Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ: Διπλή ανάγνωση. Ως συνήθως…

Μιχάλης Κυριακίδης 01 Οκτ 2018

Το δημοψήφισμα στην γειτονική μας χώρα για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών,  που τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην χώρα μας, καθώς και ο διεθνής παράγοντας ανέμεναν με αγωνία ολοκληρώθηκε.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως στο δημοψήφισμα ψήφισαν πάνω από 600.000 σε σύγκριση με το 1,2 εκ στις τελευταίες εκλογές και πως τουλάχιστον 550.000 από αυτούς τάχθηκαν υπέρ του ΝΑΙ, ποσοστό πάνω από 90%.

Ωστόσο η απάντηση στο  δίλημμα  ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη Συμφωνία δεν είναι σαφής… λόγω της μεγάλης αποχής. Και όπως είναι φυσικό οι ερμηνείες που δίδονται τόσο στην γείτονα, όσο και στη χώρα μας  είναι διαφορετικές, προσαρμοσμένες στις θέσεις και την σκοπιμότητα κάθε πλευράς…

Ο πρωθυπουργός της ΦΥΡΟΜ Ζόραν Ζάεφ, δηλώνει πως η ισχυρή βούληση των πολιτών  που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα του δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης, φέρνοντας την Συμφωνία στη Βουλή. Καλεί μάλιστα την αντιπολίτευση των εθνικιστών του VMRO  να ψηφίσουν υπέρ, διαφορετικά θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Εντελώς διαφορετική, όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω του αμφίρροπου ως προς την συμμετοχή  αποτελέσματος , είναι η εκτίμηση  των εθνικιστών  του VMRO.

Τούτο σημαίνει πως στη γειτονική χώρα θα υπάρξουν έντονες πολιτικές εξελίξεις με απρόβλεπτο αποτέλεσμα…

Οι εξελίξεις αυτές στη γειτονική χώρα, αναμένεται να επηρεάσουν  και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Η Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ προκάλεσε διχασμό όχι μόνον στην πΓΔΜ, αλλά και στη χώρα μας. Οι πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, δείχνουν  ανέτοιμες να λύσουν ένα πρόβλημα που προέκυψε εδώ και  περίπου 30 χρόνια  και το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί το 1992, εάν δεν είχε επικρατήσει ο παραλογισμός του εθνικισμού.

Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι;

Και στο ερώτημα αυτό οι αναγνώσεις είναι πολλές.

Παρά την  μεγάλη αποχή, ο Ζόραν Ζάετς φαίνεται να εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού και οι επόμενες κινήσεις του θα δείξουν εάν θα τα καταφέρει.

Στη χώρα μας, ήδη από νωρίς και πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος , πολλοί άρχισαν να πανηγυρίζουν και να μιλούν για μεγάλη ήττα του Ζάεφ, αλλά και – κυρίως- του Τσίπρα…  Οι εκτιμήσεις αυτές που διαφαίνονται και από τις πρώτες ανακοινώσεις  των κομμάτων, πηγάζουν κυρίως από τις επιθυμίες και όχι τόσο από την πραγματικότητα αυτή καθαυτή…

Οι «μακεδονομάχοι» πανηγυρίζουν ως νικητές, προτιμώντας μια μη λύση ενός προβλήματος που αποτελεί πληγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας… Πανηγυρίζουν, και τα κόμματα που τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, κυρίως για εσωτερικούς λόγους και παρά τις παροτρύνσεις φίλων και συμμάχων από το εξωτερικό, προτιμώντας την διεθνή απομόνωση, έναντι του κοντοπρόθεσμου πολιτικού κέρδους.

Όσο για ήττα του Τσίπρα, μάλλον και στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως αντικαθιστάται η πραγματικότητα από την επιθυμία. Διότι και αν ακόμη η συμφωνία οδηγηθεί σε αποτυχία, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να ισχυρίζεται πως από την πλευρά του έκανε ό,τι ήταν δυνατόν  και μάλιστα με πολιτικό κόστος. Εάν δεν προχώρησε η συμφωνία αυτή θα οφείλεται στην άλλη πλευρά…

Στο εσωτερικό μέτωπο, θα απαλλαγεί  από τον εκβιασμό του συνεταίρου του Καμμένου, γεγονός που θα του λύσει τα χέρια και θα του δώσει την δυνατότητα να επιλέξει την ημερομηνία των εκλογών στον καλύτερο για αυτόν χρόνο.

Επιπλέον, θα αφήσει κληρονομιά στην επόμενη κυβέρνηση  μια «καυτή πατάτα»,  η οποία θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που επείγεται να λυθεί…  Και ίσως  η λύση που κληθεί να δεχτεί τότε, θα είναι ακόμα χειρότερη από αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών.