Διαλύεται το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας;
Οι απόψεις διίστανται , το βέβαιο είναι όμως ότι περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος στην προσπάθεια του να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του , οι οποίοι ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του PD και είναι σαφώς εναντίον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Ρέντσι .
Ο Ματέο Ρέντσι ελπίζει ότι θα επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος αναγκάζοντας τους “ επαναστάτες “ που καθοδηγούνται από τον πρώην πρωθυπουργό Μάσιμο Νταλέμα να αποδεχτούν το αποτέλεσμα . Στόχος του η συσπείρωση του κόμματος ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα γίνουν μέσα σε αυτό τον χρόνο.
Την ώρα όμως που το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται πιο διχασμένο από ποτέ και μία μεγάλη μερίδα του κόμματος θεωρεί υπεύθυνο για αυτό τον ίδιο τον Ρέντσι , το λαϊκιστικό , αντισυστημικό , αντιευρωπαϊκό Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο βλέπει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται ενώ καλά πηγαίνουν και τα ακροδεξιά κόμματα Λέγκα του Βορά και Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.
Η αδυναμία της αριστεράς και στην Ιταλία να συσπειρωθεί και να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν η ιταλική οικονομία θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της .
Το Δημοκρατικό Κόμμα ίδρυσε ο Βάλτερ Βελτρόνι τον Οκτώβριο του 2007 και ήταν κατά ένα τρόπο η συνέχεια της Ελιάς του Ρομάνο Πρόντι. Ο πολιτικός σχηματισμός που φιλοδόξησε να ενώσει την ιταλική Αριστερά και τα κατάφερε για μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να γίνει ξανά χίλια κομμάτια . Τι είχε προηγηθεί; Η ανάληψη της ηγεσίας από τον ρεαλιστή , ορθολογιστή Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η νίκη του στις εκλογές του 2013, η παραίτησή του και η ανάληψη της ηγεσίας από ένα νεαρό αουτσάιντερ τον 38χρονο Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι ήθελε να τα αλλάξει όλα , να “καθαρίσει “ το πολιτικό σύστημα από το παλιό και να οδηγήσει το κόμμα του αλλά και την Ιταλία στον τρίτο δρόμο .
Αυτή η ιδέα δεν άρεσε καθόλου στους παλιούς και δυνατούς του κόμματος , ούτε στον Μπερσάνι ούτε στον Νταλέμα . Και τότε άρχισε ο πόλεμος εναντίον του Ρέντσι. Η εσωκομματική αντιπολίτευση έφτασε στο αποκορύφωμα της στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση όταν τάχθηκε ανοιχτά εναντίον όλων των προτάσεων Ρέντσι.
Αυτό που καταλογίζουν οι παλιοί στον Ματέο Ρέντσι είναι η έλλειψη σεβασμού από μέρους του όταν απαίτησε να του αδειάσουν τη γωνιά.
Μπορεί να αναγεννηθεί ο Ρέντσι ; Δύσκολο . Θα το παλέψει όμως στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει όπως ο ίδιος θέλει τον Μάιο . Οι παλιοί ήθελαν το συνέδριο να γίνει τον Ιούλιο ή και αργότερα για να έχουν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν οι άλλοι διεκδικητές της αρχηγίας.
Τις επόμενες μέρες θα δούμε αν η αριστερή πτέρυγα θα παραμείνει στο Δημοκρατικό Κόμμα και θα παλέψει εκ των έσω τον Ρέντσι ή αν θα φύγει . Και το πιο σημαντικό είναι να δούμε αν φύγει πόσους θα πάρει μαζί της .
—–Το σύστημα θα ρίξει τον πρόεδρο Τράμπ ή εκείνος θα καταφέρει να το καταστρέψει πρώτα αναρωτιούνται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς,
ενώ την ίδια ώρα ακόμα και η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ είναι απρόβλεπτη .
Μέσα στον ένα μήνα που κυβερνά τις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ έχει κηρύξει τον πόλεμο στις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας , στις δικαστικές αρχές , στα ΜΜΕ . Γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τον νέο αμερικανό πρόεδρο . Και είτε οι δυνάμεις που είναι εναντίον του θα τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση είτε εκείνος θα καταστρέψει το σύστημα και τους θεσμούς της χώρας.
Ο πόλεμος έχει αρχίσει και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ποντάρουν στο πρώτο σενάριο .
Ήδη οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας φαίνεται ότι πέρασαν τη λεπτή γραμμή καθήκοντος vs της ταπείνωσης που υπέστησαν και διέρρευσαν στην Ουάσινγκτον Πόστ λεπτομέρειες από το τηλεφώνημα του Μάικλ Φλίν στον ρώσο πρεσβευτή , αυτή η διαρροή οδήγησε στην παραίτηση Φλιν .
Ας μη ξεχνάμε ότι ο Τραμπ είχε παρομοιάσει λίγο διάστημα πριν την CIA με τη ναζιστική Γερμανία και την είχε κατηγορήσει ότι συνεργάζεται με τη Χίλαρι Κλίντον.
Αντίθετα πλέκει συνεχώς το εγκώμιο του διευθυντή του FBI . Και εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι η παρέμβαση του κ. Κόμεϊ παραμονές των εκλογών ( δημοσιοποίησε πληροφορίες για τα μέηλ της Χίλαρι) έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος λέει λοιπόν ότι ή θα είστε σαν τον διευθυντή του FBI ή θα είστε εχθροί μας.
Το ίδιο κάνει ο Τραμπ και με τον τύπο. Δεν δίστασε σε ένα τουίτ του , το οποίο μετά έσβησε , να αποκαλέσει τα ΜΜΕ “εχθρό του αμερικανικού λαού” και στην τελευταία συνέντευξη τύπου κατηγόρησε τον Τύπο για ανεντιμότητα , διασπορά ψευδών ειδήσεων και υπονόμευση της προεδρίας του . Τι σας θυμίζουν αυτά ; Τους ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και όλους τους λαϊκιστές που με ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας προσπαθούν να εξουδετερώσουν τον Τύπο .
Σύμφωνα με τους FT ήδη δημοσιογράφοι στην Ουάσινγκτον δέχονται απειλές για τη ζωή τους και το ίδιο συμβαίνει και στον δικαστή που μπλοκάρισε το παράλογο διάταγμα του Τραμπ με το οποίο απαγόρευε τη είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων επτά μουσουλμανικών κρατών.
Που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει . Κάποιοι εκτιμούν ότι στο τέλος όλα θα κριθούν στο Κογκρέσο μια που η τελική μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Τραμπ και το αμερικανικό σύνταγμα.
—–Αβεβαιότητα επικρατεί και για το ποια θα είναι η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τραμπ. Ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ απειλεί ακόμα και την ανεξαρτησία της FED.
Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED δεν είναι οι καλύτερες. Ο Τραμπ είχε ήδη καταστήσει σαφείς τις διαθέσεις του απέναντι στη Τζάνετ Γέλεν, η θητεία της οποίας λήγει τον Φεβρουάριο του 2018. Ο ίδιος έχει πει ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για τη ζημιά που κάνει στη χώρα η νομισματική της πολιτική.
Τώρα βέβαια την έχει ανάγκη και είναι λίγο πιο προσεκτικός παρόλα αυτά κανείς δεν γνωρίζει τι σκοπεύει να κάνει.
Ο Τράμπ έχει υποσχεθεί τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας μέσω ενός επενδυτικού πακέτου και δραστικών φοροελαφρύνσεων και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%.
Για όλα αυτά χρειάζεται φυσικά τη στήριξη της ομοσπονδιακής τράπεζας και είναι αμφίβολο αν θα του τη δώσει η Γέλεν.
Ένας ακόμα στόχος του “αντισυστημικού” Τραμπ είναι να χαλαρώσει τους αυστηρότερους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Γουόλ Στρητ μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Για να το πετύχει αυτό απαιτείται βεβαίως η συνδρομή της FED. Και δυστυχώς τίποτα δεν στέκει πια εμπόδιο στα σχέδια του Τραμπ μια που ο πρόεδρος έχει ήδη τη δυνατότητα να διορίσει δικούς του ανθρώπους στις τρεις από τις επτά θέσεις του συμβουλίου της FED.
Το αν και κατά πόσο o Ντόναλντ Τραμπ απειλεί πραγματικά την ανεξαρτησία της ομοσπονδιακής τράπεζας δεν μπορεί να το πει κανείς ακόμη με απόλυτη σιγουριά. Να επισημάνουμε όμως ότι οι μετοχές της Goldman Sachs έχουν αυξηθεί κατά 37% από την ημέρα της εκλογής του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
—-Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ στην Τουρκία. Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται στην Κωνσταντινούπολη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση έχει διπλή υπηκοότητα γερμανική και τουρκική . Και σύμφωνα με τη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ο Ντενίζ Γιουτζέλ είχε αναζητήσει καταφύγιο σε χώρους της γερμανικής πρεσβείας από τον Δεκέμβριο του 2016 και μέχρι την περασμένη Τρίτη όταν και παραδόθηκε μια που δεν ήθελε να γίνει ένας νέος Τζούλιαν Ασανζ .
Πριν από τρεις ημέρες η γερμανική εφημερίδα για να προστατεύσει όσο μπορεί τον δημοσιογράφο της αποφάσισε να δημοσιοποίησει την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές. Είναι η πρώτη φορά, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, που οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν δημοσιογράφο που έχει και γερμανική υπηκοότητα.
Στην τελευταία επίσκεψη της στην Άγκυρα η καγκελάριος της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι μίλησε αναλυτικά με τον πρόεδρο Ερντογάν για την ελευθερία του τύπου, και για ορισμένες περιπτώσεις γερμανών δημοσιογράφων που εργάζονται στην Τουρκία και προκαλούν ανησυχία . Αν και δεν ανέφερε ονόματα η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε κυρίως για τον Γιουτζέλ.