Τον τελευταίο χρόνο, η χώρα, όπως επέλεξαν δίς οι πολίτες της, κυβερνάται από ένα μείγμα λαϊκίστικης αριστερής κατεύθυνσης, αναμεμιγμένο με μπόλικο εθνολαικιστικό πρόσημο. Και τα αποτελέσματά της δυστυχώς φαίνονται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, του Κράτους και των λειτουργιών του, της οικονομίας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας. Είναι όμως μάλλον σημαντικότερο όλων, το αποτέλεσμα που έχει επιφέρει στη θεσμική πλευρά της Πολιτείας, ο τρόπος διακυβέρνησης της παρούσας Κυβέρνησης.
Καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες αποκαλύψεων ή πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την ολοένα και αυξανόμενη απαξίωση των θεσμών αυτής της χώρας. Σε μόνιμη βάση πλέον, μας απασχολούν γεγονότα και πρακτικές που υπό άλλη Κυβέρνηση θα αποτελούσαν λόγο εξεγέρσεων όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων αλλά και των απλών πολιτών. Αντί για αυτό, η απαξίωση που επιφέρει ετούτη η Κυβέρνηση με τις πρακτικές της, βαθαίνει, και περνάει και στους πολίτες, μετουσιωμένη σε απαξίωση του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.
Η παρούσα Κυβέρνηση κυβερνά κυρίως με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έχοντας ξεπεράσει αθροιστικά όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και έπειτα. Τα περισσότερα Νομοσχέδια, ακόμα και όσα δεν έχουν καμία ανάγκη ταχύτατης ψήφισής τους, περνούν από το Κοινοβούλιο χωρίς καμία διαβούλευση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος,. Υπουργοί της Κυβέρνησης επικαλούνται φόρτο εργασίας και απαξιούν να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ενώ την ίδια ώρα απολαμβάνουν το καφεδάκι τους στο εντευκτήριο της Βουλής.
Η Κυβέρνηση αφού πρώτα απαξίωσε τις Ανεξάρτητες Αρχές της Πολιτείας, ακολούθως τις ακύρωσε, όπως έκανε με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παρέχοντας υπερεξουσίες στον Υπουργό Επικρατείας, που πλέον μπορεί να ορίζει μόνος του, μονοπρόσωπα και ανεξέλεγκτα, ακόμα και τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που θα εκπέμπουν στη χώρα.
Κατά τη προηγούμενη θητείας της, η παρούσα Κυβέρνηση, εν μια νυκτί, παρέκαμψε την ιεραρχία του Δικαστικού Σώματος και προχώρησε στην επιλογή της νέας Προέδρου του Αρείου Πάγου, μέσα από μια διαδικασία που αμφισβητήθηκε έντονα από όλους τους νομικούς και συνταγματολογικούς κύκλους της χώρας. Επακόλουθο αυτής της επιλογής, η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον πολίτη ο οποίος σε ιδιωτικό ιστότοπο, εξέφρασε την άποψή του για τις πρακτικές και τους χειρισμούς της συγκεκριμένης Δικαστικού σε πολύ σημαντικά, εθνικά θέματα. Η παραπάνω κίνηση όχι μόνο είναι πρωτοφανής αλλά θυμίζει άλλες πρακτικές και περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
Κατά τις πρόσφατες κρίσεις στο Αστυνομικό Σώμα, χωρίς προφανή λόγο, εμφανώς άκομψα και με ‘’λογική ψυγείου’’, ένας αξιότατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετήθηκε σε προφανή θέση ακύρωσης της παρουσίας του. Η παραπάνω κίνηση πάρθηκε πίσω από τη Κυβέρνηση μόνο κατόπιν της καθολικής αντίδρασης κομμάτων, Οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης και απλών πολιτών που αναγνωρίζουν τη σημαντικότατη συνεισφορά του συγκεκριμένου Αξιωματικού σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα.
Μαθαίνουμε, πως με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, και αφού παύθηκε άκομψα των καθηκόντων του, ο έως χθες επικεφαλής της Επιτροπής Πόθεν Έσχες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και ενώ στη Βουλή υπηρετούν πάνω από 1000 Υπάλληλοι, ο εν λόγω Υπάλληλος αντικαταστάθηκε από άλλη Δημόσια Υπάλληλο που αποσπάστηκε από άλλη Υπηρεσία προκειμένου να τεθεί επικεφαλής της Υπηρεσίας Πόθεν Έσχες. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ξανά, πρωτοφανής, καθώς ουδέποτε στα χρονικά επελέγει Υπάλληλος από άλλη Υπηρεσία πέρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για να στελεχώσει τη συγκεκριμένη θέση. Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής βεβαίως βρίσκονται τα θέματα που έχουν προκύψει με τα Πόθεν Έσχες κορυφαίων Υπουργών και Βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης και για τα οποία αναμένεται η άποψη της συγκεκριμένης Επιτροπής.
Από κορυφαίο Υπουργό δεν διαψεύδονται καταγγελίες Ανώτερων Δικαστικών για ευθείες παρεμβάσεις στο έργο τους. Αντίθετα, σχεδόν επιβεβαιώνονται οι προσπάθειες επηρεασμού της άποψής τους σε πολύ σημαντικές υποθέσεις. Σε άλλη εποχή, τέτοιες ενέργειες θα ήταν αντικείμενο άμεσης αντίδρασης του Δικαστικού Σώματος και των Δικηγορικών Συλλόγων. Σήμερα, μάλλον κοιτάζουν παγωμένοι τις πρωτοφανείς αυτές ενέργειες.
Τελευταία, αποκαλύπτονται συνεχώς, ιδιωτικά και εν κρυπτό, ραντεβού του Πρωθυπουργού με οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Και αν κάποιος προλάβει να πεί ότι αυτό δεν είναι αρνητικό, εγώ θα συμφωνήσω μαζί του. Με έναν όρο. Να δημοσιοποιηθούν όσα έχουν διαμειφθεί μεταξύ τους, για να γνωρίζουμε ως πολίτες τις κύριες κατευθύνσεις της Κυβέρνησης της χώρας ως προς τον επενδυτικό τομέα, καθώς με οικονομικούς παράγοντες, τέτοια θέματα πρέπει να συζητάει ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Αντί για αυτό, ουδεμία ουσιαστική απάντηση κατατίθεται από τη Κυβερνητική πλευρά, αφήνοντας έτσι να περιπλέει στην ατμόσφαιρα μια έντονη οσμή προσπάθειας συναλλαγής.
Σταχυολογώντας μόνο τα παραπάνω, καθώς μπορεί να γίνει αναφορά σε πολλά παρόμοια, είναι σημάδια της πολυεπίπεδης και συνεχόμενης θεσμικής υποχώρησης της χώρας. Υποχώρηση που έχει ως άμεση συνέπεια την απαξίωση της πολιτικής διαδικασίας από τους πολίτες, την αποσάθρωση των θεσμών που αποτελούσαν δημοκρατικό κεκτημένο και σε τελικό στάδιο την σταδιακή πιθανή εγκαθίδρυση μιας καθεστωτικής νοοτροπίας από τους κυβερνώντες.
Εν μέσω όλων των παραπάνω, είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων αλλά και όλων των ενεργών πολιτών να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες διαφύλαξης κεκτημένων δεκαετιών που κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν και τελικά να εξαϋλώσουν, προκειμένου να μπορούν να προχωρούν ανεμπόδιστα στη πραγματοποίηση σχεδίων που οδηγούν τη χώρα σταδιακά και στοχευμένα, πολλά χρόνια πίσω. Προσπάθειες που πρέπει να είναι συνεχείς και αδιάλειπτες. Προσπάθειες που θα πρέπει να υπενθυμίζουν συνεχώς σε όλους πως, ‘’ με τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τις κατακτήσεις της δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παίζει’’.