Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές τα κόμματα γυρίζουν στις παλιές καλές τους συνήθειες.
Ένας ανούσιος καυγάς για το πάπλωμα- ή μάλλον για τα ψηφαλάκια – έχει ανάψει ερήμην της πραγματικής κατάστασης της χώρας.
Η ανάσα του PSI εκλαμβάνεται από πολλούς σαν ανάπαυλα της έντασης των προσπαθειών και σαν ευκαιρία να παίξουν με άνεση το παιχνίδι της προσωπικής και κομματικής επικράτησης και επιβίωσης.
Είναι όμως μακριά νυχτωμένοι.
Τα προβλήματα είναι πάντα εδώ και κραυγάζουν για όποιον θέλει να ακούσει.
Η κοινωνία πάντως δεν παραμυθιάζεται.
Η χώρα πήρε βαθειά ανάσα με την νέα δανειακή σύμβαση και το P.S.I., οι κίνδυνοι όμως χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη δεν έχουν αποσοβηθεί.
Οι δηλώσεις του Όλι Ρεν για τον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αποτελούν προειδοποιητικά σήματα.
Η ακριβής τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και η προώθηση ευρύτατων και βαθύτατων μεταρρυθμίσεων που να αλλάζουν πλήρως το σαπισμένο οικομικοκοινωνικό μας μοντέλο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για την αποφυγή των κινδύνων.
Και εκείνο που είναι πρωτίστως αναγκαίο είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής, ικανής και αποτελεσματικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές που θα υλοποιήσει τα παραπάνω.
Το κυβερνητικό είναι το πρώτιστο πρόβλημα της χώρας.
Οι ιδεολογικές καθαρότητες και οι διαμαρτυρίες είναι δευτερεύοντα.
Αλλά και στο θέμα της δημοκρατικής ομαλότητας τα πράγματα είναι επικίνδυνα.
Η κοινωνική έκρηξη παραμένει απειλητική αφού ευρύτατα κοινωνικά στρώματα σπρώχνονται στην ζώνη της ένδειας και της φτώχειας.
Η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πέρα από μικροκοματικούς υπολογισμούς και πατριωτισμούς, που θα προωθεί μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη, ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, θα κατανέμει δίκαια τα βάρη της κρίσης και θα απλώνει ένα δίκτυ ασφαλείας για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, δεν είναι πια μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά ύπαρξης της χώρας.
Το ίδιο συμβαίνει και με το μεταναστευτικό.
Ούτε οι ρατσιστικές κραυγές της Δεξιάς, ούτε οι αναχρονιστικοί ρομαντισμοί της Αριστεράς είναι λύση.
Χρειάζεται συμφωνία σε λύσεις ρεαλιστικές αλλά αμέσου αποδόσεως.
Το θέμα δεν είναι να απορρίψεις τα κέντρα φιλοξενίας που προωθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Το θέμα είναι να δώσεις μάχη για τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτά, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων σε αυτά και για το δημοκρατικό έλεγχο της λειτουργίας τους.
Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να προτείνουμε μέτρα που θα αποδώσουν σε 5 ή 10 χρόνια.
Οι κοινωνικές συγκρούσεις και η άνοδος ενός ναζιστικού ρατσισμού είναι προ των πυλών.
Πέραν του ότι κινδυνεύει άμεσα η συμμετοχή της χώρας μας στη ζώνη του Σέγκεν.
Εξ’ άλλου το γεγονός ότι χρειάσθηκε πρωτοφανής αστυνομική κινητοποίηση για να γίνουν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου υπογραμμίζει πιο έντονα τους κινδύνους για την δημοκρατική ομαλότητα.
Ένα φαιοκόκκινο μέτωπο, αποτελούμενο από ακροδεξιές και ακροαριστερές μειοψηφίες και από αγανακτισμένους βολεμένους του καταρεύσαντος μοντέλου που έχασαν τα προνόμιά τους, επιτίθεται ευθέως κατά την δημοκρατικών θεσμών.
Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση απειλούνται ευθέως οι κανόνες συνύπαρξης και διαλόγου που είχαμε οικοδομήσει.
Κάποιοι νομίζουν ότι είναι φορείς της απόλυτης αλήθειας και θέλουν να την επιβάλουν με την βία και στους υπόλοιπους.
Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, αν χαμένες μέσα στους μεταξύ τους μικροκομματικούς καυγάδες υποτιμήσουν το φαινόμενο, θα βρεθούν προ οδυνηρών για την Δημοκρατία εκπλήξεων.
Τέλος δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι συντηρητικές και συντεχνιακές δυνάμεις ελοχεύουν για την υπονόμευση των όποιων μεταρρυθμίσεων.
Τα όσα πράττει ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης σχετικά με την μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Παιδεία είναι ενδεικτικά.
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές φυσικό είναι να φουντώνουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ δυνάμεων του με ευρεία έννοια μεταρρυθμιστικού χώρου (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, φιλελεύθερος χώρος, διάφορες μεταρρυθμιστικές κινήσεις).
Όμως χρειάζεται μέτρο.
Εχθρός είναι το φαιοκόκκινο μέτωπο και οι αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις.
Στόχος μας πρέπει να η συγκρότηση μετά τις εκλογές μιας κυβέρνησης, στηριγμένης στην συνεργασία ευρύτατων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, αποτελούμενης από ικανές προσωπικότητες, που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους εταίρους της, θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και θα διαφυλάξει την δημοκρατική ομαλότητα.
Ο Παύλος Αθανασόπουλος είναι δικηγόρος, στέλεχος της Κεντροαριστεράς