Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και Ελληνική Ελιά

Νίκος Διακουλάκης 16 Φεβ 2014

Η Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη απλώνει όλο και περισσότερο τα φτερά της σε όλη την Ελλάδα και συσπειρώνει πολίτες από το όλο τον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και κάθε προοδευτικό πολίτη που πιστεύει ότι κάτι καινούργιο γεννιέται για να δώσει μια νέα προοπτική ανασυγκρότησης του πολιτικού αυτού χώρου, με κριτήρια ανανέωσης και αξιοπιστίας στην άσκηση της πολιτικής.

Χιλιάδες πολίτες έχουν συναντηθεί στις συγκεντρώσεις της Πρωτοβουλίας και στο διαδίκτυο, δημιουργούν τοπικές και περιφερειακές Επιτροπές Πρωτοβουλίας και συζητούν τα μεγάλα θέματα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προοδευτικού πολιτικού λόγου με προτάσεις στα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις κοινωνίες.

Οι περισσότερες Κινήσεις Πολιτών του χώρου, έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους σημαντικές δράσεις και συνεργασίες για την ενότητα και την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, δέχτηκαν αμέσως στην έκκληση των 58 και μετέχουν ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες, στις συγκεντρώσεις, στις ολομέλειες και στη Συντονιστική Γραμματεία που έχει δημιουργηθεί.

Το μεγαλύτερο κόμμα του χώρου, το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στη έκκληση των 58, τα δε αποτελέσματα από την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη Συντονιστική Γραμματεία των 58 και των Συνεργαζόμενων Κινήσεων δημιουργούν ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για την επίτευξη των κοινών στόχων. Ανταπόκριση επίσης και αποδοχή του προσκλητήριου υπήρξε από σημαντικές προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου.

Όμως, η Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη φαίνεται ότι έχει ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσει μέχρι να πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο «δημιουργίας ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους». Κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ, αλλά και Κινήσεις Πολιτών, Όμιλοι και σημαντικές προσωπικότητες δεν έχουν ακόμη συγκλίνει στην κοινή προσπάθεια, με αποτέλεσμα η εικόνα της πολυδιάσπασης να παραμένει.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν θα πρέπει με την αφορμή των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών να παγιωθεί η εμφανιζόμενη διάσπαση. Ακόμη και η χωριστή κάθοδος στις ευρωεκλογές δύο ή περισσότερων σχηματισμών δεν πρέπει να γίνει με όρους συγκρουσιακούς που θα πλήξουν τον κοινό στόχο της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Ο δρόμος θα πρέπει να μείνει ανοικτός. Άλλωστε οι παράλληλες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι κοινοί αγώνες για τη δημοκρατία απέναντι στους νέους κινδύνους και το ανοικτό μεταρρυθμιστικό μέτωπο δίνουν πολλές ευκαιρίες συνεργασιών και διαλόγου.

Για τη διατήρηση της ελπίδας της ενότητας, χρειάζεται βέβαια και κάτι άλλο. Η Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν πρέπει να κλείσει ως Πρωτοβουλία και να μετατραπεί από τώρα σε εκλογικό σχήμα «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη», αφού δεν έχουν ακόμη προσέλθει και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Ας ευχηθούμε ότι θα συμβεί αυτό άμεσα, αλλά σε αντίθεση περίπτωση, ένα τέτοιο όνομα θα οξύνει την πόλωση και άλλωστε θα είναι ψευδεπίγραφο, λόγω της μη ενσωμάτωσης σημαντικού τμήματος του χώρου.

Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία και η συνεχής προσθήκη όλο και περισσότερων δυνάμεων στην Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που έχουν διακηρύξει την πρόθεση τους για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές δημιουργεί μια μεγάλη ελπίδα και προοπτική στη βάση «της συστέγασης, χωρίς την απαίτηση για τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων». Το όνομα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΙΑ που έχει ακουστεί για τον εκλογικό αυτό σχηματισμό είναι το πιο κατάλληλο για τις ευρωεκλογές.