Δύο δημοσκοπήσεις, της Marc (ΑΝΤ1) και OPINION POLL (ACTION 24) που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ανιχνεύουν τις απόψεις των πολιτών για το τί περιμένουν τη νέα χρονιά, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, τη δύναμη των κομμάτων, τον κίνδυνο πολέμου και τις διεθνείς εξελίξεις.
Δημοσκόπηση Marc
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, το κυβερνών κόμμα καταγράφηκε στο 31,4% στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή με προβάδισμα 13,4 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε στο 18%, με πτωτική πορεία στην πρόθεση ψήφου.
Τρίτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, με 8,5% στην εκτίμηση ψήφου. Το κόμμα Βελόπουλου είναι στην πέμπτη θέση, με 7,1% κάτω από το ΚΚΕ που «έγραψε» 8,2%. Από τα μικρότερα κόμματα, το κόμμα Κασσελάκη είναι στο 5,1% στην εκτίμηση ψήφου, η Πλεύση Ελευθερίας στο 5%, η Φωνή Λογικής στο 4,8%, ενώ το ΜεΡΑ25 και η Νίκη εμφανίζονται να μπαίνουν οριακά στη Βουλή με 3%, πράγμα που σημαίνει Βουλή με 10 κόμματα.
Αισιοδοξία ως προς το προσωπικό του μέλλον έχει για αυτή τη χρονιά το 41,5%, με μόλις το 23,5% να το περιμένει χειρότερο. Αντίθετα, αρνητικές είναι προσδοκίες για τη χώρα - το το 38,4% περιμένει ότι αυτή η χρονιά θα είναι χειρότερη από την περυσινή και μόνον το 27,6% καλύτερη. Μάλιστα, η εταιρεία έχει κάνει σύγκριση με τα όσα δηλώνονταν τις πρώτες ημέρες του 2023 - και διαπιστώνει ότι η αισιοδοξία για την προσωπική κατάσταση έχει ανέβει σημαντικά, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για την πορεία της Ελλάδας.
Πού χρειάζονται αλλαγές
Στους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς για την ακρίβεια εντοπίζει το 54,4% ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να αυξηθεί η αποτελέσματικότητά τους. Το 43,2% ζητά αλλαγές στην λειτουργίας της Δικαιοσύνης, το 34% στις ελεγκτικές επιτροπές Υγείας, το 31,3% στην Αστυνομία και το 24,2% στις Πολεοδομίες, ενώ ακολουθούν η Επιθεώρηση Εργασίας, οι Δήμοι, οι Εφορίες και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς γενικότερα, η άποψη της κοινής γνώμης είναι αρνητική - το 33,2% λέει ότι προσπαθούν, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, το 30,3% ότι δεν κάνουν καθόλου καλά τη δουλειά τους και το 28,2% ότι δεν κάνουν όσα πρέπει.
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, «ροκάνισμα» στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll, που δημοσιοποιήθηκε απόψε (13/01) στη συχνότητα του ACTION24.
Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 30.8%, από 29.8% τον Νοέμβριο και 30.2% τον Δεκέμβριο ανοίγοντας την «ψαλίδα» από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στις 13,4 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σταθερά δεύτερο με ποσοστό 17,4% , καταγράφοντας ωστόσο μείωση των δυνάμεών του κατά 3% από τον Νοέμβριο που εμφάνισε την μεγαλύτερη δημοσκοπική επίδοσή του στο 20,4% τον Νοέμβριο και 18,6% τον Δεκέμβριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη αυξάνει κατά 1% τη δύναμή του του φτάνοντας το 7,5% από το 6,6% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο όπου φάνηκε να ανακόπτεται η πτωτική πορεία του. Ωστόσο παραμένει στην Πέμπτη θέση πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση..
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll οκτώ κόμματα εμφανίζονται να μπαίνουν στην Βουλή ενώ δύο Νίκη και ΜέΡΑ25 να βρίσκονται στο όριο του 2,9%. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση με ίσο ποσοστό της τάξης του 8,6%, Φωνή Λογικής με 6,1%, Πλεύση Ελευθερίας (5,9%), Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη με 4,2%. Εκτός μένουν Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει κατά 25,9% του δεύτερου Νίκου Ανδρουλάκη. Ο νυν πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 32,8% (από 32,4% τον Δεκέμβριο) έναντι του 6,9% ( 7,9% τον Δεκέμβριο) του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ σημαντικό ποσοστό της τάξης του 28,3% καταγράφει ο Κανένας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 41% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά το έργο της κυβέρνησης από 35,7% τον Δεκέμβριο) ενώ το 58% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη.
Αντίστοιχα, το 30% αξιολογεί θετικά την αντιπολιτευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση (από 29,2% τον Δεκέμβριο). Σε ό,τι αφορά στο έργο του πρωθυπουργού το 43% το αξιολογεί θετικά (έναντι του 39,2% τον Δεκέμβριο) ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με θετικές απόψεις στο 44, 4% (έναντι 40,1% τον Δεκέμβριο). Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με 43,3% , ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41,2%, τέταρτη έρχεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 40,3% και ακολουθεί ο Σωκράτης Φάμελλος με 38,6%. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου συγκεντρώνει ποσοστό 27,4%, οριακά πιο κάτω με 27% ο Κυριάκος Βελόπουλος 27%, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης συγκεντρώνει ποσοστό 25,7%, ο Στέφανος Κασσελάκης 23,1% και τελευταίοι οι Νατσιός και Στίγκας με 15,4%, και 8,7%, αντίστοιχα.
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Όσον αφορά τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολίτες θέλουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην προεδρική εκλογή και μόνο το 14% ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Παράλληλα και με δεδομένη την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο διεθνές σκηνικό, το 80% των πολιτών δηλώνει ότι θεωρεί σημαντική την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.
Υπέρ της συναίνεσης στην προεδρική εκλογή τάσσεται το 75% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και μόλις το 18,2% θέλει παραταξιακή υποψηφιότητα «ανεξαρτήτως της θέσης της αντιπολίτευσης», σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης.
Οι προσδοκίες και οι ανησυχίες για το 2025
Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν απαισιόδοξοι και μάλλον απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας το 2025 ενώ μόλις το 41% δήλωσε αισιόδοξο. Ωστόσο παρά το γεγονός της αυξημένης απαισιοδοξίας, έχει ενισχυθεί το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι, που κατά την διάρκεια του 2024 δεν είχαν ξεπεράσει το 35%-36%.
Στο ερώτημα της δημοσκόπησης για τα θέματα που προβληματίζουν προσωπικά περισσότερο την νέα χρονιά είναι: Η οικονομική κατάσταση (προσωπική και της οικογένειας) σε ποσοστό 32, 3%, η κατάσταση της υγείας με 15,7%, η ένταση στην περιοχή και οι κίνδυνοι για την χώρα σε ποσοστό 12,6%, η έντονη παραβατικότητα στο 11,3%, η σταθερότητα στην χώρα στο 9,9%, η μορφωτική και επαγγελματική πρόοδος των παιδιών με ποσοστό 9,4%, ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών στο 3,5% κ.λ.π.
Το πρώτο που θέλουν οι ερωτηθέντες να αλλάξει μέσα στο 2025 είναι η οικονομία ( ακρίβεια, μισθοί κ.λ.π) με ποσοστό 31,4% ( δυνατότητα μέχρι δύο απαντήσεων) ενώ ακολουθούν η βελτίωση υποδομών Υγείας με 17,2%, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας με 15,3%, η αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα με 14,5%, η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς με ποσοστό 10%. Ακολουθούν οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης (9,8%), η εφαρμογή των νόμων (7,5%), περισσότερη διαφάνεια (7,2%), μείωση γραφειοκρατίας (5,6%), βελτίωση ποιότητας μόρφωσης στο 5,1%, αύξηση των αντανακλαστικών αντιμετώπισης των προβλημάτων κ.λ.π.
Στα προβλήματα που θεωρούνται πιο σοβαρά για την χώρα προηγούνται σταθερά η ακρίβεια με 42, 8% και η οικονομία με 29,2%, αν και παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των ποσοστών από 50,7% και 48,9% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο. Ακολουθούν η κατάσταση στο ΕΣΥ, η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα, τα εθνικά θέματα / ελληνοτουρκικά, το ύψος μισθών και συντάξεων, το κόστος της ενέργειας, η κατάσταση της παιδείας και το Μεταναστευτικό/ προσφυγικό κλπ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση παρατηρείται μία σαφής αύξηση των εθνικών θεμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 54% των ερωτηθέντων φοβάται κάποιο πολεμικό επεισόδιο.
Το πρόσωπο της χρονιάς για το 2025
Όπως και το περιοδικό TIME νωρίτερα φέτος, έτσι και οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης κρίνουν κατά ποσοστό 49,4% ότι το πρόσωπο της χρονιάς για το 2025 θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 12,7%, ακολουθούν οι Πούτιν με 4,2%, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με 2,6% , Νίκος Ανδρουλάκης με 2,5%, Στέφανος Κασσελάκης με 2,4%, Αφροδίτη Λατινοπούλου με 2,3%, Ερντογάν με 1,5%, Αλέξης Τσιπρας και Σωκράτης Φάμελλος με ποσοστό 1,2%, και Εμανουέλ Μακρόν με μόλις 1,1%.