Η δήλωση του Κώστα Σημίτη, το 2000 από το βήμα της Βουλής «Αυτή είναι η Ελλάδα», με αφορμή το ναυάγιο του Σάμινα, διατήρησε διαχρονικά και διακυβερνητικά την επικαιρότητά της μέχρι τις μέρες μας. Ακόμα και όταν φαντασιωνόμαστε ότι έχουμε ξορκίσει το κακό, έρχεται μια καταστροφή να μας επαναφέρει στην «τάξη» υπενθυμίζοντάς μας με τον πιο δραματικό τρόπο ότι αυτή εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα. Αν η Σάμινα ήταν η Ελλάδα που εξόργισε τον Σημίτη, οι φωτιές στην Ηλεία ήταν η Ελλάδα του Κώστα Καραμανλή, η Μάνδρα και το Μάτι η Ελλάδα του Τσίπρα, τα Τέμπη η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσο οι εθνικές αυτές τραγωδίες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως η αναπόφευκτη «στραβή στη βάρδια» του καθενός κυβερνήτη, η Ελλάδα θα παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.
Μπορεί η φύση και οι συνέπειες των καταστροφών να ήταν διαφορετικές, ωστόσο, ήταν παρόμοιες τόσο ως προς τα αίτια που τις προκάλεσαν όσο και ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από την πολιτεία και τους θεσμούς. Πρωταγωνιστής είναι κάθε φορά ο ανθρώπινος παράγοντας που, είτε σκόπιμα είτε από αμέλεια -το λεγόμενο «ανθρώπινο λάθος»- προξενεί το κακό. Για να αποκαλυφθούν στη συνέχεια οι γνωστές και ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου παθογένειες, η ολιγωρία, η ανευθυνότητα, η διαπλοκή, η αδιαφάνεια, το πελατειακό κράτος και η επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων και περιορισμού του πολιτικού κόστους. Το δυσβάσταχτο κόστος που πληρώνουν κάθε φορά η κοινωνία και η χώρα με βαριές και πολύμορφες αρνητικές επιπτώσεις περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Η πιο επώδυνη παθογένεια είναι ότι οι εθνικές τραγωδίες εξακολουθούν να χωρίζονται σε «δικές μας» και «δικές σας», ακόμα και τα θύματα βάφονται με κομματικά χρώματα σε μια προσπάθεια άμεσου ή έμμεσου συμψηφισμού των απωλειών. Η αναγκαία πολιτική αντιπαράθεση με στόχο ένα καλύτερο μέλλον εξελίσσεται σε τυμβωρυχία του παρελθόντος. Το πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι τα θύματα των καταστροφών αυτών δεν συμψηφίζονται, αντίθετα αθροίζονται επιβαρυντικά στο συλλογικό υποσυνείδητο προκαλώντας απρόβλεπτες κοινωνικές αντιδράσεις. Τέτοια αντίδραση ήταν η οργισμένη κοσμοπλημμύρα της «Κυριακής των Τεμπών» που αιφνιδίασε την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση που είχαν χρόνια να βρεθούν μπροστά σε μαζικά λαϊκά ξεσπάσματα.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr