Την εβδομάδα αυτή η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ήταν μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Ο Γάλλος Πρόεδρος, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ελλάδα και την τρικομματική κυβέρνηση και τόνισε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έχει παρέλθει. Διακήρυξε ότι οι πολιτικές της λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους και ότι είναι καιρός για πολιτικές που θα δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και ανακούφιση. Κάλεσε με έμφαση τις γαλλικές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ έδωσε ευρωπαϊκή διάσταση στο ζήτημα της ΑΟΖ, προτείνοντας ελληνογαλλική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις, όμως, συνεχίζουν να συνυπάρχουν με επικίνδυνα φαινόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η φίμωση των Μ.Μ.Ε. από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, προκειμένου να μην πληροφορηθεί ο έλληνας πολίτης τις σημαντικές εξελίξεις γύρω από την επίσκεψη Ολάντ. Αλλά ακόμη πιο επικίνδυνη ήταν η καταδρομική επιχείρηση από παραστρατιωτική ομάδα για την πυρπόληση του εργοταξίου για την εξόρυξη χρυσού, στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Μια επιχείρηση στην οποία κινδύνευσαν ζωές εργαζομένων και η οποία έστειλε ένα αρνητικό μήνυμα σε όσους έχουν πρόθεση να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει επισφαλής. Και ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη, είναι η πολιτική ομαλοποίηση. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση των άκρων και διαμόρφωση ενός τοπίου όπου μετριοπαθείς δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα εναλλάσσονται στην εξουσία. Κομβικό σημείο μιας τέτοιας προοπτικής, είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής, σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς. Η εκλογική συρρίκνωση και πολυδιάσπαση αυτού του χώρου, αποτελεί από μόνη της έναν κίνδυνο. Είναι απαραίτητο όλες οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρύθμισης, της οικολογίας, να βρεθούν σε διάλογο μεταξύ τους, να προβούν σε προγραμματικές συγκλίσεις και να καταλήξουν σε ένα οργανωτικό μόρφωμα συνεργασίας. Η συζήτηση ξεκινά από μηδενική βάση. Η Ελλάδα που ξέραμε μετά την μεταπολίτευση, πέθανε. Μέσα από τις οδύνες της κρίσης. θα βγει μια άλλη χώρα, με καινούργια χαρακτηριστικά. Επομένως, η κεντροαριστερά πρέπει να σκεφθεί από την αρχή και να σχεδιάσει πώς βλέπει την παραγωγή, την ανάπτυξη, την αναδιανομή, την κοινωνική δικαιοσύνη, το περιβάλλον, το κράτος, τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα σε αυτές τις νέες συνθήκες. Το ζητούμενο είναι μια εντελώς νέα, σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.
Από αυτήν την άποψη, ήταν εξόχως θετική η πρόταση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, για διάλογο προς την ΔΗΜΑΡ και όλες τις κινήσεις της κεντροαριστεράς. Και ήταν αρνητική εξέλιξη η απόρριψή της από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Εάν η ΔΗΜΑΡ διαφωνούσε με τη σύνδεση του διαλόγου με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όφειλε να κάνει τη δική της αντιπρόταση που θα αποσυνέδεε τα δύο θέματα. Όμως φαίνεται ότι η άρνηση έχει βαθύτερα χαρακτηριστικά. Αυτό φάνηκε από την απόρριψη, την τελευταία στιγμή, της πρότασης που είχε επεξεργασθεί ο Νίκος Μπίστης για ένα φόρουμ διαλόγου στο οποίο θα συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και όλες οι κεντροαριστερές και μεταρρυθμιστικές κινήσεις. Όμως η κοινωνική αναγκαιότητα θα συντρίψει αγκυλώσεις, παλαιοαριστερα σύνδρομα, φοβικότητες, μικροσυμφέροντα. Όσοι ελπίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαφανισθεί, θα διαψευσθούν σύντομα. Το ΠΑΣΟΚ, έστω και τραυματισμένο, θα παραμείνει μια πολύ σημαντική δύναμη της κεντροαριστεράς. Και θα φανεί επίσης ότι οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, κατακερματισμένες, δεν αποτελούν υπολογίσιμο μέγεθος ικανό να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Η ιδέα του φόρουμ διαλόγου της κεντροαριστεράς πρέπει γρήγορα να υλοποιηθεί. Σημαντικό γεγονός σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, σε αυτό πρέπει να αναμετρηθεί με το παρελθόν του και να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Και πρέπει να δείξει πειστικά τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία στη νέα Ελλάδα, που αναδύεται από τα ερείπια της κρίσης.
Τέλος, είναι απαραίτητο να επιμείνει το ΠΑΣΟΚ στη στρατηγική του διαλόγου και της σύγκλισης της κεντροαριστεράς. Η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ προς τις έξι κινήσεις και η συνάντηση που θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου, είναι ένα πρώτο βήμα.