Η δεύτερη φάση της μεταπολίτευσης Θα ξεκινήσει, πάλι, με το ΠΑΣΟΚ

Μιλτιάδης Νεκτάριος 24 Σεπ 2024

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του ’81 όταν απορρόφησε την Ένωση Κέντρου. Ο Κώστας Σημίτης κέρδισε δυο εκλογές επειδή προσέλκυσε την Μεσαία Τάξη, την οποία δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Στην περίοδο των Μνημονίων, το ΠΑΣΟΚ έχασε την επαφή με τα μεσαία στρώματα, λόγω λανθασμένων επιλογών και, κυρίως, λόγω της άρνησης της Νέας Δημοκρατίας να συνεργαστεί για την σωτηρία της χώρας. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όμως, προσέφερε την βοήθειά του στη Νέα Δημοκρατία για να γίνει εφικτή η διαχείριση της χρεωκοπίας της χώρας.

Μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα μεσαία στρώματα στήριξαν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ανατάξει την χώρα. Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, η δυσαρέσκεια των πολιτών εκφράζεται με το ποσοστό του 80% που αποδοκιμάζει το πολιτικό σύστημα, ενώ η Ν.Δ. έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους μεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών.

Οι πολίτες διαισθάνονται την υπαρξιακή απειλή για την χώρα καθώς και την αδυναμία ή ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ανάταξη της χώρας.  Η υπαρξιακή απειλή για την χώρα προέρχεται από τρεις Μέγα-Τάσεις: (α) την γήρανση του πληθυσμού, (β) την κλιματική κρίση, και (γ) τον πολυπολικό κόσμο της νέας φάσης της παγκοσμιοποίησης.  Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις εξελίξεις από την χειρότερη δυνατή θέση: βρίσκεται στην 27η θέση στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οποιονδήποτε συγκριτικό δείκτη. Η Ελλάδα μοιάζει με το χειρότερο σπίτι σε μια γειτονιά, και η τρέχουσα διακυβέρνηση μοιάζει με την νοικοκυρά που ασχολείται με την καθημερινότητα του σπιτιού, αντί της πλήρους ανακαίνισης.

Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους σε εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Για την υπέρβαση αυτής της κρίσης απαιτείται η πρόταξη ενός ριζοσπαστικού προγράμματος εθνικής πνοής και η αναζήτηση ενός νέου συλλογικού ορίζοντα για τη χώρα. Η ενδογενής ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, η ουσιαστική εμβάθυνση και ανάταξη της παιδείας, η προστασία των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, η ανακοπή της δημογραφικής κατάρρευσης, η εμβάθυνση και προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και των ατομικών και συλλογικών εγγυήσεων κάθε Έλληνα πολίτη και η αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού μέσω μιας νέας εθνικής στρατηγικής αποτροπής, αποτελεί το αναγκαίο περιεχόμενο μιας νέας 3ης Σεπτέμβρη στη σημερινή συγκυρία.

Καθώς κλείνει αυτός ο πολιτικός κύκλος, το ΠΑΣΟΚ έχει το καθήκον να φέρει, πάλι, την Ελλάδα στην πρωτοπορία της ΕΕ. Η Δεύτερη Φάση της Μεταπολίτευσης θα ξεκινήσει με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, με τους ίδιους στόχους: (α) Επανάκτηση της Εθνικής Κυριαρχίας, η οποία με διάφορες μορφές εκχωρήθηκε στους πιστωτές των Μνημονίων, (β) Ανασυγκρότηση της Μεσαίας Τάξης, η οποία διαλύθηκε με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων και της Ν.Δ., και (γ) Επαναφορά του Κοινωνικού Κράτους, το οποίο διέλυσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τελευταίας περιόδου.

Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας θα γίνει υπό δυο προϋποθέσεις. Η «αναγκαία» προϋπόθεση είναι η διεύρυνση του πολιτικού κενού που έχει δημιουργήσει η τρέχουσα διακυβέρνηση, με την αγνόηση των απαιτούμενων μεγάλων μεταρρυθμίσεων και την επικέντρωση στην «καθημερινότητα», καθώς και τα αλλεπάλληλα πολιτικά λάθη στην οργάνωση και διοίκηση της κυβέρνησης, στην πρώτη περίοδο της δεύτερης θητείας της.

Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η υπαρξιακή απειλή για την χώρα, λόγω των τριών Μέγα-Τάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η «ικανή» συνθήκη για την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας είναι η ανάδειξη της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου στην ηγεσία του. 

Μόνο η Άννα Διαμαντοπούλου από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας γνωρίζει σε βάθος και σε λεπτομέρειες τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού, της κλιματικής κρίσης , και της παγκοσμιοποίησης. Διότι η κυρία Διαμαντοπούλου, μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής επιστημονικής ομάδας υψηλού επιπέδου, ανάλυσε τις συνέπειες των παραπάνω μέγα-τάσεων και πρότεινε ένα πλήρες πρόγραμμα πολιτικών για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη για την ΕΕ στον 21ο Αιώνα. Επιπλέον, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συγκροτήσει επιστημονικές ομάδες για την εκπόνηση πολιτικών σε όλους τους τομείς, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την δημιουργία νέου μοντέλου παραγωγής, και μέχρι την συγκρότηση ενός νέου κράτους πρόνοιας. Η εφαρμογή των πολιτικών αυτών θα δημιουργήσει την οικονομία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, και θα αναβαθμίσει την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η κυρία Διαμαντοπούλου διαθέτει την διεθνή καταξίωση και τις περισσότερες επαφές στις Βρυξέλλες. Έχει αποδείξει, με έργο και όχι λόγια, πως πιστεύει σε μεταρρυθμίσεις. Έχει αποδείξει πως μπορεί να επιτυγχάνει συναινέσεις τόσο προς τα αριστερά, όσο και προς τα δεξιά. Έχει ενεργή ανάμειξη στις επεξεργασίες της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου  Αιώνα. Η Έκθεση Ντράγκι θα γίνει η νέα διακήρυξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει όραμα, το όραμα της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας της εποχής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Είναι η μόνη πολιτικός που μπορεί να ξαναδώσει ελπίδες στις προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου.