Μετά το σοκ της είδησης για την κράτηση μιας Ελληνίδας ευρωβουλευτού, της Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς, η άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, να την διαγράψει, θεωρήθηκε αυτονόητη και σωστή κίνηση.
Η υπόθεση που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο και ολόκληρη την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σβαρή και σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία των θεσμών. Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη ευρωβουλευτής τέθηκε εκτός της ομάδας των Δημοκρατών – Σοσιαλιστών.
Το δεύτερο σοκ ήρθε από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μας αποκάλυψε πως η συγκεκριμένη βουλευτής- μέλος του κόμματός του, είναι «Δούρειος Ίππος» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας του που θέλει το κακό του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αυτονόητα: Πόσο καιρό γνώριζε ο κ Ανδρουλάκης πως είχε έναν «δούρειο ίππο» στο κόμμα του; Και γιατί περίμενε να «σκάσει» αυτή η υπόθεση δωροδοκίας για να μας το αποκαλύψει; και τελικά, τί σχέση μπορεί να έχει αυτή η αποκάλυψη περί «Δούρειου Ίπου» με τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες;
Είναι αδιανόητη, απαράδεκτη και αφελής η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη να προσπαθήσει να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του και να υποστηρίζει πως για όλα αυτά φταίει ο … Μητσοτάκης. Θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη ενός κόμματος που εκπροσωπεί την Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, μια περισσότερο υπεύθυνη στάση, περισυλλογή και προβληματισμό.
Η υπόθεση αυτή είναι πάρα πολύ σοβαρή για να ευτελίζεται με τέτοιο τρόπο για εσωτερική κατανάλωση η οποία ούτως ή άλλως δεν πείθει.
Η υπόθεση αφορά στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών της και δη του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως σημειώνει ο ευρωπαϊκός τύπος η αποκάλυψη αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου και έχει σχέση με το πώς λειτουργούν τα διάφορα λόμπυ και «λόμπυ», προκειμένου να επηρεάσουν , αποφάσεις στις Βρυξέλλες..
Αφορά, επίσης μια υπόθεση διαφθοράς, που σύμφωνα τουλάχιστον μέχρι τις μέχρι στιγμής αποκαλύψεις, ο πυρήνας της βρίσκεται στους κόλπους των Δημοκρατών -Σοσιαλιστών, σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία και το ήθος των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Η ζημιά που έκανε η ανόητη Καϊλή δεν αφορά μόνον το κόμμα της και την χώρα της, αλλά και την ομάδα της στο Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς γενικότερα.
Η υπόθεση αυτή προκαλεί και δεύτερες σκέψεις που έχουν σχέση με το θέμα των παρακολουθήσεων, διότι είναι προφανές, ότι οι βελγικές αρχές χρησιμοποίησαν το όπλο των συνακροάσεων για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που «έδεσαν» την υπόθεση, πριν προχωρήσουν στις συλλήψεις. Και είναι εξίσου, πολύ πιθανό να έχουν «συνακροαστεί», πολλοί περισσότερους ευρωβουλευτές και στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν σχέση με την υπόθεση. Είναι, επίσης, πολύ πιθανόν ότι σταμάτησαν τις συνακροάσεις από κάποιους που διαπίστωσαν πως δεν είχαν καμμιά σχέση με την υπόθεση.
Θα αποφύγω να κάνω τους αντίστοιχους συνειρμούς για την υπόθεση που μας απασχολεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας και την εκτός ορίων αντιπαράθεση προς κομματικό όφελος από τις διάφορες πλευρές. Θα αποφύγω, επίσης να αναφερθώ στα λάθη της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης. Ούτε θα συμμετάσχω στην δια μέσω των κοινωνικών δικτύων, χωρίς στοιχεία και με αφορισμούς, συζήτηση.
Η υπόθεση που «έσκασε» στις Βρυξέλλες, είναι ιδιαίτερα σοβαρή και δεν χωρούν θεωρίες τύπου «Δούρειων Ίππων»