Η ΕΕ είναι έτοιμη για εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ, όμως ταυτόχρονα είναι έτοιμη να απαντήσει αποφασιστικά αν στοχοποιηθεί άδικα ή αυθαίρετα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγη ώρα μετά το πέρας του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες χθες Δευτέρα, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην άμυνα και στις διατλαντικές σχέσεις.
Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι στη σύνοδο συζητήθηκε η διατλαντική συνεργασία και συμπλήρωσε: «όλοι γνωρίζουμε ότι διακυβεύονται πολλά».
«Συζητήσαμε πώς να ενισχύσουμε μια πολύ ρεαλιστική συνεργασία με τις ΗΠΑ», τόνισε, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν νέες προκλήσεις και αυξανόμενες αβεβαιότητες.
Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη για ισχυρό αλλά εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ», ωστόσο υπάρχουν πιθανές προκλήσεις στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και «είμαστε έτοιμοι γι' αυτό».
«Αν η ΕΕ στοχοποιηθεί άδικα ή αυθαίρετα, θα απαντήσουμε αποφασιστικά», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ στο Μεξικό, στον Καναδά και στην Κίνα, η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι «δεν βγαίνει από αυτό τίποτα θετικό».
Όπως σημείωσε, οι δασμοί αυξάνουν το επιχειρηματικό κόστος, βλάπτουν εργαζόμενους και καταναλωτές, δημιουργούν περιττές διαταραχές στην οικονομία και αυξάνουν τον πληθωρισμό.
Γι' αυτό, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ θα δώσει προτεραιότητα στις «παραγωγικές συζητήσεις» με τις ΗΠΑ και θέλει να διεξαχθεί διάλογος «εγκαίρως».
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει, επισήμανε. «Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να επικεντρωθούμε στις δικές μας προκλήσεις. Να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας», έκρινε.
Η πρόταση Μητσοτάκη και Τουσκ για την αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης μεταξύ των θεμάτων στα οποία εστίασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Η πρόταση του Έλληνα και Πολωνού πρωθυπουργού να υπάρξει αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία εστίασαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη συζήτησή τους για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής χθες Δευτέρα.
Όπως εξήγησε ο Αντόνιο Κόστα μιλώντας στον Τύπο, οι συζητήσεις των 27 για την άμυνα επικεντρώθηκαν σε τρία κύρια θέματα: στις στρατιωτικές δυνατότητες, στη χρηματοδότηση και στις συνεργασίες.
«Σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες που πρέπει να αναπτυχθούν κατά προτεραιότητα, συμφωνούμε να επικεντρωθούμε στα πιο κρίσιμα κενά που εντόπισαν τα κράτη-μέλη μέσω του έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, σε πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ. Να εστιάσουμε στις πιο πιεστικές ανάγκες ανάμεσά τους. Και να επικεντρωθούμε σε τομείς όπου υπάρχει σαφής προστιθέμενη αξία της ΕΕ», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συζήτηση υπήρξε. για παράδειγμα, σαφής εστίαση στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, καθώς επίσης στους πυραύλους, στα πυρομαχικά και στην κινητικότητα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι υπήρξε «ισχυρή υποστήριξη» στην πρόταση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Έλληνα ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλοι γνωρίζουν ότι κανένα κράτος-μέλος δεν έχει μόνο του τη δυνατότητα να οικοδομήσει δική του αντιαεροπορική άμυνα», είπε η Φον ντερ Λάιεν, παρότι όλοι κατανοούν ότι «με τον πόλεμο στα σύνορά μας» αυτό «είναι κάτι απολύτως απαραίτητο».