Η ΕΕ ετοιμάζει την αντεπίθεση της για την ενέργεια

Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης 20 Ιουλ 2022

Η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αναστατώσει την ανθρωπότητα και αναζητούνται άμεσα διπλωματικές λύσεις.

Οι πολίτες νοιώθουν έντονα το κύμα της ακρίβειας και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord  Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θα συνεχιστούν μεν, αλλά ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ξεκαθάρισε ότι εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με τη Δύση όσον αφορά εξαρτήματα απαραίτητα για τη λειτουργία του αγωγού, τα οποία όμως εμπίπτουν στις κυρώσεις, οι ροές θα είναι σημαντικά μειωμένες.

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται στον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας μέχρι τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής – την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση.»

Ο αγωγός παραμένει σε αδράνεια για ετήσια συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται επανεκκίνηση του Nord Stream 1 αλλά με μειωμένη ροή.

Σε δηλώσεις προς τον τύπο μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχαν πέντε μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, τις οποίες διαχειρίζεται η Siemens Energy στον Nord Stream 1, ενώ άλλη μία μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας εξαιτίας «θρυμματισμού της εσωτερικής επένδυσης.»

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης.

Η Κομισιόν πρότεινε έναν εθελοντικό στόχο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, προειδοποιώντας τες ότι χωρίς μεγάλες περικοπές τώρα, μπορεί να δυσκολευτούν με τα καύσιμα στη διάρκεια του χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει την προσφορά αερίου.

Ο στόχος θα μπορούσε να γίνει δεσμευτικός με νόμο, εάν η Ρωσία διακόψει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Προβλέπει δε ότι η πρόταση αφορά στη μείωση της χρήσης αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου στο διάστημα  2016-2021.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να καταστήσει τον στόχο υποχρεωτικό εάν δηλώσει πως υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση χρειάζεται έγκριση από την ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Διπλωμάτες των κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την πρόταση, προκειμένου να την εγκρίνουν στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ στις 26 Ιουλίου.

Μεταξύ όσων αντιδρούν στους υποχρεωτικούς στόχους της ΕΕ είναι η Πολωνία, η οποία έχει γεμίσει τις αποθήκες αερίου στο 98% της χωρητικότητάς τους, μετά τη διακοπή από τη Ρωσία προς την Πολωνία τον Απρίλιο. Άλλες αποθήκες καυσίμων, είναι λιγότερο γεμάτες, με αυτή της Ουγγαρίας για παράδειγμα να διαμορφώνεται στο 47%.

Κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ δηλώνουν πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα δράσουν τώρα, αντί να περιμένουν όταν η Ρωσία μειώσει την προσφορά.

Η πρόεδρος της ΕΕ, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως είναι πιθανό σενάριο να υπάρξει μια πλήρης διακοπή της προσφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και αυτό είναι κάτι που θα επηρέαζε όλη την ΕΕ.

Οι εξελίξεις  είναι ταχύτατες και απαιτούνται αντανακλαστικά που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα.