Τα ευρήματα της έκθεσης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναδεικνύουν απουσία δικλίδων ασφαλείας στον ΟΣΕ, ώστε να διορθώνονται τυχόν ανθρώπινα λάθη, πρωτίστως ανθρώπινα λάθη ανεύθυνων υπαλλήλων και έλλειψη αξιολόγησης των εργαζομένων. Ένα πρόβλημα διαχρονικό στην ελληνική κοινωνία.
Προ πέντε ετών υπέβαλε η κυβέρνηση νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικαλιστικά όργανα ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αντιτάχθηκαν στην αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστεί.
Το 2022 ψηφίστηκε νόμος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα πανεπιστήμια. Δεν υπήρξε ένας πρύτανης ή μία Σύγκλητος, που απεδέχθη την εφαρμογή του νόμου. Αποτέλεσμα ήταν η μη εφαρμογή του νόμου.
Στον ΟΣΕ διορίστηκε τον Οκτώβριο 2019 ο Κώστας Σπηλιόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού. Ένας ακέραιος και σοβαρός πολιτικός. Είδε τις αβελτηρίες στον ΟΣΕ και την κυριαρχία των συνδικαλιστών και ζήτησε κατ' επανάληψη συνάντηση με τον τότε υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ώστε να του μεταφέρει τα προβλήματα και να ζητήσει την λύση τους. Ο τελευταίος αρνήθηκε να τον συναντήσει με αποτέλεσμα την παραίτηση του Κώστα Σπηλιόπουλου το 2020. Και έτσι η σήψη συνεχίστηκε στον ΟΣΕ. Κάποια στιγμή ήταν μοιραίο να συμβεί και ένα δυστύχημα σαν αυτό της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Η στελέχωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2004. Έκτοτε πέρασαν έξι κυβερνήσεις και η στελέχωση έγινε μετά το τραγικό δυστύχημα.
Τη δική τους ευθύνη, όμως, θα πρέπει να αναλάβουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αξιοποίησαν τον ανθρώπινο πόνο, ενώ μετρούσαν τις δημοσκοπικές έρευνες ανάλογα με το μέγεθος της επίθεσης επί παντός επιστητού, ενώ υιοθετούσαν κάθε θεωρία συνομωσίας, που αναρτούσαν κάποιοι στο διαδίκτυο ή έλεγαν δημοσίως από το βήμα της Βουλής.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή
για όλους μας, ώστε πριν κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα να
λαμβάνουμε υπόψιν τα επιστημονικά τεκμήρια και μόνον.
Υποχρέωση δε της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με θάρρος και χωρίς δισταγμούς στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, επιβάλλοντας την αξιολόγηση στους οργανισμούς και στον κάθε ένα εργαζόμενο σε αυτούς. Επιβάλλοντας τις τολμηρές και ήδη επεξεργασμένες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Διότι για να λειτουργήσει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία απαραίτητες προϋποθέσεις είναι (α) να υπάρχει μία τολμηρή κυβέρνηση, που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, βασιζόμενη στην Αξιοκρατία, στην Αξιολόγηση και στην Αριστεία, (β) μία αντιπολίτευση εξ ίσου ικανή και εποικοδομητική και (γ) η κοινωνία να αποτελείται στην τεράστια πλειοψηφία από πολίτες και όχι από ιδιώτες (Αριστοτέλης "Αθηναίων Πολιτεία").