Το Δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σε σημαντικό βαθμό όλες οι οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες είναι πολύπλευρο και δεν συνοψίζεται στην χαμηλή γεννητικότητα. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα και οι επιπτώσεις της γήρανσης επιδεινώνονται από κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, γι΄αυτό και έχουμε διαφορετικά δεδομένα σε κάθε χώρα.
Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε την φθίνουσα πορεία της χώρας;
Ποιες πολιτικές χρειάζονται ώστε να βελτιώσουμε την υγεία και την εμπειρία των ηλικιωμένων, στον μεταπανδημικό κόσμο;
Πώς προσεγγίζουν το ζήτημα της γήρανσης άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Ποιες οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης;
Η μείωση του μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα είναι γεγονός και τις επόμενες δεκαετίες δεν αναμένεται να ανακοπεί. Το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, και εν πολλοίς όλες οι οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες, δεν οφείλεται απλά στην υπογεννητικότητα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις πιο γερασμένες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, ενώ κατατάσσεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ με τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλικιωμένων πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 2.482.000 συνταξιούχοι, ενώ το 22% του πληθυσμού έχει ηλικία άνω των 65 ετών. Ταυτόχρονα, 21% των συμπολιτών μας άνω των 65, διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας.
Καλούμαστε, λοιπόν, να θέσουμε τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γήρανσης ως πολιτική προτεραιότητα.
Τα τελευταία χρόνια το ΔΙΚΤΥΟ, σε συνεργασία με ξένους οργανισμούς και πανεπιστήμια, έχει εκπονήσει σημαντικό έργο, συμβάλλοντας να αναδειχθεί το δημογραφικό και οι στρατηγικές γήρανσης στη δημόσια σφαίρα.
Από τη μελέτη «Silver Economy» για την σημασία της ενεργούς γήρανσης στην οικονομία και την κοινωνική ισορροπία, έως το εκτενές αφιέρωμα «Ο Θησαυρός των 60+», που επικεντρώνεται στις ιδιαίτερες δυνατότητες αλλά και αδυναμίες αυτής της ηλικιακής ομάδας, αλλά και των νέων, το ΔΙΚΤΥΟ επιδιώκει να ενημερώσει τη δημόσια σφαίρα και να προτείνει απτές πολιτικές αντιμετώπισης του ζητήματος.
Το ΔΙΚΤΥΟ επανέρχεται με νέο αφιέρωμα με τίτλο «Προς αναζήτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για μια κοινωνία που γερνά», υπό τον συντονισμό της Ερευνήτριας στο LSE και συνεργάτιδάς μας, Μαρίας Καραγιαννίδου.
Απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα δίνουν η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard David Grabowski, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος, η Dr. Lorraine Frisina-Doetter - Λέκτορας Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο της Βρέμης, ο George Leeson καθηγητής στο Ινστιτούτο Γήρανσης του Πληθυσμού και ο Paul Kidner – Σύμβουλος του Κοινωφελούς ιδρύματος ΤΙΜΑ.
Δείτε το αφιέρωμα του ΔΙΚΤΥΟΥ εδώ