Διάστημα: Πιθανότητα ζωής στον εξωπλανήτη «K2-18b»

17 Απρ 2025

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φέρεται να ανίχνευσε μόριο διμεθυλοσουλφίδιου (DMS) – Αστρονόμοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός ωκεανού νερού κάτω από μια ατμόσφαιρα πλούσια σε δρογόνο (ή μπορεί και λάβας)

Οι αστρονόμοι θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι υπάρχουν εξωγήινοι σε έναν μακρινό πλανήτη, έπειτα από νέες παρατηρήσεις. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη «K2-18 b», ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος από τη Γη, απέχει 120 έτη φωτός από τον πλανήτη μας και βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του στον αστερισμό του Λέοντα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πέρυσι ότι πίστευαν πως είχαν ανιχνεύσει το αέριο «διμεθυλοσουλφίδιο» (DMS) στην ατμόσφαιρά του, μια ένωση που «παράγεται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς».

Τώρα, για να επιβεβαιωθεί η διαπίστωση, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα πραγματοποιήσει πολύωρες παρατηρήσεις του πλανήτη. Ωστόσο, οι λάτρεις του Διαστήματος θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες για την πιστοποίηση και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Ο επικεφαλής των ερευνών για τον πλανήτη «K2-18 b» είναι ο αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Dr. Nikku Madhusudhan. Έχει ονομάσει τον πλανήτη «υδρόγειο κόσμο», που είναι ένας σχετικά νέος όρος που επινόησε για έναν βραχώδη πλανήτη με ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο και ωκεανούς νερού.

«Αν ανιχνεύσουμε DMS στον K2-18 b, αυτό τον τοποθετεί βασικά στην κορυφή των πιθανών ενδείξεων κατοικησιμότητας», δήλωσε ο Dr. Madhusudhan στους Times.

Ο K2-18b, γνωστός και ως EPIC 201912552 b, είναι ένας εξωπλανήτης που περιστρέφεται γύρω από τον κόκκινο νάνο K2-18, που βρίσκεται 124 έτη φωτός (38 pc) μακριά από τη Γη. Ο πλανήτης είναι ένας υπο-Ποσειδώνας περίπου 2,6 φορές την ακτίνα της Γης, με τροχιά 33 ημερών εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου. λαμβάνει περίπου παρόμοια ποσότητα ηλιακού φωτός όπως η Γη από τον ήλιο της. Αρχικά ανακαλύφθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, αργότερα παρατηρήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) προκειμένου να μελετήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Το 2019 αναφέρθηκε η παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρα του K2-18b, εφιστώντας την επιστημονική προσοχή σε αυτό το σύστημα. Το 2023, το JWST ανίχνευσε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του K2-18b. Τα δεδομένα του JWST έχουν ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως ως υποδεικνύοντας έναν υδάτινο ωκεανό πλανήτη με ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο και έναν μίνι Ποσειδώνα πλούσιο σε αέρια. Το K2-18b έχει μελετηθεί ως ένας πιθανός κατοικήσιμος κόσμος που, εκτός από τη θερμοκρασία, μοιάζει περισσότερο με πλανήτη αερίου όπως ο Ουρανός ή ο Ποσειδώνας παρά με τη Γη.

Το 2025, η ατμόσφαιρα του K2-18b βρέθηκε να περιέχει διμεθυλοσουλφίδιο (DMS), μια χημική ουσία που θεωρείται ότι παράγεται στη φύση μόνο από ζωντανούς οργανισμούς, και επιπλέον σε ποσότητες 20 φορές μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στη Γη. Στο βαθμό που το μόριο είναι βραχύβιο, η συγκέντρωση υποδηλώνει ότι το DMS αναπληρώνεται.[4] Άλλοι επιστήμονες επέκριναν αυτή τη δήλωση και επισημαίνουν εργαστηριακά πειράματα που μπορούν να παράγουν DMS χωρίς ζωή