία οι εν λόγω πολίτες θεωρούν ότι απαιτείται νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των Συνθηκών.” Άρθρο 11.4 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιστορικό της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ), η οποία εισάχθηκε για πρώτη φορά με την Συνθήκη της Λισσαβώνας το 2012, είναι το πρώτο και μοναδικό εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες από όλες τις χώρες της ΕΕ να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να ζητούν νομοθετικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα που θεωρούν σημαντικά. Η ΕΠΠ παρέχει στους πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διασυνοριακό επίπεδο σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το πεδίο εφαρμογής αυτού του εργαλείου καλύπτει τομείς πολιτικής στους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία. Αυτοί είναι το περιβάλλον, η γεωργία, οι μεταφορές, η προστασία των καταναλωτών, τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και άλλοι τομείς που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Μόλις μια πρωτοβουλία λάβει ένα εκατομμύριο υπογραφές και οι υπογραφές επαληθευτούν από τις εθνικές αρχές, το Σώμα των Επιτρόπων επιδίδει επίσημη απάντηση στην «επιτυχημένη» πρωτοβουλία, με την οποία αποφασίζει ποια δράση πρέπει να αναληφθεί ή όχι και γιατί.

Στόχοι της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Η ΕΠΠ είναι ένας μοναδικός μηχανισμός που έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους πέρα από εθνικά σύνορα και να τους δώσει μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις κοινές ανησυχίες και αξίες τους. Κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει μια εν εξελίξει πρωτοβουλία ή να ξεκινήσει μια δική του. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ενότητας, συμμετοχής και εταιρικής σχέσης, προωθώντας παράλληλα τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε την Ημέρα της Ευρώπης στις9 Μαΐου 2012 με την καταχώριση της πρώτης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, με τίτλο «Fraternité 2020 – Κινητικότητα. Πρόοδος. Ευρώπη» με στόχο την «ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγών της ΕΕ – όπως το Erasmus ή η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία – προκειμένου να συμβάλει σε μια ενωμένη Ευρώπη βασισμένη στην αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών».

Από την ίδρυσή της το 2012, περισσότεροι από 1850 διοργανωτές, από τους οποίους 51 ήταν Έλληνες, έχουν ξεκινήσει 118+ πρωτοβουλίες ευρωπαίων πολιτών συλλέγοντας περισσότερες από 18 εκατομμύρια υπογραφές από όλη την ΕΕ, με περισσότερες από 197 χιλιάδες στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν διαφορετικούς τομείς πολιτικής: από την καλή μεταχείριση των ζώων και την φορολογία έως τις κοινωνικές υποθέσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να προωθήσουν και να προκαλέσουν συζήτηση σε σημαντικά ζητήματα κοινού διακρατικού ενδιαφέροντος, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη και αλληλοεπιδρώντας με την πολιτική εξουσία. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών μπορούν να επηρεάσουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, δώδεκα πρωτοβουλίες έχουν φτάσει στο όριο του ενός εκατομμυρίου έγκυρων υποστηρικτικών υπογραφών. Δέκα από αυτές έχουν ήδη λάβει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες οι πρωτοβουλίες ήταν επιτυχείς στον στόχο τους να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα, ενώ κάποιες από αυτές κατόρθωσαν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών στην Ελλάδα

Από τις 10 επιτυχημένες πρωτοβουλίες, μόνο τρεις έφτασαν το κατώφλι του πληθυσμού στην Ελλάδα οι «Right2Water – Δικαίωμα στο νερό» με 33.220 έγκυρες δηλώσεις υποστήριξης, «One of us – Ένας από μάς» με 52.977 υπογραφές και «Stop finning-Stop the trade/Σταματήστε την πρακτική αφαίρεσης πτερυγίων-Σταματήστε το εμπόριο» με 16.777 υπογραφές.

Η πρωτοβουλία Right2Water, (πλήρης ονομασία: «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!») καταχωρίστηκε στις 10 Μαΐου 2012. Σκοπός της ήταν να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την εφαρμογή του αναγνωρισμένου και από τον ΟΗΕ ανθρώπινου δικαιώματος στην ύδρευση και την αποχέτευση, και την παροχή τους ως βασικών δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Ο κύριος στόχος της εκστρατείας ήταν η θέσπιση ενωσιακής νομοθεσίας που θα επιβάλει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών την υποχρέωση να παρέχουν σε όλους τους πολίτες επαρκές καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση. Η πρωτοβουλία Right2Water ξεχωρίζει καθώς ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναλάβει δράση σε διάφορους τομείς σχετικούς με την πρωτοβουλία (αύξηση της διαφάνειας, τόνωση της καινοτομίας, κ.λπ.) και υπέβαλε νομοθετική πρόταση για αναθεώρηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό, προβλέποντας μεταξύ άλλων την υποχρέωση των κρατών μελών να εξασφαλίζουν πρόσβαση στο νερό για τις πλέον ευάλωτες ομάδες.

Η πρωτοβουλία «Ένας από μας», η οποία καταχωρίστηκε στις 11 Μαΐου 2012, ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών που κατάφερε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο υπογραφές. Αφορά τη νομική προστασία της αξιοπρέπειας, του δικαιώματος στη ζωή και της ακεραιότητας του κάθε ανθρώπου από τη σύλληψη. Κύριος στόχος της ήταν να θέσει τέλος στη χρηματοδότηση από την ΕΕ δραστηριοτήτων που συνεπάγονται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων εμβρύων, ιδίως στους τομείς της έρευνας, της δημόσιας υγείας και της αναπτυξιακής βοήθειας. Η πρωτοβουλία «Ένας από μας» είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα πρωτοβουλίας για την οποία οι διοργανωτές προσκόμισαν σχέδιο νομικής πράξης με την οποία ζητούσαν τρεις νομοθετικές τροποποιήσεις. Επιπλέον, οι διοργανωτές προχώρησαν, τον Σεπτέμβριο του 2013, στη σύσταση οργάνωσης με ιδία νομική προσωπικότητα ειδικά για την εκστρατεία, της ομοσπονδίας «Ένας από μας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την απαιτούμενη νομοθετική αναθεώρηση, καθώς θεώρησε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν το κατάλληλο.

Η πρωτοβουλία «Σταματήστε την πρακτική αφαίρεσης πτερυγίων — Σταματήστε το εμπόριο» είναι η όγδοη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ). Ζητούσε από την Επιτροπή να τερματίσει το εμπόριο κομμένων πτερυγίων καρχαρία στην ΕΕ επεκτείνοντας τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 605/2013 που απαγορεύει την αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία, καθώς και να απαγορεύσει την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη διαμετακόμιση κομμένων πτερυγίων καρχαρία προς, από και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περίοδος συγκέντρωσης υπογραφών άρχισε στις 31 Ιανουαρίου 2020. Κατάφερε να συγκεντρώσει 1.119.996 επαληθευμένες υπογραφές υποστήριξης και τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια επιτεύχθηκαν σε 15 κράτη μέλη.

Άλλες ΕΠΠ με σημαντικό ποσοστό δηλώσεων υποστήριξης στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

My Voice, My Choice: υπέρ των ασφαλών και προσβάσιμων αμβλώσεων

Η πρωτοβουλία ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει, με πνεύμα αλληλεγγύης, πρόταση χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη που θα είναι σε θέση να προβούν σε ασφαλή τερματισμό της εγκυμοσύνης για οποιαδήποτε γυναίκα στην Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Save cruelty free cosmetics - Ναι Στα Καλλυντικά Που Δεν Δοκιμάζονται Σε Ζώα - Δέσμευση Για Μια Ευρώπη Χωρίς Δοκιμές Σε Ζώα

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: α) Εκκίνηση ενεργειών για αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος για όλα τα συστατικά καλλυντικών προϊόντων χωρίς τη διενέργεια δοκιμών σε ζώα ουδέποτε και για κανέναν σκοπό, β) Διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος με τη διαχείριση των χημικών προϊόντων χωρίς την προσθήκη νέων απαιτήσεων για δοκιμές σε ζώα, και γ) Δέσμευση για την υποβολή νομοθετικής πρότασης με την οποία καταρτίζεται χάρτης πορείας για τη σταδιακή κατάργηση όλων των δοκιμών σε ζώα στην ΕΕ πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Fur Free Europe (Ευρώπη χωρίς γούνες)

Βασιζόμενοι στις εκκλήσεις πολλών κρατών μελών εμείς, οι πολίτες της ΕΕ, καλούμε την Επιτροπή να απαγορεύσει διά νόμου, σε ολόκληρη την Ένωση, α) την εκτροφή και θανάτωση ζώων με αποκλειστικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας, και β) τη διάθεση γούνας από εκτρεφόμενα ζώα, καθώς και προϊόντων που περιέχουν αυτό το είδος γούνας στην αγορά της ΕΕ.

Ενστάσεις για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Από την έναρξη ισχύος του κανονισμού ΕΠΠ, διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία του μέσου αυτού. Το Κοινοβούλιο και η κοινωνία πολιτών ζήτησε πολλές φορές τη μεταρρύθμιση του κανονισμού ΕΠΠ με στόχο την απλούστευση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών. Η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση της ΕΠΠ η οποία μετά τις διοργανικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατέληξε στην τελική πράξη που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 Μαΐου 2019. Ο νέος κανονισμός ΕΠΠ (κανονισμός (ΕΕ) 2019/788) κατάργησε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 211/2011 και βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια O’Reilly, κάποιους οργανωτές ΕΠΠ (End the Cage Age), και μερικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών (The Good Lobby), παρόλο που μετά από μια δεκαετία ύπαρξης της η ΕΠΠ μπορεί να είναι πολύ πιο φιλική και χρηστική και για τους οργανωτές και τους υπογράφοντες τις ΕΠΠ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση όσον αφορά την πολιτική εφαρμογή.

Ανταποκρινόμενη στις εύλογες ανησυχίες του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της αντιμετώπισης επιτυχημένων ΕΠΠ, ιδίως εκείνων που επικεντρώνονται σε ευαίσθητα και αμφιλεγόμενα ζητήματα συνυφασμένα με διασυνδεδεμένα οικοσυστήματα, που απαιτούν διεξοδικές εκτιμήσεις επιπτώσεων για την αξιολόγηση του σχετικού κόστους και των μεταβατικών περιόδων.

Πώς μπορείτε να εμπλακείτε με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών;

Οι ΕΠΠ μπορούν να δρομολογηθούν με τη συγκρότηση μιας “ομάδας διοργανωτών” τα μέλη της οποίας προέρχονται από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πρωτοβουλία ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την νομιμότητα του αιτήματος της πριν αρχίσει τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης.

Αφότου συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές και αφού αυτές επαληθευτούν στη συνέχεια από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την αίτηση και θα στείλει μια επίσημη απάντηση, με την οποία επισημαίνει ποια δράση πρέπει να αναληφθεί ή όχι, και γιατί.

Οι πολίτες μπορούν να υποστηρίξουν μια ΕΠΠ, συμπληρώνοντας τη δήλωση υποστήριξης είτε ηλεκτρονικά (στην ιστοσελίδα της ΕΠΠ ή στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών) είτε σε έντυπη μορφή.

Εκτός των εθνικών σημείων επαφής για την ΕΠΠ που έχει ορίσει κάθε κράτος μέλος ώστε να συνδράμουν τις ομάδες διοργανωτών και διοργανωτριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τον θεσμό των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Οι πρεσβευτές και οι πρέσβειρες της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών συμβάλλουν στη διάδοση του μηνύματος της ΕΠΠ, στην προώθηση του διαλόγου και στην ενδυνάμωση των πολιτών ώστε να αναλαμβάνουν δράση για τα ζητήματα που τους/τις ενδιαφέρουν. Οι δράσεις τους πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση. Προέρχονται από ευρύ φάσμα οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο και έχουν όλες και όλοι κάτι κοινό —εμπειρία στη συμμετοχική δημοκρατία και κοινό στόχο να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικής.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μπορούν να υποστηρίξουν μια ΕΠΠ προσφέροντας στήριξη με διάφορα μέσα, όπως η συμμετοχή σε αυτήν ή η δημιουργία συνασπισμού οργανώσεων γύρω από μια ΕΠΠ. Συμμετέχοντας στις προσπάθειες της εκστρατείας, αυξάνετε αποτελεσματικά η απήχηση της ΕΠΠ. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενεργού συμμετοχής της οργάνωσης σε τομείς της εκστρατείας όπως: ευαισθητοποίηση, προώθηση, ανάπτυξη κοινότητας, παροχή εμπειρογνωσίας, ανταλλαγή ερευνών, προσπάθειες συλλογής υπογραφών, χρηματοδοτική στήριξη και/ή παροχή ανθρώπινων πόρων.

Για παράδειγμα, η επιτυχημένη ΕΠΠ «End the Cage Age - Τέλος στα Κλουβιά» διαρθρώθηκε μέσω της συνεργασίας 170 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι διοργανωτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την απαγόρευση των κλωβών στην κτηνοτροφία σε ολόκληρη την ΕΕ. Κάθε οργάνωση διαδραμάτισε τον δικό της ρόλο στην επιτυχία της ΕΠΠ. Η διοργανώτρια της εκστρατείας Όλγα Κίκου, μοιράζεται τον τρόπο με τον οποίο ένας διοργανωτής μιας επιτυχημένης πρωτοβουλίας βιώνει τα διάφορα στάδια σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο.

Το κέντρο υποστήριξης Ευρωπαϊκών Πρωτοβουλιών Πολιτών

Το φόρουμ της ΕΠΠ είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας, προσβάσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Σκοπός του είναι να παρέχει καθοδήγηση και ενημέρωση στους διοργανωτές ΕΠΠ ή στα άτομα που ενδιαφέρονται για την ΕΠΠ. Αποτελεί βασικό κέντρο υποστήριξης για την απόκτηση πρακτικών πληροφοριών, τη δρομολόγηση εκστρατειών και την παροχή νομικών συμβουλών, καθώς και για τη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με τις ΕΠΠ.

Στην ενότητα «Μάθετε περισσότερα» του φόρουμ της ΕΠΠ θα βρείτε πολύτιμους πόρους, υλικό καθοδήγησης, επιτυχημένα παραδείγματα, ηχογραφήσεις διαδικτυακών σεμιναρίων, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΠΠ. Η ενότητα «Συμβουλές» παρέχει δωρεάν, εξατομικευμένη καθοδήγηση για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων νομικών θεμάτων (για παράδειγμα, έλεγχος του κατά πόσον η ιδέα εμπίπτει στους τομείς νομικής δράσης της ΕΕ), στρατηγικών εκστρατείας, συγκέντρωσης κεφαλαίων ή άλλων.

Οι διοργανωτές μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με τα «Σημεία επαφής σε εθνικό επίπεδο» που στις περισσότερες χώρες βρίσκονται εντός της εθνικής δημόσιας διοίκησης.

Εναλλακτικές δυνατότητες έκφρασης του Ευρωπαίου Πολίτη

Οι πολίτες έχουν μια μεγάλη σειρά παρεμβάσεων, αναφορών και καταγγελιών στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε άμεσα όπως στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε έμμεσα μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του στους διάφορους θεσμούς (π.χ. ευρωβουλευτές, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών) και των διαφόρων κοινωνικοπολιτικών ομάδων πιέσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις περισσότερες χώρες υπάρχουν πρωτοβουλίες και παρόμοια εργαλεία με την ΕΠΠ τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό ή/και τοπικό επίπεδο. Το πεδίο εφαρμογής και οι διαδικασίες τους διαφέρουν σε σχέση με την ΕΠΠ.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Διαδώστε το μήνυμα, στηρίξτε τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες, και εάν έχετε μια ιδέα, ξεκινήστε μια νέα ΕΠΠ!
Με αυτά τα εύκολα βήματα, το μέλλον της δημοκρατικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στα χέρια σας!