Χιλιάδες οικογένειες διανυκτέρευσαν μακριά από τα σπίτια τους, μένοντας σκηνές και ανάβοντας φωτιές, αφού το κρύο κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν τσουχτερό. Μάλιστα, οι μετασεισμοί ξεπέρασαν τους 120, με μέγεθος έως 4,5 Ρίχτερ.
Οι Τούρκοι σεισμολόγοι σημειώνουν ότι ο σεισμός έχει σπάσει ένα σημαντικό κομμάτι του ρήγματος και εκφράζονται φόβοι ότι το ρήγμα μπορεί να επεκταθεί.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Τζελάλ Σενγκιούρ.
δήλωσε ότι «νν σπάσει όλο αυτό το ρήγμα τότε μπορεί να μιλάμε για σεισμό 7,6 Ρίχτερ. Σεισμός 7,6 Ρίχτερ είναι όσο αυτός που είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια στην περιοχή του Μάρας. Καταλαβαίνετε τα αποτελέσματα ενός τέτοιου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Θα είναι ένα φρικτό γεγονός».
Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας ρίχτερ και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας, ενώ έκρουσε το καμπανάκι για κατάρρευση κτιρίων που χρονολογούνται πριν από 50 ή και 100 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.
Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου Βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1.500 χιλιομέτρων, διασχίζοντας την επαρχία Μπιγκιόλ της ανατολικής Τουρκίας, φτάνοντας μέχρι 20 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.