Η καθημερινότητα και η ακρίβεια θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις. Οι πολίτες νοιώθουν απροστάτευτοι και κάθε επίσκεψη τους σε super market είναι μια τρομακτική εμπειρία. Το κράτος οφείλει να αντιδράσει και να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαιολογίες, όταν οι τιμές «αλλάζουν» σε σχεδόν καθημερινή βάση, κι η όποια επιδότηση πέφτει στο κενό.
Φρένο στα επενδυτικά τους ανοίγματα και σχέδια έχουν βάλει οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιλέγοντας άκρως συντηρητική στρατηγική, δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.
Η αναβολή αποδίδεται, κυρίως στην αύξηση των ενεργειακών δαπανών, η οποία για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις συμπαρασύρει ανοδικά και τις τιμές αγοράς των πρώτων υλών, ενώ χτυπά αρνητικά και στην κατανάλωση από την πλευρά των πελατών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά, τόσο τον τζίρο όσο και τα έσοδα των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας έκανε λόγο για προώθηση μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης στο 10% το επόμενο διάστημα και με τελικό στόχο τη μείωση στο 30%, μέχρι το 2030 και στη συγκρότηση του ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης.
Η ΕΕ θα προτείνει την επιβολή έκτακτων φόρων στις ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες θα κατευθύνουν τα κέρδη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τα έκτακτα μέτρα στοχεύουν στην ανακούφιση των πολιτών από τους πάρα πολύ υψηλούς λογαριασμούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι προτάσεις θα στοχεύουν τόσο στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων όσο και στις εταιρείες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που έχουν αποκομίσει υπέρογκα κέρδη χάρη στις υψηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων.
Τη μετατόπιση ισχύος προς την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επεσήμανε ο κ. Πούτιν, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ανατολικό οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.
«Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία» επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος. Όπως είπε ο κ. Πούτιν, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια επιθετική απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.
Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες. Θέλουν να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους «άθλιους κανόνες» τους οποίους οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες, τόνισε ο κ. Πούτιν.
Η ρωσική οικονομία ωστόσο αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε αρκετές βιομηχανίες και περιοχές.
Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη.
Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν, μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων.
Απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο από την ΕΕ για να μπορέσουν τα κράτη-μέλη της να ανταπεξέλθουν στα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Είναι η ώρα των αποφάσεων για να λυθούν τα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα.
Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις της και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να αξιολογηθούν αυστηρά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης