Η αφύπνιση της Δύσης;

Αντώνης Τριφύλλης 26 Φεβ 2022

«Αντί να ανοίξει το δρόμο της Ρωσίας προς το μεγαλείο, η εισβολή στην Ουκρανία θα διασφαλίσει τη δόξα του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν αφήνοντας τη χώρα του διπλωματικά απομονωμένη, οικονομικά ανάπηρη και στρατηγικά ευάλωτη μπροστά σε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη δυτική συμμαχία», γράφει σε πρόσφατο άρθρο της η πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Madlyn Albright. Από αυτή την διατύπωση μπορεί κανείς να αναρωτηθεί κατά πόσο έχει δίκιο ως προς την επισήμανσή της για «ισχυρότερη και πιο ενωμένη δυτική συμμαχία».  Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της Ουκρανικής κρίσης. Δηλαδή, το εάν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες θα μπορέσουν να συντονιστούν, στις κυρώσεις που επιβάλλουν και θα επιβάλλουν στο μέλλον όταν επιβεβαιωθεί η σημερινή είδηση για μαζική εισβολή της Ρωσίας στις περιοχές που διεκδικούν.

Σε ότι αφορά την Ρωσία η επιχειρηματολογία του Προέδρου της δεν εντάσσεται στον χώρο του ορθολογισμού. Συνήθως, στις εντάσεις που ξεσπούν στην υφήλιο, για τους σχολιαστές κύριο λόγο έχουν τα συμφέροντα, που συχνά καλύπτονται και με άλλα επιχειρήματα. Στην περίπτωση όμως που παρεμβάλλεται, αφενός  η ταυτοτική και αφετέρου η αναθεωρητική λογική, τότε τον λόγο έχουν τα όπλα.

Και η μεν αναθεωρητική λογική αφορά στην μη αποδοχή της χωρίς κανόνες κοινά αποδεκτής συνύπαρξης, εν προκειμένω στην κυριαρχία ενός κράτους, και η διασφάλιση των συνόρων του. Η δε ταυτοτική λογική χρησιμοποιείται από τον Προέδρο Πούτιν όταν αναφέρεται στην ιστορία σε βάθος χρόνου που τον συμφέρει. Κάτι παρόμοιο επιχειρεί εδώ και καιρό να αξιοποιήσει και ο γείτονάς μας.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή: www.fortunegreece.com