Κάποτε στο μέλλον…
.
…αντιγράφω αποσπάσματα των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού από το ΒΗΜΑ:
.
«Λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του πρώτου Έλληνα Πρωθυπουργού της αριστεράς, ο κ. ΧΧ δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με την φημολογούμενη προσφυγή του σε δημοψήφισμα παραμονής της Ελλάδας ή μη στην Ε.Ε.: “Δεν είμαι ‘Έλληνας απομονωτιστής, αλλά θέλω άλλη συμφωνία με την ΕΕ. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση εκπλήρωσε τον σκοπό της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά οι σημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει και «επιδίωξη είναι πλέον η Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων. Οι αλλαγές που θα επιδιώξουμε θα είναι θεμελιώδεις και βαθιές. Θα αγωνιστώ για το μέλλον της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αλλάζει”.
.
Όπως αναμενόταν, προανήγγειλε επανακαθορισμό των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έπειτα δημοψήφισμα – μετά το 2015. “Το δημοψήφισμα τότε θα είναι «μένουμε ή φεύγουμε, ή καλύτερα φεύγετε ή μένουμε. « Και θα συμπέσει με το δημοψήφισμα που εξήγγειλε και ο βρετανός Πρωθυπουργός, σε υλοποίηση παλαιότερων δηλώσεών του το 2013.”
.
Επιμένοντας ότι είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός μας επέμεινε ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές, η «ανεπιθύμητη έξοδος» της Ελλάδας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.
“Δεν είμαι απομονωτιστής”, επανέλαβε, “ αλλά θέλω άλλη Ένωση. (..) Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το «μία από τα ίδια» στην εξέλιξή της”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.“Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό” πρόσθεσε, απορρίπτοντας παράλληλα τη συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». “Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την κοινή αγορά ιδεών, την ευημερία των λαών μας και την επικράτηση της δικής μας άποψης για την νέα οικονομία της αγοράς”.
.
Ο ΧΧ ανέφερε στη συνέχεια ότι η προσέγγιση της Αθήνας “Είναι πιο πρακτική, και όχι συναισθηματική”, λέγοντας ότι για την Ελλάδα, “Η ΕΕ είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός, αλλά αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Ευρωπαίους”.
.
“Η Ελλάδα” , υπογράμμισε ο ΧΧ, “ θα καταστεί ανεξάρτητη και ανοικτή”, επισημαίνοντας ότι θεωρεί ρεαλιστική και πρόσφορη την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης με τις Βρυξέλλες, με επίγνωση της πρόκλησης που παρουσιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα. Έπειτα, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, “O λαός μας θα έχει τον λόγο”, καθώς μόνο τότε θα μπορεί να κρίνει ουσιαστικά εάν η Ελλάδα θα είναι μέλος της ΕΕ ή όχι.”
.
Η προσφορά του ΧΧ, ίσως κατευνάσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά κινδυνεύει να βάλει την Αθήνα σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Ακόμη πιο άμεσα όμως, μπορεί να εντείνει τις τριβές στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς ο Κουβέλης και ο Γόντικας έχουν εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις τους για τη στάση του ΧΧ στο ζήτημα.
.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη α λα καρτ», τόνισε ο Φαμπιούς στον ραδιοσταθμό France Info. «Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη. Όμως, η Ευρώπη, ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ’ αυτήν δεν μπορεί να πει ότι χορεύει τσάμικο’’, τόνισε ο Φαμπιούς.
«Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την Ελλάδα γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης, ενώ βρίσκεται ακόμη σε πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων», πρόσθεσε. «Κάποια ημέρα είχα μια συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες και τούς είπα: ακούστε, εάν η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, εμείς θα τής στρώσουμε το κόκκινο χαλί», είπε ο Φαμπιούς απαντώντας έτσι στον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος είχε δηλώσει έτοιμος να στρώσει το κόκκινο χαλί στις εταιρείες που επιθυμούν να γλιτώσουν από την χαμηλή φορολογία στη Γαλλία.
.
.
Για την πιστή αντιγραφή από το ΒΗΜΑ – με μικρές αλλαγές για τις ανάγκες μου.
.
Όρσον Ουέλλες.