Χωρίς αυταπάτες

Πέτρος Παπασαραντόπουλος 06 Ιουλ 2018

Στις 5 Ιουλίου 2018 συμπληρώθηκαν 3 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη πολιτική φενάκη της μεταπολίτευσης, το δημοψήφισμα με το σουρεαλιστικό ερώτημα, όπου το ΟΧΙ επικράτησε με 61,3% έναντι 38,7% που ψήφισε ΝΑΙ.

Η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού αλλά την τελευταία στιγμή ο Τσίπρας υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο, όταν διαπίστωσε ότι ο εκβιασμός που είχε φαντασιωθεί δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 ημέρες μετά το δημοψήφισμα, και πριν από τη μεταστροφή Τσίπρα, σε σχετική δημοσκόπηση, απόδειξη της ελληνικής παράνοιας, το 77% δήλωσε ότι επιθυμεί συμφωνία με τους δανειστές.

Τρία χρόνια μετά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το δηλητήριο, σε επίπεδο ιδεών, αντιλήψεων και στερεοτύπων, που σκόρπισε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 δεν εξαφανίστηκε με την κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζει να δρα τοξικά. Έχει διαβρώσει το ιδεολογικό DNA της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας. Ακόμα και σήμερα η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας (το 71% σε σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις) συνεχίζει να πιστεύει ότι «τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας», ενώ το 78% υποστηρίζει ότι «τα μνημόνια τελικά έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στην ανάπτυξη της χώρας».

Βέβαια, για να υπάρχει και μία «πισινή», το 79,7% υποστηρίζει ότι «με τα μνημόνια υποχρεωθήκαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που δεν θα κάναμε ποτέ μόνοι μας» και το 51,8% συμφωνεί με την άποψη ότι «τα μνημόνια βοήθησαν τη χώρα να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την ΕΕ».

Η ασυναρτησία, το μίσος, ο εμφυλιοπολεμικός λόγος, η πολιτική βία, τα ψέματα, κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, πολλές φορές μεταλλαγμένα. Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αρνείται να αποκτήσει μια νέα αυτογνωσία και να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα. Είναι μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που έχει φαντασιακά δραπετεύσει από την πραγματικότητα.

Η βλάβη που προξένησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία, που εκστασιασμένη επικροτούσε και υπερθεμάτιζε, είναι κατά πάσα πιθανότητα ανήκεστος.