Την περασμένη άνοιξη, από τις αρχές της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η διαΝΕΟσις ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής τόσο των συνεπειών του φαινομένου στην οικονομία και την κοινωνία με μια σειρά από άρθρα και έρευνες, όσο και των αντιλήψεων και των απόψεων των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς φαινομένου και της μεγαλύτερης κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, με μια σειρά από έρευνες κοινής γνώμης. Τον Απρίλιο του 2020 καταγράψαμε το πώς ζουν οι Έλληνες στην καραντίνα (PDF link), όταν ακόμα γνωρίζαμε πολύ λιγότερα για τον ιό, τη συμπεριφορά και τον τρόπο μετάδοσής του. Τότε, όπως έδειξε η έρευνα της διαΝΕΟσις, οι Έλληνες αντιμετώπιζαν το φαινόμενο με ανησυχία, αλλά και με απροσδόκητα έντονη αισιοδοξία. Η χώρα μας ξέφυγε τις δραματικές συνέπειες στο "πρώτο κύμα" που σάρωσε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες ανεπτυγμένες χώρες αλλά, μετά το καλοκαίρι, άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το πολύ εντονότερο "δεύτερο κύμα". Επαναλάβαμε την έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2020 (PDF link), σε μια περίοδο που η χώρα δεν ήταν σε lockdown αλλά άρχισε να καταγράφει αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων και διαπιστώσαμε ότι, πράγματι, η αισιοδοξία είχε υποχωρήσει έντονα και οι προσδοκίες για το μέλλον και την επιστροφή στην κανονικότητα είχαν προσγειωθεί σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.
Δύο σημαντικά πράγματα άλλαξαν από τον Σεπτέμβριο: Πρώτον, η χώρα μπήκε σε ένα δεύτερο lockdown, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των νεκρών σε επίπεδα πρωτοφανή. Δεύτερον, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να ανακοινώνουν από τις αρχές του Νοεμβρίου τα αποτελέσματα της 3ης φάσης των δοκιμών των εμβολίων τους. Σήμερα, καθώς η αναμενόμενη αρχή της διαδικασίας εμβολιασμών στο επόμενο διάστημα στην Ευρώπη υποδεικνύει μια πιθανή διέξοδο από την κρίση, διαμορφώνεται ξανά μια εντελώς νέα κατάσταση. Έτσι, και πάλι σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, εκπονήσαμε μια τρίτη έρευνα στο διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020 (PDF link), σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων, για να αποτυπώσουμε τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας του Δεκεμβρίου μπορείτε να τα βρείτε εδώ:Αυτή τη φορά, μάλιστα, το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας. Αποφασίσαμε δε για τους επόμενους, κρίσιμους μήνες να επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη έρευνα σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε είκοσι ημέρες), ώστε να καταγράφονται λεπτομερέστερα οι τάσεις σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού και οι απόψεις των πολιτών για την πανδημία γενικότερα. Τα αποτελέσματα θα τίθενται υπ? όψιν όλων των θεσμών και των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό τόσο του εμβολιασμού, όσο και των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας. Βεβαίως, όπως συμβαίνει με όλες τις έρευνές μας, όλη αυτή η ερευνητική προσπάθεια θα χρηματοδοτείται και θα υλοποιείται αποκλειστικά από τη διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματα θα είναι δημοσίως διαθέσιμα για οποιονδήποτε στο dianeosis.org.
Περισσότερα ΕΔΩ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 (.PDF)
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ (.PDF)