Διαδηλώσεις

Μιχάλης Κυριακίδης 15 Μαρ 2021

Την ώρα που η χώρα δίνει την σκληρή μάχη για να απαλλαγούμε από την πανδημία του κορωνοϊού, κάποιοι δεν φαίνεται να νιώθουν άνετα με αυτό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι κοντά.


Οι κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου με πρόσχημα την αστυνομική βία υποκρύπτουν μια απαράδεκτη και ανήθικη στρατηγική που δεν μας είναι άγνωστη. Εφαρμόστηκε και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν ο Α. Τσίπρας και το κόμμα του καβάλησαν το ρεύμα της λαϊκής αγανάκτησης της πλατείας και δίνοντας ρεσιτάλ λαϊκισμού, ανέκοψαν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2014- 15. Κατέλαβαν την εξουσία και παρέτειναν την παραμονή της χώρας στα μνημόνια με επιπλέον κόστος περίπου 80-100 δις. Αλλά δεν τους ένοιαξε αυτό, αρκεί που η απάτη της «πρώτης φοράς Αριστεράς» κάθισε στα κυβερνητικά έδρανα. Το κόστος, όχι μόνον το οικονομικό, αλλά και τα πλήγματα στην ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας ήταν μεγάλα και τα περιγράφει με αποκαλυπτικό τρόπο ο έγκυρος και αναλυτής Πέτρος Παπασαραντόπουλος στο βιβλίο του «Η Υπονόμευση της Δημοκρατίας 2015- 2019».


Την ώρα, λοιπόν, που περνάμε την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπου τα νοσοκομεία μας ασφυκτιούν, διοργανώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα και κυρίως σε γειτονιές της Αθήνας δεκάδες διαδηλώσεις με πρόσχημα την αστυνομική βία. Ήταν την αφορμή που ζητούσε ο Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκινήσουν την αντεπίθεση κατά τα πρότυπα του 2012-13, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Η αίσθηση πως με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών θα νικηθεί η πανδημία, χωρίς να συνοδεύεται με μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και αντίστοιχο πολιτικό κέρδος προς το κόμμα του, οδηγεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Τσίπρα σε ακραίες κινήσεις, καθώς ματαιώνεται κάθε προσδοκία του για υγειονομική καταστροφή, στην οποία επενδύει για να επανέλθει στην εξουσία.

Είναι ενδεικτικά τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της Metron analysis που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών». Αν και για πρώτη φορά η αποτελεσματικότητα των μέτρων για την πανδημία αμφισβητείται από μια ισχυρή μερίδα της κοινής γνώμης (44%), η κρίση για την αντιπολίτευση είναι ακόμη πιο αυστηρή, καθώς ένα 66% λέει ότι «δεν βοηθούν»


Ετσι, ερμηνεύοντας με το δικό της τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση τα στοιχεία της έρευνας, θεωρεί προφανώς πως θα προσκομίσει κομματικό όφελος εάν το υγειονομικό μας σύστημα που δεν είναι από τα καλύτερα τιναχτεί στον αέρα. Δεν έχει σημασία εάν αυτό κοστίσει περισσότερες ζωές ανθρώπων. Έτσι δεν είναι καθόλου απίθανο το επόμενο διάστημα να κάνει τα πάντα για να αποτύχουν τα υγειονομικά μέτρα, μήπως, έστω και την τελευταία στιγμή, έρθει η υγειονομική καταστροφή.

Γι αυτό θα υποθάλπει συνεχώς ακραίες συγκεντρώσεις, είτε με πρόσχημα την αστυνομική βία – η οποία είναι υπαρκτή με διάφορα μεμονωμένα περιστατικά- είτε με άλλες αφορμές που θα προκύψουν, επειδή οι διαδηλώσεις είναι ο ιδανικός μαζικός χώρος μετάδοσης του κορωνοϊού. Για την βία, βέβαια των «μπαχαλάκηδων» και άλλων ομάδων, ούτε λόγος.


Παρά τις υποκριτικές κραυγές κατά της κυβέρνησης ότι αποτυγχάνει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να με στόχο ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και ας προειδοποιούν οι επιστήμονες πως οι συνέπειες θα είναι πολύ δραματικές.

Χαρακτηριστική η ανάρτηση στο facebook, του καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη: «Πολύ φοβάμαι ότι το 3ο κύμα τον Απρίλιο θα φέρει 5000 κρούσματα την ημέρα και τους νεκρούς στις 10.000-15.000 τον Μάιο.... Και αυτό όταν έχουμε τα εμβόλια, τα οποία όμως χρειάζονται χρόνο για την ανάπτυξη αποτελεσματικής ανοσίας. Το μεγάλο χτύπημα του ιού είναι εδώ. Με τα νοσοκομεία μας ήδη γεμάτα και τον ιατρικό κόσμο αποκαμωμένο από την προσπάθεια. Αυτογκόλ στο παρά 5? λόγω εγκληματικής ανευθυνότητας πολύ συγκεκριμένων».


ΥΓ. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση κάνει αρκετά λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, κάτι άλλωστε που συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και αλλού, καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πώς η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες…