Η Ελλάδα που μπόρεσε

Αννα Διαμαντοπούλου 30 Δεκ 2023

Η προηγούμενη χιλιετία ξεκίνησε στον βαθύ Μεσαίωνα και τελείωσε µε την ψηφιακή επανάσταση να κυριαρχεί. Η τρίτη χιλιετία ξεκίνησε µε την Τέταρτη Βιοµηχανική Επανάσταση και την Τεχνητή Νοηµοσύνη να κυριαρχούν, και τη φύση να µας εκδικείται.

Ο τόπος και ο χρόνος. Η Ελλάδα και ο 21ος αιώνας. Η γεωγραφία ορίζει σε σηµαντικό βαθµό την ιστορία του τόπου, ο χρόνος και η εποχή δηµιουργούν κάθε φορά συγκυρίες και προκλήσεις στις οποίες οι χώρες ανταποκρίνονται ή όχι.

Ο 21ος αιώνας φέρνει και θα φέρει συγκλονιστικές αλλαγές σε σχέση µε τον κόσµο που ξέραµε µέχρι σήµερα. Τα σηµαντικότερα πεδία αλλαγών είναι:

Το ταξίδι επιστροφής του πλούτου στον μικρό μπλε πλανήτη μας.

Ο πλούτος και η τεχνολογία που έχουν συσσωρευτεί στη Δύση κινούνται τώρα µε µεγάλη ταχύτητα προς την Ανατολή. Ο δυτικός κόσµος δεν µπορεί να υπηρετήσει το µοντέλο που είχε δοµήσει, κυρίως σε σχέση µε την αγορά εργασίας και το κοινωνικό κράτος, και κατά συνέπεια δεν µπορεί να ικανοποιήσει τις υψηλές προσδοκίες των πολιτών.

Η κλιµατική αλλαγή επιφέρει δραµατικές επιπτώσεις σε όλα τα σηµεία του πλανήτη και επιβάλλει πολιτικές πράσινης µετάβασης που επιδρούν ουσιαστικά στο παραγωγικό µοντέλο. Μαζί µε τη γεωπολιτική αλλαγή, την ισορροπία δυνάµεων, αλλά και τις δηµογραφικές ανισορροπίες, δηµιουργούνται πρωτοφανείς µεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ήδη αισθητές και στη Δύση.

Η Αφρική γεννάει, η Ευρώπη γερνάει.

Η τέταρτη Βιοµηχανική Επανάσταση εξαπλώνεται µε µεγάλη ταχύτητα, ανατρέποντας δεδοµένα στις ζωές µας και δηµιουργώντας παράλληλα νέες προκλήσεις, ευκαιρίες και απειλές.

Τα ζητήµατα ασφάλειας, από την τροµοκρατία και το κοινό έγκληµα µέχρι την απειλή της εθνικής ταυτότητας και κουλτούρας αλλά και της καταπάτησης των συνόρων, αποσταθεροποιούν κοινωνίες, προκαλούν συγκρούσεις και αλλάζουν προτεραιότητες.

Η Ελλάδα –χώρα της Δύσης, στην άκρη της Ευρώπης και στην αρχή της Μέσης Ανατολής– καλείται να γράψει τη δική της ιστορία στον 21ο αιώνα.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή: www.athensvoice.gr