2 ημ. ·
H ΕΙΔΗΣΗ: Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιο Παυλόπουλο (σχ. 1)
Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: [...] Παράλληλα, διακρίθηκε για την παρουσία του στον πολιτικό στίβο σε μία σειρά από αξιώματα. Κατά το διάστημα 2004-2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουργός Εσωτερικών. Την 18η Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 233 ψήφους επί 300 και ολοκλήρωσε την θητεία του την 13η Μαρτίου 2020.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Αναζητώ -δια της τεκμηρίωσης- το συμβολισμό της είδησης και δυσκολεύομαι. Στα δικά μου μάτια ο Προκόπης Παυλόπουλος συμβολίζει τη διαπλοκή (βασικός μέτοχος), τη διαφθορά (γαλάζια συνέντευξη), το πελατειακό κράτος (στέιτζ), τον παλαιοκομματισμό, τη σπατάλη (διπλασιασμός των δαπανών στον Δ.Τ.) και συνοψίζοντας, την οικονομική (και ηθική) χρεοκοπία της χώρας το 2009.
Η πρώτη επιβράβευσή του ήρθε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική στη χώρα το 2015 να έχει απολέσει κάθε θεσμική διάσταση κ να ορίζεται από τακτικισμούς και μόνο. Έτσι, σε μία σιωπηρή και ανίερη συμμαχία της «αριστεράς» με την καραμανλική πτέρυγα, επιβραβεύτηκαν τα πρόσωπα και οι πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα.
Η δεύτερη επιβράβευση έρχεται από την Ακαδημία Αθηνών το 2022, θυμίζοντάς μας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα συνεχίζει να μην τα καταφέρνει.
Και εις ανώτερα.
Διαβάζω συμπληρωματικά στο Kreport: Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Στην ίδια συνεδρίαση, η Ακαδημία αρνήθηκε να τιμήσει τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα ποιητή, σεμνό αγωνιστή της δημοκρατίας, Τίτο Πατρίκιο, λόγω -έλεγαν οι διαφωνούντες- της ηλικίας του. Στην ψηφοφορία που έκαναν οι νεαροί ακαδημαϊκοί μας, μεταξύ τριών υποψηφίων ο Τίτος Πατρίκιος ήρθε δεύτερος, με 13 ψήφους, κι επειδή κανείς δεν συγκέντρωσε τον ελάχιστο αριθμό (19 ψήφους) η ψηφοφορία κηρύχθηκε άγονη.