«Η πολιτική σκηνή της Ελλάδας, τον τελευταίο μήνα, συνταράχθηκε από το γεγονός της προσαγωγής 6 βουλευτών της Χρυσής Αυγής ενός ακροδεξιού κόμματος. Τρείς συμπεριλαμβανόμενου και του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου κρατούνται και βαρύνονται, μέχρι στιγμής, με σοβαρές εγκληματικές κατηγορίες. Η εικόνα των εκπροσώπων τους στο Κοινοβούλιο με χειροπέδες, ακόμα και για ένα πολιτικό κόμμα το οποίο υιοθετεί απεχθείς ιδέες, όπως η Χρυσή Αυγή, είναι σοκαριστικό και δεν αρμόζει σε μία Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.
Καταλύτης των εξελίξεων, ήταν η δολοφονία στις 18 Σεπτεμβρίου, σε μια εργατική συνοικία της Αθήνας, του Παύλου Φύσσα, ενός νεαρού μουσικού, γνωστού ως Killah P, ενός συμβόλου της αριστεράς και κατά την άποψη της Χρυσής Αυγής, ενός θιασώτη της πολυπολιτισμικότητας. Το άτομο που κατηγορήθηκε για το φόνο, ο Γιώργος Ρουπακιάς, ήταν ενεργό στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με στενούς δεσμούς με τα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος.
Αμέσως μετά το συμβάν, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στοιχεία τα οποία είχαν συλλεγεί εδώ και καιρό και τα οποία αποκάλυπταν τη συστηματική συμμετοχή μελών του κόμματος σε εγκληματικές πράξεις, όπως επιθέσεις σε μετανάστες (συμπεριλαμβανόμενου και ενός, τουλάχιστον, φόνου μετανάστη). Η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε για το φόνο του Φύσσα, έδειξε επίσης, τη συμμετοχή, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής. Οι συλλήψεις των βουλευτών τους, διατάχθηκαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και χαιρετήθηκαν ως «μεγάλη στιγμή της δημοκρατίας»
Αν ζεις στην Αθήνα, η εμπλοκή της εμπλοκής της Χρυσής Αυγής σε πράξεις εγκληματικές και μίσους δεν πρέπει να σε εκπλήσσει. Στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 το κόμμα αυτό, έλαβε πάνω από 5% στην πόλη της Αθήνας. Το 2012 κέρδισε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αφού κέρδισε σχεδόν το 7% του εκλογικού σώματος. Και όσο αυξανόταν η δύναμη του κόμματος αυτού, τα μέλη και η ηγεσία τους αποθρασύνονταν, αγνοώντας τους νόμους και εγείροντας λόγω και έργω, πράξεις βίας άνευ προηγουμένου.
Ο δήμος της Αθήνας, ήταν ο πρώτος που βίωσε, κατέγραψε και κατήγγειλε με σθένος τις πράξεις τους. Δύο φορές τους τελευταίους 8 μήνες, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να υπερασπίσει την πόλη από το ρατσισμό και την ξενοφοβία, η δημοτική αρχή απέτρεψε τα συσσίτια «μόνο για Έλληνες», τα οποία είχε προγραμματίσει η Χρυσή Αυγή σε κεντρικές πλατείες της πόλης.
Η Χρυσή Αυγή κατάφερε να διεισδύσει στις παλιές μεσοαστικές γειτονιές της Αθήνας και να βρει έδαφος και απήχηση. Η σταδιακή εγκατάλειψη των περιοχών αυτών από το κράτος και η μετοίκηση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων από τη δεκαετία του ’80, σε άλλες περιοχές, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμισή τους. Ένας μεγάλος και διαρκώς αυξανόμενος αριθμός παράνομων μεταναστών εγκαταστάθηκε στις περιοχές αυτές. Αυτοί οι μετανάστες, έχοντας ήδη συλληφθεί κατά την είσοδο τους στα σύνορα, οδηγούνταν συνειδητά στην Αθήνα, χωρίς σχέδιο ή υποδομές από το επίσημο κράτος.
Η έκρηξη της οικονομικής κρίσης και η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, τόσο μεταξύ των Ελλήνων, όσο και μεταξύ των μεταναστών, επιδείνωσε τις συνθήκες. Το εκρηκτικό μείγμα λαϊκής οργής, ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο, και η διαρκώς αυξανόμενη ανασφάλεια έσπειρε τους σπόρους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Για μερικά χρόνια, το κόμμα αυτό συστηματικά εργαζόταν προς την κατεύθυνση της κάλυψης του κενού που δημιουργήθηκε από την εγκατάλειψη από την πολιτεία, σε τοπικό επίπεδο. Εμφανίστηκε ως προστάτης των πιο ευάλωτων – αρκεί να ήταν Έλληνες – ενώ παράλληλα δαιμονοποιούσαν και τους «απεχθείς μετανάστες» .
Συγκλονισμένη και ντροπιασμένη η ελληνική κοινή γνώμη, ελπίζει ότι η ανακριτική διαδικασία, θα οδηγήσει σε καταδίκες. Οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν μείωση της αποδοχής της Χρυσής Αυγής, από τη στιγμή της δολοφονίας του Φύσσα και της σύλληψης της ηγεσίας της, παρόλα αυτά, η μείωση δεν είναι εντυπωσιακή. Η Χρυσή Αυγή είχε εξασφαλίσει υποστήριξη, μέσω ενός δικτύου με βαθιές ρίζες, το οποίο εκτείνεται σε όλη τη χώρα. Περισσότεροι από 425 χιλιάδες πολίτες την ψήφισαν, ακόμα και εάν δεχθούμε ότι ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο.
Οι προσδοκίες της κοινωνίας, σύμφωνα με τις οποίες οι ποινικές διώξεις αυτές μπορούν να καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στη Χρυσή Αυγή, κινδυνεύουν να αποδειχθούν υπερβολικές. Στην πραγματικότητα, το να ξεριζώσεις τις ρίζες του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, αποτελεί μια διαδικασία πιο βαθιά και μακροπρόθεσμη.
Η παρούσα δημοτική αρχή της Αθήνας, γνωρίζει καλά τη μεγάλη αυτή πρόκληση. Εργαζόμαστε συστηματικά και σιωπηλά προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της δημιουργίας ενός εκτενούς δικτύου κοινωνικών δομών σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, παράλληλα με τη λήψη μέτρων αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας με τη βοήθεια ευρωπαϊκών πόρων.
Με την επιβολή μέτρων ενάντια στη «μη διάκριση» σε όλες τις υπηρεσίες μας και σε όλες τις δράσεις μας, στοχεύουμε να βοηθήσουμε τους μετανάστες, ώστε να ενσωματωθούν. Πάνω απ’ όλα έχουμε επιδείξει μια ισχυρή δέσμευση απέναντι στο κράτος δικαίου, ανεξαρτήτως του εάν η βία και η ανομία προέρχονται, είτε από την αριστερά, είτε από τα δεξιά».