Διάλογος για ΜΟΕ: Ήττα του φοβισμού

Παναγιώτης Ιωακειμίδης 13 Νοε 2023

Ενώ μαίνεται η καταστροφική πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, Ελλάδα και Τουρκία κάνουν σήμερα ένα πρόσθετο βήμα στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους: ανοίγουν τον διάλογο  για την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον πρέσβη Θ. Λαλάκο (πρώην Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΞ) και όχι στρατιωτικό αξιωματούχο  όπως συνέβαινε στις συναντήσεις αυτές πριν παγώσουν τα τελευταία χρόνια. Ενώ και από τουρκικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο πρέςβης Μπ. Ακτσαμπάρ. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει τη βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν το διάλογο ΜΟΕ με ευελιξία και προσανατολισμό στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και όχι «να χαθούν σε τεχνικές λεπτομέρειες αντιπαραγωγικής μορφής. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι, παρά την πολεμική ένταση στη Μ. Ανατολή και το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, ο Ελληνοτουρκικός διάλογος δεν εκτροχιάζεται. Το αντίθετο, επιβεβαιώνεται η άποψη που εξέφρασε η υφυπουργός Αλ. Παπαδοπούλου σε ομιλία της στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών («Ασυμμετρίες και Εθνική Ατζέντα») ότι η κρίση στη Μ. Ανατολή όχι μόνο δεν θαυπονομεύσει τον αλλά ακριβώς το αντίθετο – θα  επηρεάσει θετικά τον Ελληνοτουρκικό διάλογο.  Άποψη που  διατύπωσε  επίσης και τεκμηρίωσε και ο Β. Βενιζέλος. Ο τελευταίος επεσήμανε επίσης ως  δηλωτικό της σχέσης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο χωρών το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Ερντογάν, παρά τις αποκλίνουσες θέσεις τους, αντάλλαξαν απόψεις τηλεφωνικά για την πολεμική σύγκρουση στη Γάζα. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που Αθήνα και Άγκυρα επιχειρούν μια αλληλοκατανόηση πάνω σε ένα μείζον θέμα περιφερειακής σταθερότητας. Η Αθήνα κατανοεί ότι, παρά την οξυμένη αντιδυτική ρητορική του, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν στοχεύει σε  τερματισμό της σχέσης του με τη Δύση ενώ από την άλλη μεριά και παρά την ακραία θέση του για τη Χαμάς η Τουρκία διαδραματίζει υπογείως ενεργό ρόλο στην περιοχή που θα διευρυνθεί όπως πιστοποιεί και η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αν. Μπλίνκεν στην Άγκυρα.

          Από την άλλη μεριά, μια δημοσκόπηση (της MetronAnalysis)που παρουσιάστηκε επίσης στο συνέδριο του Κύκλου  έδωσε εντυπωσιακά ευρήματα για τη στάση της κοινής γνώμης για τα Ελληνοτουρκικά: μια σημαντική πλειοψηφία  τάσσεται υπέρ του διαλόγου, το 53% για όλα τα θέματα, το 27% μόνο για τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά. Ένα 80% δηλαδή υποστηρίζει με τον ένα ή άλλο τρόπο το διάλογο, ενώ το 68% υποστηρίζει την προσφυγή στη Χάγη( ΔΔΧ)  με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η  κοινή γνώμη είναι πολύ πιο μπροστά δηλαδή  από τις ( διστακτικές)  πολιτικές ηγεσίες. Ήττα του φοβισμού.

Το νέο  βιβλίο του καθηγητή Π.Κ.Ιωακειμίδη  « Ελλάδα: Ορίζοντας 2030»  παρουσιάζεται στις 29 Νοεμβρίου στις 6μμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ( Ακαδημίας 20) με  ομιλητές  τους   Β. Βενιζέλο, Β. Καλπαδάκη, Χ. Ροζάκη, Κ.Υφαντή, Ν. Χριστοδουλάκη..

Πηγή: www.tanea.gr