Διαφωνούν Παρίσι και Βερολίνο στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της ευρωζώνη

Οντίν Λιναρδάτου 10 Οκτ 2017

Παρίσι και Βερολίνο άρχισαν ήδη να διαφωνούν στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης. Και η Ρώμη λέει ένα βροντερό όχι στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς το Βερολίνο προτείνει την αυτόματη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους των χωρών που στο μέλλον θα ζητήσουν ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια .
Αυτό αποτελεί κόκκινο πανί και για το Παρίσι αλλά και για τη Ρώμη .
Ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας εξήγησε στους δημοσιογράφους πως αν η οικονομική βοήθεια προς μία χώρα μέλος συνδεθεί με την αυτόματη αναδιάρθρωση του χρέους της , για να μοιράζεται το βάρος και στους ιδιώτες πιστωτές , αυτό θα αποθαρρύνει τους επενδυτές .
Σύμφωνα με τους FT αλλά και με την ιταλική Ρεπούμπλικα
στόχος των Γερμανών είναι, όπως φαίνεται, να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση του ενιαίου νομίσματος , τουλάχιστον προς το παρόν . Αυτό που φαίνεται ότι επιδιώκει το Βερολίνο είναι να αφαιρεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο έλεγχος των προϋπολογισμών των κρατών μελών και να ανατεθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας .
Στόχος των Γερμανών είναι να δοθεί ο έλεγχος στους τεχνοκράτες έτσι ώστε να περιοριστούν τα περιθώρια ευελιξίας που έχουν οι πολιτικοί και να εφαρμόζονται με “θρησκευτική ευλάβεια” οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών , το οποίο βέβαια δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα από τη γερμανική κυβέρνηση , μια που θα χρειαστούν μήνες για να σχηματιστεί , είναι οι κυβερνήσεις να ελέγχουν τις χώρες – μέλη , με μια αυτόματη εφαρμογή των κανόνων, χωρίς να μπορεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ολοταχώς προς τα πίσω πάει την ευρωζώνη αυτό το σχέδιο σχολιάζουν Γάλλοι και Ιταλοί αναλυτές και σίγουρα απέχει πολύ από το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν.
Αυτό το σχέδιο θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό επιμένει ο γάλλος υπουργός των οικονομικών και θα φέρει μεγαλύτερη αστάθεια στην ήδη κλονισμένη ευρωζώνη.
Το γερμανικό σχέδιο απορρίπτει εξ ολοκλήρου την πρόταση Μακρόν για τη δημιουργία ενιαίου προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης που στόχο θα έχει να δίνεται άμεσα βοήθεια στις χώρες που έχουν ανάγκη .
Θα τα συζητήσει άραγε όλα αυτά ο γάλλος πρόεδρος με τη γερμανίδα καγκελάριο αύριο στη Φρανκφούρτη;
Ο Εμανουέλ Μακρόν μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ θα εγκαινιάσει τη 69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, στην οποία η Γαλλία είναι φέτος τιμώμενη χώρα. Η επίσκεψή του στη Γερμανία δεν μπορεί να μην έχει και πολιτικό χαρακτήρα αν και επίσημα πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη πρόεδρος που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό .
Είναι σαφές ότι ο γάλλος πρόεδρος βιάζεται να προχωρήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια για την Ευρώπη αλλά επιθυμεί αυτό να το κάνει σε στενή συνεργασία με τη Γερμανία. Πρότεινε μάλιστα την υπογραφή μιας νέας συνθήκης φιλίας με το Βερολίνο, μια ανανεωμένη Συνθήκη των Ηλυσίων που μπορεί μάλιστα να υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες τον Ιανουάριο όταν θα συμπληρώνονται 55 χρόνια από τότε που υπεγράφη από τους Σαρλ ντε Γκολ και Κόνραντ Αντενάουερ.
Ενώ λοιπόν ο Μακρόν ονειρεύεται την αναγέννηση της Ευρώπης , οι Γερμανοί ονειρεύονται μία ακόμα φορά την επιβολή πιο ασφυκτικών κανόνων . Το ζήτημα είναι αν η Ανγκελα Μέρκελ θα θελήσει να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση . Και αν το θελήσει θα μπορέσει όταν θα συγκυβερνά με τους σκληρούς Φιλελευθέρους και τους Πράσινους;
Σε μία χρονική συγκυρία πάντως που η Ισπανία κλυδωνίζεται από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει μετά το θάνατο του Φράνκο , η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ και οι χώρες του νότου βιώνουν ακόμα μεγάλη οικονομική αστάθεια η λύτρωση μπορεί να έρθει μόνο με τολμηρές κινήσεις και γενναιόδωρες πολιτικές .
Αλλιώς στις επόμενες γαλλικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν θα είναι πρόεδρος και στη Γερμανία το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αξιωματική αντιπολίτευση.