Την ανησυχία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και για την οικονομική κατάσταση που εκτιμάται ότι θα χειροτερεύσει, δείχνουν οι πολίτες σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηαν σήμερα, στο MEGA και τον Σκάι. Ανησυχητικό και το εύρημα ότι 4 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η κρίση του κοροναϊού εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτών στην έρευνα η οποία άλλωστε διεξήχθη σε μια περίοδο που καταγράφονταν σημαντικά γεγονότα γύρω από την πανδημία. Όπως π.χ. το lockdown, η εισαγωγή του Αρχιεπισκόπου στο νοσοκομείο, η επίταξη κλινικών, τα αρνητικά ρεκόρ με τους 100 και πλέον θανάτους ημερησίως και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους.
Η δημοσκόπηση που αναλύθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Metron, Στράτο Φαναρά δείχνει ότι πάνω από 4 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό, Επίσης, ανησυχία στην κοινή γνώμη εκφράζεται και για την οικονομία με το 66% να πιστεύει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση ενώ το 80% εκτιμά ότι θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα και μετά το 2021.
Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη, ωστόσο, τα πρώτα «καμπανάκια» για τη διαχείριση της κρίσης έχουν αρχίσει να κτυπούν.
Στην πρόθεση ψήφου, συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,1% έχοντας χάσει 1,1 μονάδες από την έρευνα του Οκτωβρίου και πληρώνοντας ίσως κάποια λάθη που έγιναν με την πανδημία.
Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να «σηκώσει κεφάλι» και να πλησιάσει το κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, παίρνει ποσοστό 19% από 18,2% τον Οκτώβριο με τη διαφορά να κινείται στα επίπεδα των 16,1 μονάδων ενώ στην προηγούμενη έρευνα ήταν στις 18 μονάδες.
Τρίτο κόμμα παραμένει το ΚΙΝΑΛ, σταθερά στο χαμηλό 6,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,9% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός επιλέγεται ο Κ. Μητσοτάκης με 45% και ακολουθεί «κανένας» με 23% και ο Αλέξης Τσίπρας με 17%. Όμως, ο πρωθυπουργός έχει χάσει 5 μονάδες από τον Ιούνιο και 7 μονάδες από το ανώτερο σημείο (52%) τον Απρίλιο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, κινείται σε πολύ ρηχά νερά, μεταξύ 15%-17%.
Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ποσοστό 59%, στις θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 40% στις αρνητικές ή μάλλον αρνητικές.
Ακολουθεί η Φ. Γεννηματά με 41% θετικές και 55% αρνητικές γνώμες, ο Αλέξης Τσίπρας με 61% αρνητικές και 37% θετικές, ο Δ. Κουτσούμπας με 59% αρνητικές και 32% θετικές, ο Γ. Βαρουφάκης που αποδοκιμάζεται από το 71% ενώ είναι αποδεκτός από το 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος για τον οποίο αρνητική γνώμη έχει το 74% και θετική το 20%.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παίρνει θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες από 6 στους 10 πολίτες και 28% αρνητικές.
Στα άλλα πολιτικά θέματα, το 55 των Ελλήνων κρίνει θετική την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, 34% έχει ουδέτερη στάση, 8% αρνητική.
Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Το 76% ζητά παράταση lockdown-3 στους 10 δεν θα κάνουν εμβόλιο
Aνήσυχοι για την επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας δηλώνουν σχεδόν οι 8 στους 10 Έλληνες σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Νοεμβρίου της PULSE . Το ποσοστό 78% των ανησυχούντων για το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου είναι το πιο υψηλό. Το ίδιο ποσοστό 78% ανησυχούσε και τον Απριλίο κατά την έξαρση του πρώτου κύματος.
Στην ερώτηση, πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νεού κορωνοϊου στην Ελλάδα, το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ, το 26% αρκετά, το 11% μέτρια και το 8%, λίγο έως ελάχιστα.
Από τους ερωτηθέντες σε ηλικιακές ομάδες, περισσότερο ανησυχούν οι ηλικιώμενοι από 60 ετών και άνω σε ποσοστό 91%, ακολουθούν οι μεσήλικες (απο 45 έως 59 ετών) σε ποσοστό 83%, αλλά και οι νεότεροι (από 30-44 ετών) σε ποσοστό 74%.
Ανησυχία υπάρχει και στις τάξεις των νέων (από 17 έως 29 ετών), σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες σε ποσοστό 61%.
Αναφορικά με το lockdown, το 76% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παράτασης του, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μόλις το 17%, ζητά άμεση χαλάρωση των μέτρων.
Σε επαγγελματικές τάξεις, υπέρ της διατήρησης του lockdown, τάσσονται με 88% οι συνταξιούχοι, αλλά και οι επιχιερηματίες-επαγγελματίες με ποσοστό 72%.Υπέρ της διατήρησης των μέτρων τάσσονται και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε ποσοστό 73%, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό 75%.
Στην ερώτηση αν θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το 64% των ερωτηθέντων απαντά σίγουρα ναι ή μάλλον ναι, ενώ ένα 30%, απαντά μαλλον όχι και σίγουρα όχι.
Ανά ηλικιακές ομάδες και στην ίδια ερώτηση , σίγουρα ναι ή μάλλον ναι απαντούν σε ποσοστό 82% οι άνω των 60 ετών και σε ποσοστό 68% οι ερωτηθέντες από 45- 59 ετών. Αντίθετα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι νέοι από 17-29 ετών οι οποίοι σε ποσοστό 51% λένε ότι σίγουρα ή μαλλον όχι δεν θα το κάνουν, ενω οι ερωτηθέντες από 30 έως 44 ετών εμφανίζονται αρνητικοί σε ποσοστό 36%.
Σε ερωτήση αναφορικά με την χρονική στιγμή που θα επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο, το 34% των ερωτηθέντων, απαντά άμεσα, το 21% μετά από 2-3 μήνες, το 21% απαντά αργότερα και ένα 16% απαντά ποτέ.
Πηγές: in.gr, Σκάι