Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητούν ΗΠΑ, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που εντείνονται οι αντιδράσεις για τις χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία.
Με τον σφοδρό επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν να κρίνεται ένοχος και να οδηγείται στη φυλακή, ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια η υπόθεση Yves Rocher, για την οποία καταδικάστηκε.
Ο ίδιος ο Αλεξέι Ναβάλνι, έχοντας γίνει καλά μετά τη δηλητηρίασή του, είχε επισημάνει ότι δεν μετάνιωσε στιγμή που επέστρεψε στη Ρωσία παρά τη σύλληψή του λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Η ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή, που του είχε επιβληθεί το 2014 για την υπόθεση Yves Rocher, μετατράπηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2021 σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με απόφαση δικαστηρίου στη Μόσχα. Ωστόσο, ο Ναβάλνι θα παραμείνει στη φυλακή μικρότερο διάστημα, και συγκεκριμένα για 2 χρόνια και 8 μήνες, καθώς για αρκετούς μήνες βρισκόταν σε κατ? οίκον περιορισμό, και η περίοδος αυτή θα συμψηφιστεί με την ποινή που του επιβλήθηκε, όπως ανακοινώθηκε.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά την καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας τη Μόσχα να τον απελευθερώσει «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις». «Μολονότι συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα συντονιστούμε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το Κράτος Δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».
Από το Βερολίνο, ο Γερμανός ομολόγος του Χάικο Μάας χαρακτήρισε «πλήγμα» στο Κράτος Δικαίου την καταδίκη Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών και ζήτησε την αποφυλάκισή του.
«Η σημερινή απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πικρό πλήγμα σε βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου στη Ρωσία» έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» τη δίκη. Και πρόσθεσε: «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.
«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.
Η Λιθουανία, από την πλευρά της, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας ότι αν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν γρήγορα, το Βίλνιους θα προχωρήσει μόνο του.
«Ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας είναι πλέον εφικτός μόνο μέσω της "γλώσσας" των κυρώσεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Τι απαντά η Ρωσία μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για την καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι
Το Yπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε, πάντως, τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να αποφυλακίσει τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς τις αποκομμένες από την πραγματικότητα.
Παράλληλα, κάλεσε τη Δύση να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Και συστήνουμε όλοι να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.