Η ελληνική οικονομία να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης 04 Ιαν 2023

Η νόσος covid-19 έφερε τεράστια αναστάτωση στα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα.

Υπέρογκες αυξήσεις, φυσικές καταστροφές, έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων δημιουργούν αποπνικτικό κλίμα στην αγορά.

Η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει με ευελιξία και αποφασιστικότητα τη μεγάλη κρίση και οι τράπεζες δείχνουν για μια ακόμη φορά απρόθυμες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι πολλών υπουργείων έδειξαν ατολμία και έλλειψη management να διαχειριστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και άφησαν εκτεθειμένο τον πρωθυπουργό.

Ο λαός δεν αντέχει άλλες αυξήσεις σε ρεύμα, αέριο και είδη πρώτης ανάγκης. Οι επενδύσεις καθυστερούν και ο τουρισμός, για μια ακόμη χρονιά, ίσως αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ το 2022 ήταν μια χρονιά ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, η ανάκαμψη αυτή ούτε καθολική ήταν, ούτε ολοκληρωμένη.

Μετά την επιθετική στάση της προέδρου της ΕΚΤ κας  Κριστίν  Λαγκάρντ, οι αγορές περιμένουν τώρα  πως το τελικό σημείο για την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων θα είναι υψηλότερο του αναμενόμενου. Τα υψηλότερα επιτόκια, μια ύφεση και η ποσοτική σύσφιξη θα αυξήσουν τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.

Οι αγορές αναμένουν πως το Fed Funds Rate θα κορυφωθεί στο 4,9% στο πρώτο ήμισυ του 2023 και στη συνέχεια θα μειωθεί στο 4,7% τον Σεπτέμβριο και στο 4,4% τον Δεκέμβριο. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς πιστεύει πως το επιτόκιο θα βρεθεί στο τέλος της χρονιάς στο 5%.

Οι συνθήκες για  εκεχειρία με διάρκεια ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία  ή ένας επίσημος ειρηνευτικός διακανονισμός, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν το 2023. Το πάγωμα των τωρινών θέσεων δεν θα ικανοποιούσε ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία.

Ο  πρόεδρος  της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν θα εξαπολύσει ένα μπαράζ μεθόδων, θεμιτών και αθέμιτων, για να κρατηθεί στην εξουσία παρά τη φθίνουσα δημοφιλία του. Η ανανέωση της θητείας του για μια τρίτη δεκαετία θα έχει  συνέπειες για την ήδη προβληματική οικονομία της χώρας, θα επιδεινώσει την πτώση στο βιοτικό επίπεδο και θα θέσει περαιτέρω περιορισμούς στις προσωπικές ελευθερίες.

Η Ελλάδα καλείται να βελτιώσει τις επιδόσεις της στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο σκηνικό, όχι με μέτρα ασφυξίας και επιδοτήσεων, αλλά με μια σύγχρονη και ευέλικτη οικονομική πολιτική που θα δημιουργεί ανάπτυξη και ευημερία.

Οι εθνικές εκλογές θα δώσουν το έναυσμα για συνεννόηση και συνεργασία. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να ακούσουν καλά τη γνώμη των πολιτών.