Ο Πόλ Ανρί, τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους της Κύπρου, έκανε σημαντικές δηλώσεις ύστερα από την επίσκεψη του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ν. Ερογλου στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 24 Ιουλίου 2014. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ είπε τα εξής:
«Είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες επισκέφθηκαν μαζί το εργαστήρι μας και συζήτησαν με τους επιστήμονες αυτού του δικοινοτικού έργου. Νοιώθουμε ενθαρρυμένοι από το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Μας ενεθάρρυναν να κάνουμε βήματα για να επιταχύνουμε το έργο μας. Η ΔΕΑ επιθυμεί να επιταχύνει το έργο της προκειμένου να ταυτοποιηθούν περισσότερα λείψανα κυπρίων θυμάτων και από τις δύο κοινότητες». Σημειώνοντας ότι η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής σε ότι αφορά το έργο της ΔΕΑ και ότι η φετινή θα είναι επίσης μια καλή χρονιά, είπε ωστόσο ότι δεν μπορεί να λεχθεί ότι είναι μια καλή χρονιά για τις οικογένειες «καθώς δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τα λείψανα πέραν των 1,000 ατόμων. Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΑ θα προβεί σε ενέργειες προκειμένου να επιταχύνει την πρόσβαση σε χώρους, τη διερεύνηση, τις εκταφές, τις ταυτοποιήσεις και την επιστροφή των λειψάνων διότι επιθυμούμε να επιστρέψουμε τα λείψανα ενόσω οι οικογένειες είναι ακόμη εν ζωή διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα όπως «αυτό λειτουργήσει και ως εργαλείο συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες».
Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση για οικονομική ενίσχυση. Είπε:«χρειαζόμαστε χρήματα, ζητούμε επιπλέον από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό που φθάνει περίπου τα 4 εκατ. ευρώ, ακόμη 900,000 ευρώ από δωρητές, από την ΕΕ, από τις δύο κοινότητες, από άλλους δωρητές. Υπάρχει ανάγκη για εργοδότηση περισσότερου προσωπικού, όπως ερευνητές, αλλά και περισσότερων εκσκαφέων όπως και χρήματα για τις γενετικές αναλύσεις. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε το έργο μας και να βοηθήσουμε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο των οικογενειών».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε την ίδια ημέρα στους δημοσιογράφους από την ΔΕΑ, η Επιτροπή έχει προβεί από το 2007 σε εκταφές λειψάνων σχεδόν 1100 ατόμων και έχει ταυτοποιήσει και επιστρέψει στις οικογένειες 500 από αυτά τα λείψανα. Δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα λείψανα 1000 αγνοουμένων Ε/κ και Τ/κ. Οι οικογένειές τους, 40 με 50 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, συνεχίζουν να έχουν τον αβάστακτο πόνο της αβεβαιότητας για την τύχη των αγαπημένων τους».
Στο τέλος η ΔΕΑ κάνει έκκληση σε όσους κατέχουν πληροφορίες να μιλήσουν τώρα. Σημειώνει δε ότι «η έλλειψη έγκυρων πληροφοριών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΑ και για το λόγο αυτό η ΔΕΑ καλεί όλους τους Κύπριους που μπορεί να κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων να δώσουν τις πληροφορίες αυτές στην ΔΕΑ».
Τόσο οι δηλώσεις Ανρί όσο και η ανακοίνωση της ΔΕΑ λένε την αλήθεια σχετικά με την πιο τραγική πτυχή του ανοικτού κυπριακού. Λίγα λόγια, αριθμοί, προτάσεις, μια έκκληση. Η ΔΕΑ με σαφήνεια κάνει λόγο σε προφανείς ευθύνες της Τουρκίας με στόχο «να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να επιταχύνει την πρόσβαση σε χώρους», αλλά ταυτόχρονα βλέπει το σύνολο του πράγματος. Κάνει έκκληση για δωρητές, «από την ΕΕ, από τις δύο κοινότητες, από άλλους δωρητές». Κάνει αναφορά στην ΕΕ, αλλά αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του κυπριακού κράτους δεν προνοεί κάτι! Δεν γνωρίζω αν η έκκληση της ΔΕΑ θα βρει ανταπόκριση. Έως τώρα ανάλογες εκκλήσεις ήχησαν σε ώτα μη ακουόντων, έστω και εάν «έτσι, θα βοηθήσουμε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο των οικογενειών». Το θέμα αυτό δεν έχει αποκτήσει μια ανάλογης έκτασης δημοσιότητα. Προέχουν άλλα. Η επίσκεψη των δύο ηγετών στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, ίσως προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον, ίσως να ελκύσει τα φώτα της αναγκαιότητας-«διότι επιθυμούμε να επιστρέψουμε τα λείψανα ενόσω οι οικογένειες είναι ακόμη εν ζωή διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα»!!